Skocz do zawartości

[rama] Romet Rambler - opinie

KryQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy mógłby mi ktoś podać dokładny model tej ramy ew jej specyfikacje?

Przetrzepałem całą stronę Rometu i nie znalazłem nawet niczego podobnego :(

no i może ktoś ma takową ?

Czy nadaje się do nauki DH (bez wielkich szaleństw)

img0104ru.jpg

img0103uj.jpg

img0102e.jpg

img0101hi.jpg

Napisano

To jest rama Rometa Ramblera z 2010r. Mam taki rower.Kąt głowki 69*.Tylne zawieszenie tej ramy jest takie samo,jak w Romecie Mosquito z 2010r.Wytrzymuje dużo.Do większego szczęścia przydałyby się mocniejsze koła(piszę o Ramblerze).Rama przystosowana do hamulców tarczowych(tylko)i linek w pełnych pancerzach.

Napisano

tak jeszcze by sie trochę zbłaźnić co to pełne pancerze?

czyli od samej klamki do tylnego hamulca będę musiał ciągnąć pancerz?

jak to wpływa na hamowanie i zmiane biegów?

Napisano

tak jeszcze by sie trochę zbłaźnić co to pełne pancerze?

czyli od samej klamki do tylnego hamulca będę musiał ciągnąć pancerz?

jak to wpływa na hamowanie i zmiane biegów?

Tak,dobrze myślisz.Nie ma to żadnego wpływu na hamowanie,ani zmianę przełożeń przerzutek.Sprawdza się to szczególnie w terenie,ponieważ linki nie zachodzą brudem w takim tempie,jak w otwartych prowadzeniach.W droższych i nowszych rowerach,linki są prowadzone wewnątrz rur ramy.Ile ma kosztować ta rama?

Napisano

380 zł

wydaje sie nie dużo :)

tylko nie wiem jak duży amor do niej wiejdzie :/

nie chce nim przekroczyć 300 zł

Napisano

380 zł

wydaje sie nie dużo :)

tylko nie wiem jak duży amor do niej wiejdzie :/

nie chce nim przekroczyć 300 zł

Czy tę ramę kupiłeś,czy chcesz kupić?

Drogo.

Tę ramę u producenta można było kupić za 220 zł.

Ramę Rometa Mosquito(enduro) można kupić u tegoż producenta za 450 zł.

Do tego Ramblera można zamontować amortyzator,myślę do 120 mm,max.Do Rometa Mosquito 130 mm.

Napisano

teraz mnie zabiłeś kupiłem ją już :D

no trudno rama i tak nie jest jakoś tragiczna

Rama jest dobra.Tylko teraz musisz zamontować dobry osprzęt.Przede wszystkim mocne koła i układ kierowniczy.Nie wspominając o dobrym widelcu i mechaniżmie korbowym.

Napisano

co do kół to zamierzam złożyć je sam (mam doświadczenie :)) obręcze MTB 26'' Generation-XC (wie wiem czy wziąć 32 czy 36 otworów) Piasty shimano SLX M665 + szprychy 2mm

Napisano

co do kół to zamierzam złożyć je sam (mam doświadczenie :)) obręcze MTB 26'' Generation-XC (wie wiem czy wziąć 32 czy 36 otworów) Piasty shimano SLX M665 + szprychy 2mm

Piasta całkiem dobra.Ja bym dał 36 szprych(piasta nawet tańsza).Ta obręcz,kapslowana?XC,to raczej wąskie.Jeśli chcesz komfortowo zjeżdżać,to może szersze obrecze?Do tej ramy spokojnie zmieści się opona 2.25".

Napisano

hmm no nie znalazłem nic w cenie nie przekraczającej 60 zł od obręczy ciekawszego. Chodzi mi gównie o to by były do tarcz (czarne całe najlepiej).

Nie ukrywam że zależy mi także na wyglądzie tego roweru :D

Napisano

Myślę,że Rodi DH też są ładne,ale fakt przekraczają trochę 60 zł.Znalazłem takie za 65 zł w sklepie internetowym.Nie moge dać linka,bo administrator mnie...

Napisano

wiesz zawsze istnieje PW :D

poza tym znalazłem te Rodi DH i rzeczywiście bardzo ciekawa obręcz :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...