Skocz do zawartości

[Rower] Szosówka - Corratec/Trek/Giant

m81wwski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chce kupić sobie rower do treningów po szosie.

Na "allegrze" znalazłem takie propozycje:

Corratec Dolomiti

oraz

Trek 1.2 - ten wystawiany jest już od dłuższego czasu.

W podobnej cenie mogę mieć nowego Giant Defy 5 triple

Co sądzicie?

Także pytanie o rozmiar ramy: bo to są rowery 54 i 56 cm a mi z Wrench Science wychodzi:

WS Recommended Road Sizes

Frame Size center-to-center: 50 cm

Frame Size center-to-top: 52 cm

Overall Reach: 75.00 cm

Saddle Height: 67.99 cm

Handlebar Width: 44 cm

pozdr

Witam,

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że mylisz pojęcia. W szosówkach rozmiarem jest długość rury głównej podawana w cm (określana w poziomie: od osi główki ramy do osi sztycy). Natomiast cytowany przez Ciebie rozmiar "Frame Size center-to-top: 52cm" sugeruje długość rury podsiodłowej od osi suportu do końca rury, tak jak określa się rozmiar ramy MTB. Na wszelki wypadek podaję link do dobrego kalkulatora:

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

Witam,

Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że mylisz pojęcia. W szosówkach rozmiarem jest długość rury głównej podawana w cm (określana w poziomie: od osi główki ramy do osi sztycy). Natomiast cytowany przez Ciebie rozmiar "Frame Size center-to-top: 52cm" sugeruje długość rury podsiodłowej od osi suportu do końca rury, tak jak określa się rozmiar ramy MTB. Na wszelki wypadek podaję link do dobrego kalkulatora:

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

Dane z cempetitivecyclist:

The Competitive Fit

Seat tube range c-c 51.2 - 51.7

Seat tube range c-t 52.7 - 53.2

Top tube length 53.4 - 53.8

Stem Length 10.6 - 11.2

BB-Saddle Position 72.0 - 74.0

Saddle-Handlebar 50.6 - 51.2

Saddle Setback 3.1 - 3.5

Twoje pomiary wg. Competitive Fit wskazują że właściwy rozmiar szosówki dla ciebie to 53 do max. 54,5. Z tego wynika, że Trek jest dla ciebie za duży. Prawdopodobnie masz 170-175 cm wzrostu, jeżeli jesteś wyższy lub niższy od tego przedziału, to przejdź się do dobrego sklepu z szosówkami i zapytaj doświadczonego sprzedawcę jaki rozmiar szosówki zalecałby dla ciebie.

Hej, a co powiecie o tym sprzęcie: Trek 1.5

Rowerek jest używany od kwietnia w wariancie ,,weekendowe przejażdzki'' po 50-60km miał wymieniany łańcuch,kasete i linki oraz owijke ostatnio.Poza tym jest na osprzecie shimano 105

rama oraz widelec aluminiowy.

koła bontrager.

Galeria

Dzisiaj nim jechałem i leci bardzo lekko, przerzutki chodzą bez żadnych problemów.

Cena 2000 zł

Koło tylne wymienione na jakiś wyższy model.

Przyzwoicie wygląda, co prawda to tylne koło jakieś dziwne dla szosówki, na 32 szprychach, i piasta z wysokimi kołnierzami (nie widać za dobrze na zdjęciach). Ponadto łańcuch jakoś dziwnie zwisa, w szosie powinien być napięty jak struna, jakaś usterka tylnej przerzutki?

Czy jet właściwy dla Ciebie musisz sam ocenić, ale jeżeli powyższe uwagi mają jakieś wytłumaczenie, to nie jest zły.

Przyzwoicie wygląda, co prawda to tylne koło jakieś dziwne dla szosówki, na 32 szprychach, i piasta z wysokimi kołnierzami (nie widać za dobrze na zdjęciach). Ponadto łańcuch jakoś dziwnie zwisa, w szosie powinien być napięty jak struna, jakaś usterka tylnej przerzutki?

Czy jet właściwy dla Ciebie musisz sam ocenić, ale jeżeli powyższe uwagi mają jakieś wytłumaczenie, to nie jest zły.

Dzisiaj łańcuch wyglądał normalnie i wszystko pracowało poprawnie, nawet lepiej niż się spodziewałem. Piasta tylna była "dziwna". Od strony zacisku jakby większa pod względem średnicy i do niej podprowadzony był czujnik licznika.

Już znalazłem to piasta powertap

Zdecydowanie to Powertap. Kłopot tylko, czy działa i czy w ogóle można kupić sam licznik, jeżeli nie, to można ją potraktować jak zwykłą piastę, tylko że cięższą ;). Jeśli jest licznik i działa, to sama piasta z licznikiem jest droższa niż 2000zł.

A łańcuch wisi bo jest za długi :). Na młynku z przodu i najmniejszej koronce z tyłu przerzutka po prostu całego nie wybiera.

Edit:

Licznik to też Powertap, do tego czujnik kadencji, tak że cena to chyba tylko za to, bez roweru ;).

Tak czy inaczej warto, jeśli pomiar mocy działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...