Michal3939 Napisano 19 Września 2011 Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Witam, mam problem- ostatnio zaliczyłem glebę, rower sobie koziołkował i trochę się poobijał. Gdy się pozbierałem zorientowałem się, że przedni hamulec prawie nie działa. Klamka zrobiła się nagle z twardej (odpowietrzonej) w bardzo miękką, siła hamowania jest beznadziejna. I teraz pytanie, co mogło się stać. Nigdy nie miałem podobnej sytuacji. A od razu nie chcę roweru wieść do serwisu, bo po pierwsze to trochę daleko, a po drugie jestem chwilowo bez kasy. Czy był bym w stanie zrobić to sam, nie mając doświadczenia ? Dodam jeszcze, że regulując odległość klamki od kierownicy trochę zwiększyłem moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JaniszMTB Napisano 19 Września 2011 Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Możliwe że nieszczelny jest przewód hamulca, sprawdź czy się nigdzie nie poci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal3939 Napisano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Przy zacisku jest jakaś warstwa tłuszczu, ale minimalna. Czy jednak te 2 krople, nawet jeśli wyciekły to mogły zrobić tak dużą różnicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 19 Września 2011 Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Też mam te hample. Raczej to nic innego jak przeciek "dwie krople" to raczej za mało. Sprawdź pod zaślepką mocowanie do klamki (zsuń ten plastik( i sprawdź czy tam nie cieknie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 19 Września 2011 Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Możliwe, że coś się stało z tłoczkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal3939 Napisano 20 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2011 O jaki plastik chodzi ? Nie ma tam chyba nigdzie indziej zaślepki poza zbiorniczkiem wyrównawczym. Możliwe, że coś się stało z tłoczkiem. np. co mogło się stać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 21 Września 2011 Udostępnij Napisano 21 Września 2011 Linka idąca do zbiorniczka kończy się śrubką na którą wsunięta jest plastikowa zaślepka, można ją zsunąć w dół po lince. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal3939 Napisano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2011 niee, tam już od razu sprawdzałem nawet śrubę odkręcając ;/ Rozumiem że nie obejdzie się bez serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olomaster Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 mogl sie poprostu zapowietrzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Minor Napisano 22 Września 2011 Udostępnij Napisano 22 Września 2011 ja to widzę tak, bylo powietrze w zbiorniczku wyrównawczym (normalne, w końcu do tego on jest), rower się obrócił, powietrze poszło do góry czyli pod tłoczek, uderzył klamką w ziemie, i przepchnął powietrzne do układu. No czyli zapowietrzony, i trzeba by odpowietrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal3939 Napisano 22 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Dzięki za odpowiedzi, rower wiozę do serwisu, jak tylko będę miał trochę kasy, bo i kilka innych rzeczy od razu muszę zrobić ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.