Skocz do zawartości

[szosa] Który wybrać ?

szczympek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym rozpocząć przygodę z rowerkiem szosowym. Rozejrzałem się tu i ówdzie, poczytałem trochę, co warto, a co nie, i mam do was pytanie.

Który z tych rowerów będzie najlepszy w stosunku cena/jakość ? No i na moje wymiary, bo nie bardzo wiem jakich szukać.

Wzrost 183cm waga 85kg.

http://allegro.pl/koga-miyata-cr-mo-shimano-600-i1828348076.html pełne shimano 600

http://allegro.pl/barellia-cala-na-shimano-600-105-cr-mo-i1823721505.html - mój faworyt.

http://allegro.pl/hit-rower-specialized-alliez-carbon-karbon-i1821971721.html carbonowy spec

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

pozdrawiam

za 1000zł możesz dostać sprzęt na klamkomanetkach, co ułatwia obsługę. Powinieneś szukać czegoś na wzór tego http://allegro.pl/wheeler-cr-mo-klamkomanetki-i1789203975.html

Racja, jeśli już bierzesz kolarkę do 1000 zł (od razu radzę przyjąć ten wyższy pułap i w takim przedziale sprzęt szukać) to nie bierz nic na stalowych ramach i bez klamkomanetek. Więcej, w tej cenie poszukałbym czegoś z nowszą ramą, tj. na sterach 1 i 1/8 cala. Co prawda żeby znaleźć coś takiego trzeba się naszukać i napolować, ale moim zdaniem warto.

Jeśli już bierzesz kolarkę do 1000 zł (od razu radzę przyjąć ten wyższy pułap i w takim przedziale sprzęt szukać) to nie bierz nic na stalowych ramach i bez klamkomanetek. Więcej, w tej cenie poszukałbym czegoś z nowszą ramą, tj. na sterach 1 i 1/8 cala. Co prawda żeby znaleźć coś takiego trzeba się naszukać i napolować, ale moim zdaniem warto.

Za tysiaka nic w nowym standardzie nie dostaniesz, chyba, że będzie to mega okazja. Jeśli autor tematu poczuje, że szosówka to jest to, to może sprzedać później pierwszy sprzęt, dorzucić trochę grosza i kupić coś lepszego. Na początek może być rama cro-mo, z wpuszczanym mostkiem ale z klamkomantekami. Jak ustrzeli dobrą okazję to za 1k PLN może kupić szosówkę jak ten Batavus z linku albo coś na Shimano 600 (+ najczęściej 7 rzędowa kaseta), ramie cro-mo i klamkomanetkami, rocznik ~'90.

Za tysiaka nic w nowym standardzie nie dostaniesz, chyba, że będzie to mega okazja. Jeśli autor tematu poczuje, że szosówka to jest to, to może sprzedać później pierwszy sprzęt, dorzucić trochę grosza i kupić coś lepszego. Na początek może być rama cro-mo, z wpuszczanym mostkiem ale z klamkomantekami. Jak ustrzeli dobrą okazję to za 1k PLN może kupić szosówkę jak ten Batavus z linku albo coś na Shimano 600 (+ najczęściej 7 rzędowa kaseta), ramie cro-mo i klamkomanetkami, rocznik ~'90.

Ja taki zestaw (pełne shimano 600 ultegra - te najnowsze, po wizualnym liftingu), z tym, że bez klamkomanetek zapłaciłem dwa lata temu zaraz pod koniec sezonu (przeglądałem ciekawe aukcje przez wakacje) równe 600 zł z przesyłką. Ostatnio widziałem dwa rowery na allegro, za 1000 zł lub trochę mniej, w nowym standardzie, na ultegrze (nie 600 ultegra), aluminiowej ramie i bardzo fajnych kołach - z klamkomanetkami oczywiście. Więc można, trzeba tylko szukać okazji. Ostatnio sam dość sporo aukcji przeglądałem, więc jako tako potrafię stwierdzić, co za jakie pieniądze idzie czasem dorwać. ;-)

Ale faktem jest, że w takiej cenie zestaw na ultegrze, lub ostatnim rzucie 600-tki, jest całkiem przyzwoity - wizualnie prezentuje się dobrze, obsłuży kasety 8-mio rzędowe, więc już jest okej.

Albo fart albo jakaś ukryta wada. Z resztą szosowe Meridy mają nieciekawą geometrię - tak wynika z doświadczenia kumpli, którzy zaczynali na Meridach na Tiagrze i Sorze, nie wiem jak z wyższymi modelami. Ja bym próbował dogadać się ze sprzedawcą od Batavusa. Swoją drogą, zaczynałem na Batavusie na rurkach Reynoldsa i Shimano 105, rocznik ~80. Byłem zadowolony z tego sprzętu, obecnie przerabianym na fixa/single'a.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...