Skocz do zawartości

[Okulary] z wkładką korekcyjną do około 500zł

Pavvel

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że są takie wątki, ale w aktualnie trwające nie chcę się wtrącać, bo tam są budżety inne niż mój. W każdym razie, jeśli szanowne grono uzna temat za błędny, to proszę o złączenie z innym, przeniesienie, etc :)

Budżet 500 zł (plus minus) na okulary, wkładkę korekcyjną i szkła korekcyjne (wada -6). Chcę używać okularów nie tylko na rower, chciałbym, by były też do codziennego użytku. Zależy mi też na lustrzanym szkle.

Na tą chwilę skłaniam się do Shimano Equinox (ale jakoś nie jestem przekonany do ich "codziennej zwykłej używalności"). Myślę, że z wkładką i szkłami korekcyjnymi mogę się zmieścić w budżecie.

Chciałbym jednak poznać Wasze propozycje. Rudy odpada, bo cena jest, jaka jest (choć okularki zacne). Czy jest coś porównywalne jakościowo do Shimano? Widziałem, że Endura i BBB mają w ofercie takie okulary, ale jaka jest ich jakość?

I czekam na ewentualnie inne propozycje:)

Z góry dzięki,

P.

Ps. Soczewki kontaktowe na tą chwilę odpadają (i nie wiadomo kiedy będą wchodziły w grę - chroniczne zapalenie spojówek, wg okulistki, od bardzo dawna...)

Witam.

Jeśli chcesz kupić okulary przeciwsłoneczne z wkładką korekcyjną to pamiętaj, że im bardziej wygięte szkła(teraz jest tak w większości "słonek")tym trudniej wstawić szkła korekcyjne.

Co do wspomnianych wkładek pamiętaj, że jeśli wstawisz "zwykłe"(czyli takie jakie zazwyczaj oprawia się w okularach korekcyjnych) szkła korekcyjne, nie sportowe czy w większej bazie to możesz mieć złą ocenę odległości, dwojenie się obrazu etc.

Pracuje w sklepie optycznym i kilka razy mieliśmy klientów, którzy chcieli oprawić w sportowe oprawy zwykłe korekcyjne szkła i za każdym razem były reklamacje. Więc kupując okulary z wkładką pamiętaj, że należy wstawić specjalne szkła przystosowane do tego typu opraw co nie jest takie tanie. Wątpię, abyś zmieścił się w 500zł

Pozdrawiam.

Kupiłem takie okulary z oferty rogelli. Jakość okularów dobra, używam ich drugi rok. Miałem takie same wcześniej jednak z powodu niespecjalnej dbałości o niej porysowałem szkła.

Moja wada to minus 1,75 i 2,25 używam z tego wynika zwykłych szkieł korekcyjnych, nie mam problemów opisanych powyżej. Z tego co się orientuję podobne okulary, bez określenia "specjalne" używa dłużej ode mnie mój kolega, na bazie bbb. Także nie zgłaszał żadnych problemów. Nie wiem jaką on ma wadę, przy mojej nie ma problemu. Cena okularów wyniosła coś koło 100 zł, usługa optyczna ze szkłami chyba 80.

Dzięki za odpowiedzi. Czyli pierwsze kroki do optyka, by się dowiedzieć, ile kosztować będzie wstawienie odpowiednich szkieł we wstawkę korekcyjną. niestety, wada jest, jaka jest i nie ma tego jak przeskoczyć.

Być może okaże się, że gra nie jest warta świeczki. Miejmy więc nadzieję, że oczy się wreszcie wyleczą i będzie można nosić soczewki.

P.

Witam.

Dzisiaj wszedłem na stronę z okularami BBB.

Z tego co widać na zdjęciu, owa nakładka nie przylega do samych szkieł, co nie powoduje równoczesnego wygięcia nakładki.

W takim przypadku jak kolega wyżej napisał dałoby się zamontować zwykłe szkła korekcyjne co on sam praktykuje.

Należy pamiętać, że im bardziej wygięte szkło(większa krzywizna)poprzez konstrukcję samych okularów tym trudniejsze oprawienie.

Jeśli w rzeczywistości wygląda to tak samo jak na stronie BBB to daje radę to zrobić ze zwykłymi szkłami korekcyjnymi.

Należy też wspomnieć o wielu indywidualnościach wśród ludzi. Każdy jest inny i inaczej reaguje nawet na najmniejsze zniekształcenia obrazu.

