grzegorz007 Napisano 30 Kwietnia Udostępnij Napisano 30 Kwietnia Witam, poproszę o pomoc/sugestię w sprawie takiej usterki. Od marca 2023 jeżdżę na nowym silniku e6100, zrobiłem ok.2000km i ze 2 miesiące temu podczas jazdy usłyszałem ciche "cyknięcie", w pierwszej chwili myślałem, że to jakaś słabo napięta szprycha - nie ruszałem ich od 5 lat. Najpierw to cykanie było sporadyczne, losowo co kilka minut, teraz już cyka non stop, przy każdym obrocie korby, aczkolwiek potrafi czasami na kilka obrotów zniknąć. Czy komuś przychodzi do głowy co to może być? Precyzując, to cykanie przypomina odgłosy luźnych szprych, takie stękanie. Obstawiam silnik, bo gdy jadąc utrzymuję stałą prędkość i zmienię przerzutkę, to częstotliwość cykanie odpowiednio się zmienia. Silnik tuż po rocznej gwarancji. Może trzeba coś nasmarować, jakieś łożysko, nie wiem jak tam co jest zbudowane. Na poprzednim silniku zrobiłem 13k bez żadnej konserwacji i takiego efektu nie spotkałem. Jeżdżę w stylu turystycznym, żadnych szaleństw. Dodam jeszcze: - bez obciążenia, przy pedałowaniu ręką z podniesionym tylnym kołem tego efektu nie ma. - przy pedałowaniu w taki sposób, że mocniej obciążam lewy pedał - cykanie jest, a przy obciążaniu prawego pedału cykania nie ma. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz007 Napisano 30 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia Nie mogę edytować, więc tak dodam jeszcze, że jak jadąc stanę na pedałach to przestaje cykać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 1 Maja Mod Team Udostępnij Napisano 1 Maja 9 godzin temu, grzegorz007 napisał: - przy pedałowaniu w taki sposób, że mocniej obciążam lewy pedał - cykanie jest, a przy obciążaniu prawego pedału cykania nie ma. To sugeruje ze pedał może być przyczyną. Wykręcić, dobrze wyczyścić, nałożyć nowy smar, zamontować, testować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 2 Maja Udostępnij Napisano 2 Maja "Cykało" mi już chyba wszystko, ale nigdy silnik w srodku, najczęściej to łańcuch (zużyty napęd), okulary w kieszeni, mostek, mocowanie silnika (dokręć go delikatnie), sznurówki obijające się o osłonę łańcucha i pewnie jeszcze coś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burz Napisano 2 Maja Udostępnij Napisano 2 Maja Sztyca też może... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janjankowski Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października miałem tak samo, myślałem że to silnik, ale zmieniłem platformówki na pierwotnie montowane pedały i przestało cykać. Się okazało, ze w platformówkach łożysko nawaliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XC100S Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października Zdejmij korby, zmień pedały, zdejmij tylne koło, hak przerzutki, sztyca siodła itp Godzina na to starczy i prawie na pewno usterka zniknie. Też myślę że to nie silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lassar71 Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października U mnie była korba Korba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiwor Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października U mnie też cykało, gdzieś na forum przeczytałem, że jeśli przykręcało się pedał tylko imbusem to może cykać i należy dokręcić kluczem. Dokręciłem kluczem i przestało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi