Skocz do zawartości

[rower] Merida Ninety Six 3000-D rozmiar ramy

SidVicious

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To mój pierwszy post na tym forum więc Witam Serdecznie Wszystkich Forumowiczów i proszę o pomoc. Posiadam już leciwego sztywniaka i postanowiłem go wymienić na full'a zainteresowała mnie MERIDA NINETY SIX 3000D gdyż mogę odkupić używaną od kuzyna w bdb. stanie jednak mieszka za granicą i nie mam jak sprawdzić czy rozmiar ramy będzie na mnie dobry on ma 172cm ja 180cm rama Meridy ma rozmiar 18" i nie wiem czy te 8cm to jest aż tak duża różnica abym jednak szukał 20". On jeździ bardziej profi ja amatorsko 80% szosa 20% teren nie wliczając jazdy ścieżkami leśnymi bo to raczej piaszczyste proste :icon_wink: Czy mógłby ktoś mi odpowiedzieć czy mogę brać ją w ciemno czy jednak odpuścić sobie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

c ) Nie zapisujemy również nazwy tematu lub jego części oraz treści WIELKIMI literami, za wyjątkiem oznaczeń modeli, np Shimano XTR, Sram X.9, Giant XTC, Deore SLX

Napisano

No to kiepsko skoro mała, jednak może dla amatora który jeździ bardziej rekreacyjnie była by ok? Sam już nie wiem bo albo ta Meridka :icon_wink: lub brałem pod uwagę też sztwniaka Trek 8500 z tym, że Treka brał bym nówkę ramę resztę bym poskładał. Na full'a się nie upieram jednak chciałem spróbować czegoś zupełnie nowego. Więc wszelkie sugestie są mile widziane.

Pozdrawiam

Napisano

Wystarczy "wrzucić" swoje wymiary pod jakikolwiek kalkulator - nie ma bata żeby przy 180 i przekroku tak ok 82 wyskoczyła wartość polecanej ramy 20"... Natomiast przy 182 przekrok może być i 87 cm a to juz bliżej 19-20 niż 18 ( długość ramy to inna para kaloszy ale w tym wypadku pomijam ). W Twoim wypadku 18" będzie dobra - przynajmniej na wysokość a skoro nie ścigasz się to i na długość może być nadto wystarczajaca. Trek za to bedzie jeszcze dłuższy ( rozmiar 18,5 ) a co tym idzie pozycja lekko inna w czasie jazdy. Z 96 jestem zadowolony - co prawda nie jeździłem na alu wiec moga być inne odczucia, ale ja lubie twardo zestrojone zawieszenie, na asfalcie blokada na sztywno i masz typowego ht - sztywnościa wtedy rama nie odbiega od innych cenowo porównywalnych ram, zaś las, łąka, kamienie - blokada zwolniona i gnasz ile sił w nogach bez utraty rytmu.

Napisano

w przekroku mam 86cm, nie ścigam się i raczej już nie będę nawet amatosko:icon_wink: rower ma być do codziennej jazdy i w weekendy wypady poza miasto głownie lasy a kuzyn chce mi dać bdb. cenę bo co roku zmienia na nowy model stąd moje zainteresowanie tą Meridką.

Napisano

Ja jestem zwolennikiem dobierania mniejszych ram - ale bez przesady, czyli jeśli sztyca 350 nie wystarczy tzn rama jest za mała... U mnie jest do ogranicznika jeszcze 7 cm czyli spokojnie wystarczy na przekrok 86. Cudów jednak nie ma - dłuższe nogi= krótsza góra czyli na 20 możesz leżeć jak Superman w locie. Jak masz gdzieś w okolicy sklep Meridy sprawdz 18/20 np FLX, lepszego Mattsa, O.Nine - wszytkie te modele mają przy 18" 590 mm długości górna rura, 20 ma 605 i szybko rozwiejesz swoje wątpliwości.

Napisano

Sprawdzałem dziś wymiary co prawda na papierze i zauważyłem, że między 18" a 20" jest 10mm różnicy co wydaje mi się znikome jak dla mnie, jutro a raczej już dziś przejadę się po sklepach i spróbuję przymierzyć jeśli różnice dla mnie będą niewidoczne to ją pewnie wezmę. W każdym razie zdam relację.