Witam. Też jestem optykiem i moge ci polecić okulary firmy solano lub coś w tym stylu. Moim zdaniem nie ma co przepłacać za oprawe bo i tak większosć jest w chinach robiona, ważne aby serwis był w polsce dostępny szybko. Zainwestuj lepiej w cieńsze szkła do wkładki i bedzie ok. Jedyne słuszne wyjscie - MOIM SKROMNYM zdaniem

jeszcze wpadło mi coś takiego http://www.koh.pl/index.php/oferta/okulary_sportowe/okulary_retro_sport

Swego czasu przerabiałem temat...

Długo szukałem okularów z wkładką korekcyjną które spełnią moje wymagania. W wielu modelach wkurzało mnie, że wkładka była na tyle blisko oka, że zawadzałem rzęsami o szkło. Dla mnie to dyskwalifikacja, strasznie mnie to wk....

No i niestety większość tanich rozwiązań to straszna tandeta. W niektórych przypadkach jak pytałem optyka o wstawienie szkieł korekcyjnych do ramki to odpowiadali, że się nie podejmą bo się boją iż się rozleci :(

Jak już wziąłem do ręki okulary Rudy Project to się przekonałem jaka jest różnica w jakości. System dopasowania, wybór modeli, szkieł i takie tam. Przełknąłem cenę i używam od 2,5 roku na rower i na nartach, czasem też na wypady w góry. Mam model Rydon II i z ciekawostek są tam gięte zauszniki. Zdarzyło się, że złapałem glebę na nartach oraz OTB przez kierę na rowerze. I co ? Nic, okulary pozostały na swoim miejscu :D

Jestem z nich cholernie zadowolony, po tym czasie wyglądają jak nowe (dbam o nie to fakt, tzn. szkła myję tylko wodą z mydłem i przecieram dedykowaną ściereczką)

Poradzę Ci tylko jedno: zanim ostatecznie zdecydujesz co kupić, weź do ręki okulary Rudego. I kup przynajmniej coś co będzie porównywalne jakościowo...

Pozdro

Wiecie Panowie jak jest... Należy sobie postawić pytanie, czy lepiej mieć coś za 500zł teraz (przez zimę:) ) i nie być zadowolonym (co przewidujecie), czy lepiej poczekać, dozbierać i... być zadowolonym. Jeśli Rudy jest o tyle lepszy, że warto w niego zainwestować, to może jednak trzeba to przemyśleć...

P.

Ps. W każdym razie ponownie dzięki za szeroki odzew w temacie. Na pewno też przemyślę to, co piszą osoby szczególnie siedzące w temacie (optycy)

• Mod Team

Użytkuję od dwóch lat takie okulary

http://www.bbbparts.com/sportsglasses_optiview-bsg3309.php

i razem z usługą zmieściłem się w 500 pln ( optyk, a w zasadzie optometrysta za całość zażyczył sobie ok. 180 pln).

Po owych dwóch latach mogę stwierdzić ,ze:

- trwałość i wygoda są wysokim poziomie

- brak zniekształceń pola widzenia

- niskie zaparowywanie

- spore pole widzenia ( wkładki korekcyjnej)

- wkładka praktycznie nie dotyka rzęs ( szkła się nie brudzą)

Reasumując- nie żałuję żadnego grosza wydanego na te okulary.

Obecnie mając 500 pln na okulary zastanowiłbym się nad okularami z wkładkami fotochromatycznymi.

http://www.cyklotur.com/x_C_Sz2__T_okulary-optiview-bsg-33-ph-BBB.html?PT=53159947&PZTA=8&HNT=T&PD=53010727&WSZDZ=T

Obecnie mając 500 pln na okulary zastanowiłbym się nad okularami z wkładkami fotochromatycznymi

Jeśli chodzi o fotochromy to zasłyszałem z zaufanego źródła, że kiepsko się to spisuje w jeździe na rowerze. Mam na myśli raczej dynamiczną jazdę…

Rozpatrzmy taką scenkę:

Otwarta przestrzeń, mocne słońce – szkła się ściemniają, następnie wjeżdżamy powiedzmy w las, jakiś kamienisty zjazd itp.

Problem polega na tym, że musi minąć trochę czasu zanim szkła się zaadoptują do innego natężenia światła. Przy dynamicznej jeździe ma to duże znaczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...