Skocz do zawartości

[Rower] Szybki do pracy w Krakowie

robzrad

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam dla siebie szybkiego roweru do dojazdów do pracy - mam ponad 13 km w jedną stronę, (czasem jadę naokoło, wtedy więcej), głównie po ulicy/asfalcie, ale kilka razy po krawężniku, przez tory kolejowe, czasem wybieram też opcję drogą polną. Mam też na trasie jeden spory podjazd. Więc typowa szosówka odpada. Crossy - teraz mam starego stalowego Authora, siedziałem na kilku (Centurion, Trek, KTM) w sklepach i jakoś tak żaden mi nie podszedł - szukam czegoś innego/bardziej wyjątkowego.

Myślalem o jakimś rowerze typu cyclocross, tylko nie wiem jaki, i nie wiem gdzie w Krakowie coś takiego kupię.

Myślałem o KTM Strada Speed - http://www.ktm-bikes.at/road/road/road-aluminium/StradaSpeed.php?lang=EN zastanawiam się czy to jest dobry rower do mojego typu jazdy.

Co radzicie ?

Napisano

niestety z Twojego opisu wynika, że ten rower się do Twojego stylu jazdy nie nadaje. jest to rower szosowy, tyle, że z wygodniejszą pozycją - nie nadaje się ani na torowiska ani na polne drogi. Poszukaj roweru przełajowego albo crossowego.

Napisano

Kup sobie rower krossowy na kołach 28 cali, będzie dość szybki - albo na 26 cali, będzie mniej szybki, ale mocniejszy.

Nie ma roweru który ma parametry szosówki a wytrzymałość Enduro. Albo chcesz szybko pogonić na szosie, a czasem zejść i przenieść rower przez tory, albo jedziesz wolniej ale z niego niemal nie schodzisz. Pośredni jest rower krossowy - kwestia ile chcesz za niego dać no i świadomości, ze nadal nie jest to rower uniwersalny przy tak rozbieżnych wymaganiach.

Napisano

Jeden ma 8 biegów, drugi ma biegów 16. W sumie jak popatrzyłem na specyfiakcje to innych róznic nie zauważyłem. Na zdjęciu róznią się widelcami. Pytanie czy to rózne modele widelców, czy tylko inny kolor.

Napisano

Jeden ma 8 biegów, drugi ma biegów 16. W sumie jak popatrzyłem na specyfiakcje to innych róznic nie zauważyłem. Na zdjęciu róznią się widelcami. Pytanie czy to rózne modele widelców, czy tylko inny kolor.

A po założeniu korby 3 blatowej - biegów 24. One różnią się tylko korbą i bazują na tej samej piaście wielobiegowej (planetarnej).

moim zdaniem lepszy jest rower taki:

Winora Dakar

Nie tylko z powodu 27 biegów, chociaż i to miewa znaczenie, ale i z powodu amortyzatora przedniego.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Nie wiem czy już nabyłeś czy nie, ale polecam coś koniecznie na piaście wielobiegowej (nexus, alfine albo coś poza shimano) i kołach 28 - takie rozwiązanie testuję juz 3 rok w i sprawdza sie znakomicie (przesiadka z 26" mtb przerobionego na miejskiego przecinaka). Większe koła plus w zasadzie bezobsługowość napędu (bardzo ważne przy codziennych dojazdach) to podstawa jak dla mnie. Jak jeździsz po terenie to w zasadzie wystarcza zamiana "łysych" oponek na trochę masywniejsze, zapewni to też trochę większy komfort na miejskim bruku ( dla jeszcze większego komfortu możesz zastanowić się nad amorem z przodu - max. do 65mm) . Szukaj coś co można nazwać krzyżówką trekingu/roweru miejskiego oraz crossa :-) .

Dla mnie ideał to Cannondale.Bad.Boy.Ultra.8 (http://ww2.bikekatal...ad.Boy.Ultra.8/) ale cenę ma zaporową...

Napisano

Tylko jak te rowery maja sie do polnych drog ktorymi robzrad lubi jezdzic i bedzie nimi jezdzil (co dosc wyraznie zakomunikowal)??? Brak amora i opony 700, troche wiecej piachu na tej "polnej drodze" i z roweru trzeba zejsc i go przeniesc na twarde podloze bo sie jechac nie da. Krawezniki w naszym kraju jakie sa takie sa, robione jakby na zlosc i zeby bezpiecznie na nie wjechac (nie uszkadzajac kola) trzeba troche pomyslec. Duzo bardziej sie nadat taka maszyna http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/talon/7729/45285/ Lekki, zwrotny, na dobrym osprzecie, nada sie i na polna droge i na szose, krawezniki tez nie straszne ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...