Skocz do zawartości

[Rower] MTB-XC -wybór

Bartas313

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na wstępie jest to mój pierwszy post ... w samą jazdę na rowerku wkręciłem się w tamtym roku ale już wiem że preferuje tereny leśne jednak mieszkam W Poznaniu więc zdarza się jeździć ulicami chociażby aby dojechać do wybranych terenów jednak chciałbym rower który da rade w oby dwóch kategoriach las i drogi z tego co się dowiedziałem do tego czasu to że odpowiada mi chyba najbardziej jazda xc jeśli można tak to nazwać jednak długie wyjazdy są w planach i czy tu znajdzie się kompromis?

Lubie jeździć szybko a korzenie czy inne wystające rzeczy przejechać nie chce ich omijać a jak się da to i na nich wyskoczyć wiadomo nie są to wielkie odległości ale chciałbym rower nadający się do takiej jazdy aby nie rozleciał się na przeszkodzie. Mój wzrost to około 170 cm a waga około 60 paru kilo

i tutaj mam parę pytań :

1.Kiedy kupić rower chce pojeździć w tym roku ale czy załapie się na zniżki z obserwacji widziałem że zniżki szykują się po wakacjach a to po okresie w którym zamierzam najwięcej jeździć.Jednak nie chcę wyrzucić kasy czy przepłacić i jeśli nie ma innej możliwości to przeboleje na aktualnym rowerku ?

2.Czy dostane rower w kwocie hmmm max 1600 zł ? Wiadomo że jeśli będzie się zbliżał okres promocji to ceny spadną i w takim okresie coś dostane?

3 Nie chcę rowerów używanych ... więc kupować będę nówkę i co w takim rowerze do tej jazdy będzie najważniejsze czy poprostu wszystko jest ważne? (może to dziwnie brzmieć)

Chociaż widać ,ze w sprawie osprzętu jestem laikiem ... jazdę lubię "ostrą" :(

to chyba wszystko co chcę wiedzieć ... propozycji rowerów nie oczekuje jedynie odpowiedzi na te pytania jeśli można to za jakieś oferty sklepowe byłbym wdzięczny jeśli załapuje się na okres promocji

1) Jeśli kupować rower to teraz bo możesz załapać się na kończące się wyprzedaże lub przedsprzedaże nowych modeli (jak w tym linku, który podawałem już gdzieś chyba na forum). Generalnie najlepiej kupować rower od września do lutego bo wtedy możesz liczyć na największe upusty (nie polecam okresu marzec-czerwiec)

2) Spokojnie dostaniesz jakiś rower w tej cenie, proponuję zacząć od przeszukania naszego forum bo co kilka dni pojawia się temat odnośnie kupna roweru w tym przedziale cenowym

3) Kupowanie roweru w sklepie to oczywiście dobry pomysł i ważne żebyś zdecydował się na sklep, który będzie stosunkowo blisko ponieważ ułatwi Ci to wszelkiego roweru problemy techniczno-serwisowe z nim związane. Poza tym będziesz mógł się przed zakupem na nim przejechać , dopasować odpowiedni dla Ciebie rozmiar i zobaczyć jak rower wygląda na żywo, bo zdjęcia na internecie nie zawsze muszą to oddawać. Jako że jesteś z Poznania to w pierwszej kolejności powinieneś zaglądnąć na stronę Cykloturu. Na pewno znajdziesz tam ciekawe rowery w dobrych z cenach.

Dzięki za odpowiedź nic trzeba by było zebrać siano do lutego a na cylotourze naprawdę fajne oferty cenowo bo o jakość zespołów muszę się was poradzić heh

Co do tematów to się pojawiają jednak na razie co patrzyłem ludzie preferują spokojne mtb a ja jednak chce czasami podskoczyć a przeszkody na drodze przejeżdżać

Na pewno się przejadę do cyklotoura ale wpierw muszę się was poradzić jakie modele warta sprawdzić

Jeśli ktoś mógłby zrobić selekcje rowerów oto linki:

link1 Rower SOLUTION

link 2 Rower BASIC 2010

link3 Rower SOLUTION DISC 2010

link4 Rower GANGSTA 4.0 2010

link5 Rower EVOLUTION

link 6 Rower GANGSTA 5.0 2010

ważny jest dla mnie komfort jazdy i trwałość jego elementów który byłby odpowiedni ? ważna jest waga aktualnie posiadam "marketówke" chyba z 16 kg waży

cena też się liczy więc jeśli rower z pierwszych linków wyróżniałby się byłbym zadowolony

Z wymienionych przez Ciebie dla mnie, dla mnie bezkonkurencyjnym faworytem jest Author Basic 2010 - najbardziej zrównoważony dobór komponentów i sprawdzony rower. Zresztą najlepiej jeśli sam poczytasz recenzje ludzi z naszego forum, którzy sami na nim (lub modelu z 2009) jeżdzą:

http://www.forumrowerowe.org/topic/22569-rower-author-basic/

http://www.forumrowerowe.org/topic/73431-rower-author-basic-2010/

http://www.forumrowerowe.org/topic/77487-rower-author-basic-2009/

A dla mnie Evolution. Widelec, który będzie pod Tobą działał w odróżnieniu od Capy z Basica, mocna korba, lepsze przerzutki. Porządna, hydromorfowana rama, powinien być też lżejszy (Evolution 13.75kg dla 21" przy 13.70kg dla 19" Basica, czyli mniejszej ramy konkurencji).

