Skocz do zawartości
  • 0

[hamulce] czy da się zamontować V-ki w miejsce szczęk?

Gość majki

Pytanie

Napisano

witam wszystkich,

ostatnio postanowiłem powrócić do mojego dawno zarzuconego pomysłu - odrestaurowania swojego starego roweru. A w zasadzie doprowadzenia go do stanu używalności. Jest to stary SCOTT MTB, z którego planuję pozostawić jedynie ramę, widelec i .... to chyba wszystko ;)

Zanim zacznę mam pierwszy problem, który może przesądzić o powodzeniu całego zadania. A mianowicie rower ma jeszcze hamulce szczękowe montowane nad kołem w widelcu (z przodu) i nad kołem w ramie (z tyłu). Tak jak w starych rowerach szosowych.

Ponieważ chciałem przerzucić się na hamulce typu V-brake, ze względu na ich powszechną dostępność i stosunkowo niskie ceny zastanawiam się czy możliwe jest w ogóle ich zamontowanie w moim rowerze. Od razu dodam, że ani w widelcu ani z tyłu nie ma żadnych piwotów do montażu v-brake, nie mówiąc o tarczowych. Teoretycznie mogę zmienić widelec przedni na taki w którym będzie można zamontować V-ki ale dalej pozostaje problem z tyłem.

Pytanie do Was: jest jakiś sposób montażu tych hamulców bez konieczności przerabiania ramy?

Dziękuję za wszelkie sugestie kupowania nowego roweru :icon_cool: , bo do tego mam straszny sentyment i z góry zakładam, że jego "renowacja" wyniesie mnie więcej niż kupno nowego. Ale pomysł jest aby go odbudować na bazie ramy od nowa, wyposazyć w jedną grupę sprzętu (np Deore), a resztę (kierownica, sztyca) wsadzić SCOTTa.

Bez zmiany hamulców jednak wszystko bierze w łeb stąd moje wątpliwości.

Będę wdzięczny za wszelkie info.

pozdrawiam,

majki.

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...