Skocz do zawartości

[Ekspres do kawy] jaka kawa ?


TocaS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam dostałem za friko nowy ekspres przelewowy philipsa start stop. Chce go jakoś przetestować, czy wystarczy na początku użyć zwykłej kawy Jacobs Kronung, którą na co dzień zalewamy gorącą wodą z czajnika ?

 

Drugie pytanie czy potrzebny jest jakiś filtr papierowy ? Bo generalnie mam jakiś filtr stały plastikowy.

 

Szukałem na forach kawowych ale tam znaleźć odpowiedź jest ciężko sami koneserzy i tematy z wyższej półki.

 

...dzięki pozdrawiam.

Napisano

Możesz używać papierowych - wtedy nie trzeba płukać tego filtra, ale raczej nie będą potrzebne jeśli ten plastikowy spełnia swoje działanie. Jeśli kawa nie jest rozpuszczalna to możesz śmiało używać najzwyklejszej, a potem eksperymentować z lepszymi.

Napisano

Od kawy jestem uzależniony od wielu lat. Ekspres przelewowy posiadam.

1) Potrzebujesz papierowego filtra, który wkłada się do tego plastikowego. W instrukcji obsługi powinien być wyszczególniony wymiar. Ja posiadam HD 7690, rozmiar filtru 4.

2) Kawa dowolna, ale szczerze powiedziawszy kawa z ekspresu przelewowego jest okropna. Już lepiej zaparzyć w zwykłym kubku. O wiele lepszy aromat niż ekspresu przelewowego.

3) Jeżeli ekspres, to tylko ciśnieniowy i to taki z konkretnym ciśnieniem.

Napisano

Nie wiem zobaczymy, w instrukcji napisane jest, że jeżeli ekspres posiada filtr stały, papierowych nie potrzebujemy, rozmiar zaś to również 4. Model 7562 http://www.ceneo.pl/2063839 zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Przelałem na razie samą wodę, czy on się sam jakoś wyłączy czy muszę wyłączyć go sam ? Bo po przelaniu całej wody strzelał jak czajnik elektryczny bez wody. Kolego mklos1 smak kawy zobaczymy, opinie są różne jednemu smakuje innemu nie.

Napisano

Jeśli ekspres posiada stały filtr nie potrzebujesz papierowych wkładek, z dobrego przelewowego można naprawdę dobra kawę uzyskać, bardzo wiele tutaj niestety zależy od kawy.

Przede wszystkim czy jest świeża, kawa w sklepach pakowana jest z terminem 2 lata, jednakże tak naprawdę już po 6 miesiącach od daty palenia kawa zatraca swój aromat i smak, dlatego też trzeba patrzeć na daty i kupować z jak najdłuższym terminem. Druga sprawa to stopień jej zmielenia a dokładnie grubość mielenia, inaczej mieli się pod przelewowe ekspresy a jeszcze inaczej pod ciśnieniowe. Dlatego też najlepszy jest zakup kawy w ziarnach i mielenie jej samemu najlepiej tuz przed zaparzaniem.

Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z usług palarni, tj. zamawiamy kawę w takiej palarni / minimum chyba jest 100g / palarnia na świeżo nam wypala i jeśli nie mamy w domu młynka możemy napisać aby nam ją zmielili pod dany ekspres :) wtedy otrzymujemy najświeższa kawę, która czasem nawet musi poleżeć bo najlepiej gdy jest 2-3 dni po wypaleniu.

 

Dopiero wtedy się poczuje naprawdę różnicę i posmakuje się jak może smakować kawa. Pomijam już zapach w kuchni jaki daje sama obecność świeżutkiej kawy w szafce :)

 

Jednak osobiście jeśli nie masz ekspresu ciśnieniowego polecam korzystanie z kawiarki / koszt już chyba od 30zł /

 

oj o kawie to ja bym mógł pisać i pisać :)

Napisano

Podpisuje sie pod wypowiedzia poprzednika.

Ekspres przelewowy to dla mnie zlo konieczne,uzywam go w pracy zeby szybko miec duza ilosc kawy na start dla calej ekipy. I choc cisnieniowy stoi nie mam czasu go uzywac.

W domu z kolei rzadzi kawiarka ze stali,kawa wydaje mi sie delikatniejsza niz z cisnieniowki,a parzenie jej urasta do rangi niemalze ceremonii.

A co do 'cykania' przelewowki to normalne-zazwyczaj gdy zostawisz go wlaczonym podgrzewa stale metalowa plyte pod dzbankiem,o ile jest w nim napar nic sie nie stanie oprocz spodlenia smaku. Jesli parzysz kawe i od razu ja wypijasz,to normalne,ze ekspres trzeba wylaczyc.