Co do amortyzatora i korby to się zgodzę, co do przerzutek to już nie za bardzo bo Basic jest cały na Alivio łącznie z manetkami i klamkami. Dam sobie rękę uciąć że manetki Alivio będą chodzić dużo lepiej od Accery. Poza tym jeśli już decydować się na Authora to w moim odczuciu lepiej zamówić go nie w Cykloturze tylko Colex (ul. Dąbrowskiego 24) bo z tego co widzę na stronie to on jest autoryzowanym dystrybutorem tych rowerów w Poznaniu. Wtedy korzystając z opcji e-zakup możesz wybrać jaki rowerek chcesz i dostarczą Ci go za darmo, a w tym przypadku lepiej wybrać coś z oferty wyprzedażowej z poprzednich lat. A z reguły łatwiej kontaktować się z dystrybutorem w ewentualnych sprawach gwarancji przez autoryzowanego przedstawiciela. Moim zdaniem powinieneś przede wszystkim obydwa rowery zobaczyć na żywo i się do nich przymierzyć zanim się zdecydujesz na któryś z nich. Bo zarówno Basic jak i Evolution będzie dobrym wyborem.

Jak byś był z Poznania, to nie polecałbyś Colexu :icon_cool:

Osobiście postawiłbym na brzydkiego Unibike, generalnie to jednak w nim jest lepszy osprzęt, a w cykloturze potrafią iść na rękę i ewentualna wymiana klamkomanetek na lepsze nie byłaby problemem (oczywiście za dopłatą).

Możesz przejść się też Skitemu, mają sporo przecenionych modeli z lat ubiegłych i dodatkowo - zniżki przy płatnościach kartami niektórych banków

http://www.skiteam.pl/rower/Cube/aim-2-2009/ - przy 10% rabacie za płatność kartą mieścisz się w budżecie

http://www.rowery-rybczynski.pl/product_info.php/cPath/4_41_364/products_id/5536 - tu mieścisz się w budżecie bez żadnych kombinacji, a sklep Rybczyńskiego to obok Cyklo chyba najlepszy sklep rowerowy w Poznaniu.

Ja też na Twoim miejscu zdecydowałbym się na Unibike'a Evolution. Ma niezłą ramę i amortyzator, a to podstawa. Poza tym osprzęt też jest wyraźnie lepszy. Sam jeżdżę na Autorze Solution, który niewiele różni się od Basica. Zdarzyła mi się awaria przerzutki przedniej, szybko zużył się suport, przerzutkę tylną musiałem ciągle regulować, urwało się mocowanie pancerza. Konieczna była wymiana osprzętu na klasę Deore/SLX. Dopiero teraz można na nim jeździć. Pozostał jeszcze do wymiany nieszczęsny amortyzator RST Capa, który ugina się na 2 cm!!

moojmisiu w końcu Ty mieszkasz bliżej, więc zdaje się na Ciebie. Faktycznie zapomniałem o Skiteamie.

Sagit77 głupoty opowiadasz i to straszne. Basic jest prawie cały na Alivio, a to już różnica osprzętowa w stosunku do Solutiona. Jeśli urwało Ci się mocowanie pancerza to się nie dziwie że musiałeś cały czas regulować tylną przerzutkę. Poza tym nie za bardzo rozumiem stwierdzenie szybkiego zużycia suportu, bo jest on szczelnie zamknięty więc nie wiem ile byś musiał jeździć i w jakich warunkach żeby go zatrzeć. Co do samej Capy to oczywiście nie ma ona za dobrych opinii, tyle że wystarczy o nią dobrze dbać. Moja mama ma założoną Cape T4 i fakt że luzy ma już spore, ale regularnie ja smaruje i chodzi całkiem nieźle, na rekreacyjną jazdę nie potrzeba nic lepszego.

Bartas313 najlepiej będzie jak sprawdzisz jeszcze sklepy podane przez użytkownika moojmisiu i poczekasz na wypowiedź kogoś kto mieszka w poznaniu i jest dobrze zorientowany w temacie.

Senjiro...

