Skocz do zawartości

[korby,suport] WIGRY!

Daviid99

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciałbym przerobić starego składaczka na korby pod kwadrat, lecz problem mam w osią suportu.

Tradycyjnie w takich rowerach mamy przednią zębatke zintegrowaną razem z osią. Wyciągnąłem to, wybiłem bieżniki, lecz nie ma gwintu w ramie aby nakręcić mechanizm taki jak przy zwykłych góralach.

Mam zamiar włożyć taką oś : http://sklep.fhsaks.pl/zdjecia/2740l.jpg... Moje pytanie: Skąd wziąć tulejki z gwintem wewnętrznym i czy przy ewentualnym przełożeniu z górala bedzie pasować do rozmiarów mofy WIGRY?

edit. Właśnie znalazłem takie coś(http://kolarstwo-szczyrk.prv.pl/warsztat/pakiet/thompson.jpg) czy dostane to w sklepie i jaka może być cena?

• Mod Team

Popraw pierwszy link bo nie działa, z tego co sie orientuje w wigraku w mufie jest gwint, nie jestem w stanie powiedzieć jakie ma wymiary, coś czytałem ze ponoć BSA ... No jeżeli faktycznie nie masz tam gwintu a srednica wynosi bodajże 34.8mm możesz kupić suport typu press fit lub oddać rame do serwisu w celu nagwintowania ramy.

Cena takiego suportu jak podałeś nie powinna być wieksza jak 10zł.

Wigry nie ma gwintowanej ramy pod suport, oddawanie do serwisu jest, delikatnie mówiąc, trochę niepoważne. Nie da się nagwintować, jak już to ewentualnie można wykonać tuleje redukcyjne z gwintem, do wciśnięcia. Najlepiej to kupić ośkę suportu na kwadrat pod wciskane miski, koszt takiej, o ile dobrze pamiętam to coś koło 10 zł w sklepie rowerowym (taki co już trąci myszką). Kilka lat temu w Wagancie zamontowałem taką i jak do tej pory wcale tam nie zaglądam, pewnie smaru już nic nie ma :icon_mrgreen: ale się kręci i luzów (wielkich oczywiście) nie dostała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...