Skocz do zawartości

[Korba]

BitchFR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem z wybraniem rozmiaru korby i wkładu suportu. W moim poprzednim hussefelcie pękły łożyska i zatrzymała się korba :icon_confused: to już mój 3 suport i zastanawiam się nad nowym, a nie wiem jaki dobrać. Mam rame Ns Bitch z 2007 roku! Słyszałem, że różni się od tych z 2008 ale nie mogłem znaleźć dokładnych danych.

znalazłem jeszcze fajny zestaw na allegro jednak zastanawiam się nad tym czy będzie pasować.

http://allegro.pl/pancerna-korba-shimano-fc-m545-36-22-175mm-bsa-i1821214287.html

czyli shimano fc-m545

Dzięki, pozdrawiam :)

Napisano

Raczej mam taki rozmiar. Wiem że tymi podkładkami można ten rozmiar zmieniać ale własnie nie wiem jak je założyć:[ Lub po prostu dam do serwisu :P

Napisano

jeździsz z przerzutką czy bez? do takiej ramy to by pasowała bmx-owa korba zalezy jeszzcze jak jeździsz ale pomyśl np nad czymś w stylu octane one 3PCS

co do podkładek w tej shimano to dajesz dwie z lewej i jedną z prawej i sprawdzasz czy ci blat korby nie ociera o rame

Napisano

adas651 Na jakiej podstawie twierdzisz, że do takiej ramy bardziej pasują korby BMXowe skoro Bitch do 2007 roku był maszyną do typowego ht fr z gwarancją na dwupółki nawet do 180mm skoku.

Co do mufy to z tego co pamiętam 73mm, Euro bb oczywiście. Więc korba i suport pasują. Co do podładek to wszystko będzie w instrukcji.

Napisano

nie jeżdżę w streecie więc mam przerzutki :) z ocieraniem blatu o rame miałem duże problemy ale mam nadzieje że tu mi się uda :) Z tą długością ramienia nie będzie problemów ze sztywnością ?

Napisano

adas651 Na jakiej podstawie twierdzisz, że do takiej ramy bardziej pasują korby BMXowe skoro Bitch do 2007 roku był maszyną do typowego ht fr z gwarancją na dwupółki nawet do 180mm skoku.

ponieważ myśle że łożyska z korb bmx-owych będą bardziej wytrzymałe

słabą stroną suportów hollowtech2 są właśnie łożyska poza tym w do misek shimano nie można dokupić później samych łożysk (1mm różnicy)

i trzeba zmieniać suport na np: najtańszy accenta

Napisano

Tylko, że korba BMX jest pod blaty 1/8" a te ciągną za sobą konieczność używania takowych łańcuchów co równa się konieczność ss. Można dokupić pająki i bawić się w przeróbkę korb na blaty MTB ale waga takiego zestawu będzie równa dwóm kompletom korb MTB.

Do tego łożyska w suporcie Euro BB 22mm są mikrospokijne, i mniej wytrzymają od zewnętrznych HT2. Więc do muf Euro bb jedynie słabsza oś 19mm miała by sens.

A co do suportu Shimano to racja jest słaby jakościowo, sam musiałem wymieniać łożyska po krótkim czasie i da radę aczkolwiek plastikowe uszczelniacze ciężko wcisnąć a i tak na koniec pękła mi miska. Więc z tym się zgodzę.

Wracając bezpośrednio do tematu, jeśli nie zależy ci na wadzę to polecam od serca zestaw RF Evolve DH, niedawno nówki w okolicy 350zł sprzedałem, ramiona + suport, a sprzęt naprawdę ciężko zajechać.

Napisano

Nie stać mnie niestety nawet na dorzucenie tej stówy.Często ląduje na płasko i obawiam się właśnie o wytrzymałości osi i korb, a sam wkład mógłbym sobie wymienić.

Napisano

Oryginalny RF miażdży wszystkie na maszynach praktycznie, dobrej jakości łożyska, dobrze uszczelniane i dobrej jakości plastiki. Same miski też ciężko zajechać nawet francuzem.

Więc jeśli nawet używany to serwis łożysk i będzie kręcił się dalej.

Napisano

Okej powstrzymam się:] a powiedzcie mi jeszcze jak mam suport 73mm to zakładać 2 podkładki od lewej i jedną z prawej (z koronkami) czy w ogóle ich nie zakładać ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...