Napisano

Bierz fulla. Jak już raz się przejedziesz to nie będziesz chciał wsiadać na" sztywniaka". Co do rozmiaru to może byc różnie. Sprawdz przede wszystkim długosc rury podsiodłowej(bo przy takiej długości nogi przekrok bedzie oki). Żebyś nie musiał wysuwac sztycy poza , lub na granicy znacznika. Ja mam fulla Gianta w rozmiarze M(przy wzroście 182 cm i nodze 85cm) i jest oki. Mam jeszcze 6 cm zapasu do znacznika.

Tez zastanawiałem się nad ramą rozmiar większą,lecz tam góra jest na wysokości 810mm i byłoby już tego zapasu trochę za mało. Rura górna ma w Giancie 595mm czyli o 5mm wiecej niz w medzi,więc też powinno być oki.

Z drugiej strony jak jeździsz spokojnie,amatorsko i raczej po płaskim to można pomysleć o wiekszej ramie. Nie martwiąc się,ze rower będzie trochę mniej zwrotny. Najlepiej jak juz tu Koledzy pisali przymierzyć się, nawet do do innego lecz o podobnej geometrii roweru.

Napisano

Bez jaj z tą mniejszą zwrotnością, przy takiej różnicy i amatorskiej jeździe będzie nieistotna, za to wiszenie nad kierownicą będzie zauważalne, bo 15 mm w długości ramy to nie jest mało.

Trek 18,5" miał by taką samą długosć jak Merida 20".

Moja długość nogi to 87 cm.

Napisano

Żeby wszystko było ok ja mam mostek 11 cm i sztyce z ofsetem w 18" natomiast w 20 czułem się juz niedobrze - kierownica i koło było juz za daleko po prostu. Gdybym był natomiast o kilka cm wyższy bez dwóch zdań brałbym 20 ale juz z innymi rurkami. Niestety wzrost w okolicach 180 to najgorszy z możliwych jeśli chodzi o dobór ramy bo juz widziałem ludzi i na 17" ( malutkie to było strasznie ) i na krótkich 21"... Ale jakaś rozsądna baza pasująca wiekszości przy tym wzroście to zazwyczaj jest jeszcze M / 18".

Napisano

Bez przesady z tą długością sztycy. W Meridzie 96 sztyca ma 31,6mm, czyli jest dość gruba i można zastosować sztycę o długości 400mm. Skoro masz przekrok 86cm to rama 18" powinna być dobra. Cała rura podsiodłowa od osi suportu ma długość 46cm plus korba 17,5cm, to daje razem 63,5 cm, na sztycę plus siodełko zostaje ok. 23cm, czyli sztyca 400mm spokojnie wystarczy bo będzie siedziała w ramie ok 15cm (standardowo musi siedzieć ok. 10cm). Mój facet jeżdzi przy wzroście 180cm na Meridzie 18tce i na sztycy 400mm. Rama 20 cali z dłuższą o 5 cm rurą podsiodłową była dla niego za duża. Ja mam 171cm wzrostu i rama Meridy 18" jest dla mnie już trochę za duża.

Ogólnie na tą Meridę nie narzeka, choc mnie się podoba malowanie (lubię czarne rowery), ale po zakupie od razu wymieniał stery, bo te fabryczne FSA mu nie pasowały (coś tam z nimi było nie tak). Rama ma już rok i nic złego się z nią nie dzieje.

Napisano

Witam klamka zapadała biorę tę 18" byłem dziś w sklepie Meridy chciałem się przymierzyć podstawili mi 20" sztywniaka długość górmej rury była 597mm więc 7mm dłuższa od ninety której akurat nie mieli, obsługiwał mnie właściciel powiedział że 18" ninety będzie ok bo 20" jest dłuższa od tej na której siedziałem, sztyca była wysunięta na ok.20cm i to było optymalne położenie dla mnie przynajmniej na czas przymiarki. Tak więc pochwalę się rowerkiem jak do mnie dotrze na święta :icon_wink: Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie porady i sugestie.

Napisano

Posiadam taką ramkę i uważam że na pewno będziesz zadowolony:) Zawieszenie działa świetnie a blokada jest na kamień. Przy tym jest nieziemsko sztywna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...