Skocz do zawartości

[porównanie] Kross vs Unibike

phoenix11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Postanowiłem kupić rower niestety nie należę do osób które znają się na rzeczy w stopniu bardzo wysokim. Na ten moment ograniczyłem poszukiwania do dwóch modeli pierwszy to

Unibike Evolution 2011 http://www.unibike.com.pl/evolution.html

drugi to

Kross Hexagon V8 http://www.kross.pl/rower/87-HEXAGON_V8.html

który sprzęt waszym zdaniem lepszy, a może doradzicie zupełnie coś innego w maksymalnej kwocie 2000zł

Pozdrawiam

Napisano

Po pierwsze podaj wzrost żeby jakiś rozmiar wybrac.

Po drugie za 2k to można znaleźć lepszy sprzęt, trzeba poczytać i poszukać.

Napisano

Wystarczy poczytać i poszukać.

A może kolega się aż tak bardzo nie zna, i właśnie dlatego pisze na forum?

No i nie podałeś, w jakim celu będzie rower używany. Np. droga do pracy/szkoły, po bułeczki do sklepu etc.

Napisano

Franio udzieliłeś kiedyś jakiejś sensownej porady czy tylko w każdym poście opieprzasz ludzi ze nie uzywaja szukajki?? Bo odkad tu jestem na forum to jeszcze nie widzialem ani jednego wpisu Twojeg innego niz to co powyzej. Jesli tyle tylko masz do powiedzenia to nie denerwuj ludzi i daruj sobie wymienianie tytulow postow innych ludzi za kazdym razem...

Napisano

Po pierwsze podaj wzrost żeby jakiś rozmiar wybrac.
Po drugie za 2k to można znaleźć lepszy sprzęt, trzeba poczytać i poszukać. 

Po pierwsze- wzrost 175cm i już raczej nie urosnę

Po drugie- cieszy mnie to bardzo ale może weźmy pod uwagę fakt że się nie znam i to co piszą na stronach producentów to dla mnie czarna magia, dlatego spytałem na forum ;)

[Rower Mtb] Do 2100 zł Rock Shox Tora  
[do 2000 zł] Rozsądny rower MTB  
[Rower] Rower do 2000-2300zł  
[Rower MTB] Do 2100 zł  
[do 2200] rower mtb 
Wyszukiwarka - bardzo przydatny gadżet na forum. 

Wyszukiwarka naprawdę rzecz rewelacyjna ale nie odpowiada na główne pytanie który z rowerów jest lepszy

Wystarczy poczytać i poszukać.
A może kolega się aż tak bardzo nie zna, i właśnie dlatego pisze na forum?
No i nie podałeś, w jakim celu będzie rower używany. Np. droga do pracy/szkoły, po bułeczki do sklepu etc. 

Punkt dla tego pana- kolega się nie zna.

Rower będzie używany do tras zarówno po asfalcie jak i w terenach niezabudowanych- cele czysto sportowe, ale tylko i wyłącznie jazda żadnych tricków robić nie będę ;)

Franio udzieliłeś kiedyś jakiejś sensownej porady czy tylko w każdym poście opieprzasz ludzi ze nie uzywaja szukajki?? 
Bo odkad tu jestem na forum to jeszcze nie widzialem ani jednego wpisu Twojeg innego niz to co powyzej. 
Jesli tyle tylko masz do powiedzenia to nie denerwuj ludzi i daruj sobie wymienianie tytulow postow innych ludzi za kazdym razem... 

Bardzo fajnie że stoisz w obronie nowych użytkowników, a także osób nie znających się- ale gdybym był adminem uznałbym taką odpowiedź za nabijanie postów bo niestety nie odpowiada na żadne z moich pytań. Wyżej opieprzony przez Ciebie Franio wrzucił chociaż linki, a Ty nawet nie postarałeś się o odpowiedź na temat.

Może ktoś wreszcie zauważy główne pytanie które brzmiało

[b]który sprzęt waszym zdaniem lepszy[/b], a może doradzicie zupełnie coś innego w maksymalnej kwocie 2000zł

Napisałem na forum bo założyłem że są tutaj ludzie którzy mają jakieś pojęcie o rowerach dlatego darujcie sobie kolejnych wypowiedzi typu-wyszukiwarka, poczytaj a znajdziesz lepszy sprzęt... jak już pisałem nie znam się na tym dlatego proszę o pomoc

Napisano

Osobiście, brałbym Kross'a. Wydaje mi się, że ma lepszy osprzęt - nie jestem do przodu w tym temacie, więc proszę nie karcić, ma hamulce tarczowe i jest tańszy. Ale poczekaj aż ktoś doświadczony się wypowie.

