Skocz do zawartości

[Rama] Sztywna czy amortyozowana - Agresywne XC, codzienna jazda.

Linux

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Posiadam rower Krossa, model Hexagon V6, starszy model ale z tarczówkami już i XCR'em. Zmieniłem w nim kierownice i napęd.

Mam 183cm wzrostu i ważę 80kg. Obecnie mam ramę 21". Co codziennej jazdy po mieście jest to dobry rozmiar, jednak coraz częściej zaczyna mi brakować wypadu w teren i odrobiny szaleństw w na leśnych zjazdach etc. Do tego rama jest za duża. Planuję troszkę pozmieniać w rowerze aby przystosować go do agresywnego XC, jednak ma on tez służyć do jazdy po asfalcie. Osprzęt ogarnę sam, bo troszkę się na tym znam, jednak co do ramy to jestem w kropce. I teraz pojawia się pytanie hardtail czy full :( Wolałbym fulla z możliwością blokowania dampera, jednak jak by nie patrzeć ceny są wysokie. Nie mam za dużych funduszy a i tak muszę jeszcze dozbierać na zmianę ramy. Sztywną ramkę mogę kupić jakąś sensowną do 250zł, masywniejszą 17"-18".

Ile kosztuje sensowny full właśnie do XC/codziennej jazdy i jaką ramę polecacie (z damperem) ? Czy do 300zł kupi się taką ramę, czy pozostaje mi hardtail ?

Jeśli zdecydowałbym się na sztywniaka to wtedy najchętniej kupiłbym DunCona Amstaffa 18" jednak rama chyba jest nieosiągalna... (oczywiście mówię o używkach).

Co sądzicie też o ramach BOP - model Iguana, Stonebrakeer 16" - są obecnie po 200zł na Allegro i wizualnie podobają mi się, jednak czy 16" nie będzie za małe?

(Swego czasu jeździłem w dircie na mtb i miałem ramę 14" i nie wyobrażam sobie na tym rozmiarze codziennej jazdy i dużych dystansów. Obecnie śmigam dodatkowo na BMX'ie i nie mam bladego pojęcia o ramach XC - MTB, dlatego pytam)

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

Napisano

ramy bop'a odradzam, sa lekko mowiac slabe. jezdialem na iguanie i stonbrakeerze. juz darmootra street fightera uzywke mozna wyrwac albo a-ganga a to sa dobre bazy na dobry rowerek

Napisano

Moim zdaniem 18 max 19 cali jak dla ciebie, co do fula za te pieniądze to daj sobie spokój bo on nie będzie działać tak jak powinien, a bujanie to nie działanie. Pozostaje Ci sztywniak...

polecałbym Ci GIANT XTC ale nie wydaje mi się żebyś dostał za 300 zł może jakiegoś kross-a, accent, Biria. A pożądny full kosztuje około 1500 - 2000 tyś mam tu namyśli np. Canonndale Scalpel, Specialized Epic, czy Giant Anthem, to są ramy które naprawdę działają, ja zdaję sobie sprawę że to nie są tanie zabawki ale jak już kupywać to coś pożądnego.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...