Skocz do zawartości

[Korba] Alivio FC-M430 + łańcuch HG-53

mklos1

Rekomendowane odpowiedzi

Drogie Koleżanki i Koledzy!

Od niedawna jestem posiadaczem Levela A4. Przejechałem niewiele. Zauważyłem, że przedni napęd na największej zębatce wydaje dziwne dźwięki, podobne do takich, gdy łańcuch ociera o prowadnik. Na początku mogło rzeczywiście tak być, gdyż przerzutka była źle zamontowana i źle wyregulowana. Jednak pod doprowadzeniu do kultury przerzutki, problem nie zniknął. Dźwięk zniknął dzisiaj, kiedy nałożyłem nowy łańcuch, ten sam HG-53, tylko że nówkę, prosto ze sklepu. Ewidentnie problemem był brud/piasek, który załapałem już pierwszego dnia. Zdziwiło mnie to, bo jeżdżę w większości na Trans Alpie i tam nie spotkałem się z takim zachowaniem napędu (aczkolwiek łańcuch jest 8-rzędowy, czyli nieco szerszy). Stąd moje pytanie. Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem wyżej wymienionego (w temacie) zestawu?

Nie chciało ci się wymyć łańcucha w benzynie ekstrakcyjnej, wydaje mi się że mam podobny dźwięk u siebie jeszcze nie mułem łańcucha. Myślałem że to kwestia nasmarowania bo jak przesmaruje łańcuch to dźwięk na jakiś czas znika. Mam ubibike evolution 2011 z napędem 9-rzędowym.

W opisanym przypadku był to smar fabryczny, bo rower jest praktycznie nowy ~130 km przebiegu.

W trekingu był to smar do łańcuchów motocyklowych, dwa razy jechałem na Finish Line Dry, ale się nie sprawdza, gdyż trudno się go nakłada. Przerzucam się na smar mokry, ewentualnie do testowania będzie Wax/Ceramic Wax.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...