Opisałem fakty. Uważam, że występowanie w tych dwóch modelach tej samej ramy i amora jest ważniejsze niż różnice w osprzęcie. Urwane mocowanie pancerza akurat było od przerzutki przedniej (radzę czytać ze zrozumieniem).

Chciałem jeszcze dodać, że w kulturalnej dyskusji nieeleganckie jest określanie argumentów, z którymi się nie zgadzamy mianem głupot.

Zdarzyła mi się awaria przerzutki przedniej, szybko zużył się suport, przerzutkę tylną musiałem ciągle regulować, urwało się mocowanie pancerza.

Myślę że powinieneś pisać ze zrozumieniem, bo z tego nie wynika że chodzi o mocowanie pancerza przerzutki przedniej. Nie mam zamiaru się kłócić bo mamy polecać rowery, a Solutiona o ile widzę nikt nie polecał. Poza tym o ile się orientuje Author na ramę daje 5letnią gwarancje, więc jeśli faktycznie Ci się w niej coś urwało to powinieneś dostać nową lub powinno zostać to naprawione.

Myślę że powinieneś pisać ze zrozumieniem, bo z tego nie wynika że chodzi o mocowanie pancerza przerzutki przedniej. Nie mam zamiaru się kłócić bo mamy polecać rowery, a Solutiona o ile widzę nikt nie polecał. Poza tym o ile się orientuje Author na ramę daje 5letnią gwarancje, więc jeśli faktycznie Ci się w niej coś urwało to powinieneś dostać nową lub powinno zostać to naprawione.

Dzięki za troskę :icon_lol:

Owszem, ramę mam już naprawioną. Nad Authorem Solution zastanawiał się sam autor tematu, dlatego się wypowiedziałem. Nie pisałem też, że chodzi o przerzutkę tylną, prawda?? Dla kolegi zastanawiającego się nad wyborem roweru to była informacja drugorzędna. Moje doświadczenia miały być pomocne w wyborze roweru, a nie powodem do oburzenia dla Ciebie. Szanuj odmienność opinii!!

Szanuje, zatem koniec tej dyskusji i tyle. Zastanówmy się nad rowerkiem dla kolegi. Może faktycznie trafił Ci się taki nieszczęśliwy model, ale skoro piszesz że wymieniłeś już częściowo osprzęt poza amorem, więc sprawa się powoli szczęśliwie kończy :rolleyes: Póki co stanęło no Unibike Evolution i Author Basic. Ma ktoś jakieś inne propozycję:icon_lol:

dzięki wielkie za zainteresowanie się moim tematem :)

jutro zamierzam się z kumplem przejechać po sklepach i zobaczę rowerki na własne oczy ... kurcze aby tylko się udało zdobyć dofinansowanie heh 50% sumy mam ale drugie trzeba szukać u rodzinki teraz się gryzę w język że w tamtym roku nawet na głupie roznoszenie ulotek się nie zdecydowałem

sklepy które wymienił moojmisiu postaram się odwiedzić

Author to raczej dość droga marka... W tej cenie możesz mieć lepszego Krossa Level A4 - wygrywa z Authorem pod każdym względem, od Unibike'a również ma lepszy osprzęt (którego swoją drogą można dostać 200 zł taniej na alledrogo)

Jeśli chciałbyś pojechać zobaczyć rower to polecam salon Krossa na os. Piastowskim. Bardzo miły sprzedawca i na pewno nie będzie robił problemów z jazdą próbną.

uuuu ten rower wygląda ciekawie z punktu wizualnego jak i oka amatora szczególnie te hamulce tarczowe no i też miło że są raty

takie pytania z punktu widzenia ...

1 czy to sadełko jest wytrzymałe ?

2 jaka jest jakość tarczówek ?

ehhh zakochałem się :)

nie wiem jak tu się post edytuje 0.o heh

a co możecie powiedzieć o tym rowerze

http://www.mudserwis.com/rower-kross-level-a2-vbrake-2010-p-424.html

Pod każdym to może nie, bo napęd praktycznie taki sam. Jednak lepszy amor i hydrauliki przeważają na korzyść Krossa :thanks:

Jednakowoż drobnie się różnią (Deore) :)

@Bartas313, co do pytań:

1. Siodełko jak siodełko, wytrzymałe jest na tyle żeby utrzymać Twoje cztery litery na rowerze. Nie za bardzo rozumiem Twoje obawy związane akurat z tą częścią roweru. Czy może chodzi Ci o żywotność, czy materiał się nie wyciera itp.?

2. Za dużo to na nich nie zdążyłem pojeździć od listopada. Jak dla mnie hamują całkiem przyzwoicie, tylko trzeba poczekać aż dobrze się dotrą.

Co do Levela A2, którego podałeś, jest to rower porównywalny z Authorem Basic. Tylko że wygrywa ceną... :wacko:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...