cykloAdrian Napisano 19 Września 2011 Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Cześć, niedawno wymieniłem cały napęd w rowerze, niestety to zabraniu go dwa razy w góry wózek tylniej tylnej przerzutki [shimano Altus] uległ wygięciu wskutek powstałych luzów;/ i przy dwóch najwyższych biegach na wolnobiegu haczy o szprychy koło. Chce wymienić te przerzutkę na jakąś klasy Deore albo alivio, moje pytanie brzmi czy taka przerzutka będzie dobrze współpracować z 7 biegowym wolnobiegiem. Jeśli nie to jaka jest inna możliwość? Z góry dzięki za odpowiedź Adrian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 19 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Oczywiście każda starsza przeznaczona pod 7sp będzie ok. Nowsza przeznaczona do 8/9/10 rz. nie będzie działała. Wózek można spróbować naprostować, ew. wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 20 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Września 2011 safian, co ty opowiadasz, każda przerzutka nawet szosowa poza sramem 1:1 i shimano dyna sys będzie działała jak talala w takim zestawieniu. Przecież ich praca zależy tylko od manetek (poza sramem i dyna sys). Możesz sobie załozyć praktycznie każdą przerzutkę MTB czy szosową, nie ma to za bardzo znaczenia czy to bedzie XT, XTR czy kolejny altus. Uważać musisz dopiero na napędy 10 rzędowe oznaczone jako dyna sys mają inny ratio i nie będą działy z manetkami innymi jak dyna sys. No i jak wspinałem Sram poza kilkoma modelami tez możesz z listy skreślić, chyba ze wymienisz manetki razem z przerzutką. Przy dyna sys musiał być wymienić przerzutkę kasetę i manetki. Chyba wyczerpująco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 20 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 20 Września 2011 No, miałem na myśli założenie autora - wymianę na Alivio/Deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Biera Napisano 20 Września 2011 Udostępnij Napisano 20 Września 2011 potwierdzam słowa puklusa. każda przerzutka poza sramem i dyna-sys będzie działała. No, miałem na myśli założenie autora - wymianę na Alivio/Deore ale przecież nawet na xtr se może wymienić o ile to nie bedzie xtr dyna-sys Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.