Skocz do zawartości

[Stery] FSA Orbit Z + stożek problem

tomassekk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam następujący problem w moim Cubie są takie FSA Orbit Z, półzintegrowane (tak jest w info katalogowym)

Otóż stożek FSA widoczny na foto chciałem zamienić na podkładki KCNC, ale doszło do mnie, że stożek u podstawy ma uszczelkę która chodzi między główkę ramy a stery, uszczelniając połączenie.

Wniosek z tego taki, że nie mogę założyć podkładek KCNC bo wszystkie syfy dostaną się do sterów.

W związku z tym, pytanie, czy można dostać samą płaską pokrywkę na stery FSA, żeby nie inwestować w nowe? Albo jakie inne tanie, wytrzymałe i lekkie polecacie?

19de6eec790c52bc.jpg c6383e2a5182bbbb.jpg

W jakim celu chcesz zamienić oryginalny kapsel na podkładki?

To co napisałeś jest bez sensu :icon_confused: Kapsel (korek) - podkładki to podkładki. Chcę zmienić cięzki, biały stożek FSA na czerwone podkładki KCNC, lepszy wygląd, lepsza waga.

Pomóżcie bo zgłupiałem :verymad: Poczytałem troche w necie, na 100% mam stery pół zintegrowane (press fit, wewnętrzne, 44mm). ALE przeglądając allegro znalazłem http://allegro.pl/lekkie-stery-pol-zintegrowane-vp-a45ac-44mm-80g-i1955739681.html

niby pół zintegrowane a składają się z innych części niż moje FSA Orbit Z. Czy u mnie w główce ramy są wciśnięte Może mi ktoś polecić dobre a tanie i lekkie stery? Albo rozwiązanie cholernie wysokiego i cięzkiego stozka FSA z 1. postu.

b3f1c56ac5cd348c.jpg e5b14342975e8718.jpg

Pozdro

Jedne i drugie składają się z tych samych części tylko FSA na tym zdjęciu są wstępnie złożone.

Możesz kupić Orbit Z ze zwykłą przykrywką, nie będziesz musiał zmieniać misek, będziesz miał łożyska na zapas i drugą bieżnię jakbyś np. chciał zmieniać widelec z amortyzowanego na sztywny.

http://allegro.pl/stery-semi-integrated-fsa-orbit-z-1-1-8-xtrabike-i1987871342.html

Koen, jak to wstępnie złożone? Masz na mysli bieżnie łożysk, że mam już nabite w głowce ramy?

Chciałbym się ograniczyc do kupna tylko niskiej przykrywki, szkoda mi kasy na wymianę zupełnie sprawnych sterów :icon_confused: na takie same.

Na zdjęciu w czwartym poście są wstępnie złożone bo łożyska siedzą w miskach, górny klin i dolna "bieżnia" też, jak się to wszystko rozłoży to będą wyglądały tak samo jak te stery VP.

Jak masz narzędzia to mógłbyś sobie odchudzić ten stożek w tym stylu, było by lekko i oryginalnie:

cane-creek-tour-raw-aer-tall-headset01.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...