• Mod Team
Napisano

Franio udzieliłeś kiedyś jakiejś sensownej porady czy tylko w każdym poście opieprzasz ludzi ze nie uzywaja szukajki?? Bo odkad tu jestem na forum to jeszcze nie widzialem ani jednego wpisu Twojeg innego niz to co powyzej. Jesli tyle tylko masz do powiedzenia to nie denerwuj ludzi i daruj sobie wymienianie tytulow postow innych ludzi za kazdym razem...

Jesteś na forum od 15 dni. :whistling:

Skoro widzę, że ktoś zakłada temat, a ten omawiany był już xxx razy, to polecam skorzystać z wyszukiwarki, ponieważ w innych tematach można znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania i nie trzeba tego wałkować po raz kolejny.

Może ktoś wreszcie zauważy główne pytanie które brzmiało

[b]który sprzęt waszym zdaniem lepszy[/b], a może doradzicie zupełnie coś innego w maksymalnej kwocie 2000zł

Gdybyś skorzystał z tych nieszczęsnych linków podanych przeze mnie i poczytał trochę na forum, to wiedziałbyś, jakie rowerki polecamy przy takim budżecie. :)

A skoro nie znalazłeś takich informacji (choć nie wiem jakim cudem), to proponuję ci taki oto rowerek:

Kross Level A6 - dla ciebie idealna powinna być rama 18".

Te dwa rowerki podane przez ciebie w pierwszym poście mają zdecydowanie gorszy osprzęt. Lepiej wybrać rowery z roczników 2008-2010, gdyż mają one o wiele lepszy stosunek jakości do ceny. :icon_wink:

Napisano

Franio od pilnowania porządku są moderatorzy (regulamin punkt 5b). W sytuacji gdy ktoś powtarza temat klika się "raport". Teraz sam niestety przekraczam swoje kompetencje ale nie widzę innego sposobu :icon_wink:

Napisano
Bardzo fajnie że stoisz w obronie nowych użytkowników, a także osób nie znających się- ale gdybym był adminem uznałbym taką odpowiedź za nabijanie postów bo niestety nie odpowiada na żadne z moich pytań. Wyżej opieprzony przez Ciebie Franio wrzucił chociaż linki, a Ty nawet nie postarałeś się o odpowiedź na temat.

Jeśli chodzi o nabijanie postów to mam to w głębokim poważaniu czy tam jest 1 czy 1000 w pozycji "Postow", gwiazdek i innych bzdur. Za stary jestem na to. Jeśli o tym wspominasz pewnie zależy Ci na tych rzeczach więc życzę powodzenia w "nabijaniu postów"

Jeśli chodzi o rower to dołożył bym pare groszy i kupił TO

Napisano

szczerze to 500zł różnicy to dla mnie duża kwota, a odnośnie level a6 zeszłoroczny to myślałem że nie da się kupić roweru z zeszłego roku w sklepie, a sklepy internetowe mnie osobiście odstraszają. A patrząc na tegoroczny level a6 to jest prawie 2,2k

A załóżmy że chciałbym coś dobrego a jednocześnie dobrą bazę do późniejszych przeróbek jeśli by zaszła taka potrzeba

• Mod Team
Napisano

Franio od pilnowania porządku są moderatorzy (regulamin punkt 5b). W sytuacji gdy ktoś powtarza temat klika się "raport". Teraz sam niestety przekraczam swoje kompetencje ale nie widzę innego sposobu :icon_wink:

Nie pilnuję porządku. Podałem jedynie linki do tematów, w których autor tego wątku ma czarno na białym wypisane propozycje rowerów w tym przedziale cenowym. Przycisk "raport" znam, nie martw się. :icon_wink:

Jeśli chodzi o nabijanie postów to mam to w głębokim poważaniu czy tam jest 1 czy 1000 w pozycji "Postow", gwiazdek i innych bzdur. Za stary jestem na to. Jeśli o tym wspominasz pewnie zależy Ci na tych rzeczach więc życzę powodzenia w "nabijaniu postów"

Jeśli chodzi o rower to dołożył bym pare groszy i kupił TO

Tylko co ma piernik do wiatraka? Nigdzie nie wspomniałem o żadnym nabijaniu postów. Po prostu napisałem, że twój staż na forum wynosi zaledwie 15 dni.

KONIEC OT.

[...] odnośnie level a6 zeszłoroczny to myślałem że nie da się kupić roweru z zeszłego roku w sklepie, a sklepy internetowe mnie osobiście odstraszają. A patrząc na tegoroczny level a6 to jest prawie 2,2k [...]

Tegoroczny Level A6 ma słabszy osprzęt, niż starsze roczniki (wspomniałem już o tym w poprzednim poście).

szczerze to 500zł różnicy to dla mnie duża kwota, a odnośnie level a6 zeszłoroczny to myślałem że nie da się kupić roweru z zeszłego roku w sklepie, a sklepy internetowe mnie osobiście odstraszają. A patrząc na tegoroczny level a6 to jest prawie 2,2k

A załóżmy że chciałbym coś dobrego a jednocześnie dobrą bazę do późniejszych przeróbek jeśli by zaszła taka potrzeba

Oprócz Kross'a A6 ciekawym propozycjami są także Mbike 0.5 oraz Unibike Flite.

Przy twoim stylu jazdy wystarczające będą hamulce V-Brake (Mbike i Kross).

Zakupu w sklepie internetowym nie należy się obawiać. Tym bardziej, że za te same pieniądze możemy wyrwać o wiele lepszy sprzęt, który kurier dostarczy nam pod drzwi. Poza tym na rower dostajemy normalną gwarancję.

Napisano

No i wspólnymi siłami znaleźliśmy rower który by mi odpowiadał, mianowicie Unibike Flite 2010. Muszę dodać że przekonałeś mnie do kupna w sklepie internetowym i właśnie link który mi wysłałeś wykorzystam, bo i cena promocyjna :D A jeszcze jedno pytanie czy ten Flite był tylko w tej kolorystyce w której jest pokazany na www czy może też inne kolory były? ;)

I odnośnie gwarancji w sklepie internetowym, orientuje się ktoś jak to jest rozpatrywane w razie usterki? jak znam życie muszę im wysłać rower...

Napisano

Flite 2010 został już doszczętnie wyprzedany ;) Zostałbym przy Krossie podanym... 6 postów wyżej przez Frania. Jest jednak trochę lepszy od Mbike'a i w tej cenie raczej jeszcze lepiej nie będzie.

Napisano

Tylko co ma piernik do wiatraka? Nigdzie nie wspomniałem o żadnym nabijaniu postów. Po prostu napisałem, że twój staż na forum wynosi zaledwie 15 dni.

Franio to nie do Ciebie było tylko do autora.

Czyli to co tu widzę to tego nie ma tak? :(

http://www.rowerzyst...l?keyword=flite

Ten rower jeszcze jest w tym sklepie. Gdyby go nie było nie można by go było wrzucić do koszyka. Tylko musisz się uwinąć bo z dnia na dzień się zmienia sytuacja. Ja tak przegapiłem Experta.

Napisano

Jakiś czas temu (tydzień, dwa?) w innym temacie również był ktoś zainteresowany Flitem. Wysłał więc mailowe zapytanie do sklepu czy mają go jeszcze na stanie (ponieważ już wcześniej pojawiły się głosy, że rowerku nie ma) i niestety okazało się, że rzeczywiście go nie ma. A że nie zaktualizowali strony...

Napisano

Jakiś czas temu (tydzień, dwa?) w innym temacie również był ktoś zainteresowany Flitem. Wysłał więc mailowe zapytanie do sklepu czy mają go jeszcze na stanie (ponieważ już wcześniej pojawiły się głosy, że rowerku nie ma) i niestety okazało się, że rzeczywiście go nie ma. A że nie zaktualizowali strony...

A widzisz. Chyba ze tak. Bo z Expertem bylo tak ze mozna go bylo wrzucic do koszyka i byl wtedy jeszcze u nich. Nastepnego dnia w miejscu dodaj do koszyka bylo juz tylko "powiadom mnie" - jak bedzie dostepny znowu - i juz go nie bylo. A ze byl dzien wczesniej to wiem bo dzwonilem...

• Mod Team
Napisano

[...] A jeszcze jedno pytanie czy ten Flite był tylko w tej kolorystyce w której jest pokazany na www czy może też inne kolory były? ;) [...]

Flite występował tylko w jednej kolorystyce (właśnie ten czarno-biało-czerwonej).

Co do jego dostępności, to 1 marca w rowerzysta.pl mieli jeszcze kilka sztuka na stanie.

Jak jest teraz, nie wiem. Pozostaje czekać, aż sprzedawca odpowie koledze Wafel.

A Kross już definitywnie odpada? To naprawdę dobry rower, który spełniłby twoje oczekiwania. :icon_wink:

Napisano

nie mówię że odpada, ale tak naprawdę przemyślę jego zakup jeśli się okaże że unibike się sprzedał ;) a jutro osobiście zadzwonię do sklepu i dowiem się jak się sprawy mają, na pewno poinformuję co zakupiłem :D

No i jeszcze jedno pytanie ten unibike występuje w rozmiarach 17`` i 19`` mam 175cm wydaję mi się że lepsza 17 dla mnie czy się mylę?

Napisano

A jednak pomyliłem się (w sumie to nawet dobrze): posiadają Flite'a z 2010 r. w rozmiarach 19" i 21". Tylko nie wiem czy 19" nie okaże się za duża... Bo 18" Krossa będzie w sam raz.

Napisano

A jak kupujesz buty, spodnie czy koszulę to też się pytasz na forum czy będą dobre ?

Przymierz się i będziesz wiedział. Ludzie są różnie zbudowani i mają różne preferencje, nikt za ciebie nie zadecyduje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...