Ps. Filtr staly to taka drobna siateczka,a nie tylko plastik z dziurkami na dole. Papierowy nie jest konieczny,jest wygodniejszy-mniej do mycia

Napisano

U mnie jeśli kawa to tylko i wyłącznie z kawiarki ze stali :) Polecam Tchibo classic w żółtym opakowaniu. Z tanich kaw jest bardzo przyjemna i nie ma tego gorzkiego posmaku co Jacobs :) ( a z lepszych oczywiście Lawazza i Sati )

Napisano

ja mogę polecić tą palarnię, mają dość duży wybór mieszanek jak i jednorodnych arabik blackcoffeeroasters a i warto polecić kawę ziarnistą Crema z Lidla wbrew swojej cenie są to bardzo przyzwoite ziarenka - jednak już trzeba się w młynek zaopatrzyć, najlepiej dobry żarnowy z regulacją mielenia :)

Napisano

Jak kawa, to swiezo zmielona arabica z wysoko-cisnieniowego ekspresu.

Pozostale patenty, kawa rozpuszczalna, wyroby ekspresow przeplywowych itp powinny nosic nazwe "napoj kawopodobny" :icon_wink:

  • Mod Team
Napisano

Kto nie pił kawy we Włoszech ten nie wie co to dobra kawa. Powrót do krajowych standardów jest dużą traumą.

 

1415chris - zgadzam się całkowicie.

Napisano

Michu a czym się różni kawa pita we Włoszech od tej pitej w Polsce, jeśli użyjemy tej samej mieszanki i dobrego ekspresu? dla mnie niczym, aczkolwiek sam sporo zamawiam we włoskich palarniach :)

Napisano

Kto nie pił kawy we Włoszech ten nie wie co to dobra kawa. Powrót do krajowych standardów jest dużą traumą.

 

 

Zgadzam się w zupełności Michuuu, zresztą to samo jest z np. bazylią i suszonymi pomidorami, tylko we Włoszech smakują wyjątkowo.

 

 

 

  • Mod Team
Napisano

Nie wiem w czym tkwi cymes. W domu mimo że mam dobry ekspres ciśnieniowy i dobrą kawę nie jest to to. W knajpach też bardzo rzadko piłem tak dobrą kawę jak we Włoszech.

Napisano

Piłem kawę we Włoszech, co prawda tylko przez 3 dni, i nic takiego nie zauważyłem, a aktualnie parzę w domu różne kawy powiedzmy średnio półkowe na dość tanim ekspresie ciśnieniowym więc bez szaleństw. Piłem w kawiarniach i parzoną w kawiarce przez rodowitego Włocha. Myślę, że placebo ma tutaj duże znaczenie :icon_wink: albo ja nie nadaję się na konesera kawy :whistling:

  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Jeżeli chodzi o kwaę to polecam Ci Segafredo czerwoną okolo 10zł w Auchan. Bardzo aromatyczna i mocna:)

A ja bym jej raczej nie polecał jak zresztą większości kaw "z wielkich koncernów" pomijając kilka rodzajów gastronomicznych nie supermarketowych robionych z innych ziaren.

Napisano

Wypowiadacie się jak "koneserzy" albo "kawosze", jeżeli ktoś nie wymaga od kawy za wiele to wszystkie kosztujące około 20zł będą ok. A tak poza tym nie popadajmy w paranoje, zresztą każdy ma inne upodobania a ja poleciłem tanią i dobrą kawę, która mi smakuje i jest na pewno lepsza od tchibo żółtej:)

  • Mod Team
Napisano

Jeżeli uważasz że kawa za. 20,- jest ok to nie polecaj takiej za dychę bo brak konsekwencji. Nie trzeba być koneserem ani kawoszem żeby poczuć różnicę między popularesami a dobrą kawą. Fakt ,pojęcie dobra jest względne. Gatunek kawy swoją drogą a sposób przygotowania to jeszcze inna bajka.

Napisano

Zgadzam się Michuu z Tobą...Kawę uwielbiam i interesuję się nią nie mniej niż rowerami choć koneserem się nie będę nazywał, pomijając jakość ziaren i smak kawy można też mówić o sposobie produkcji, w którym kawa sama w sobie nie potrzebuje chemii i innych tym podobnych eksperymentów których nie brakuje w kawach "po 20zł". Niestety daleko nam do kultury kawowej, a rachunek jest dosyć prosty "niezła kawa" w supermarkecie 200g kosztuje ~ 20zł czyli kilo 100zł za tą cenę można kupić ziarno bardzo dobrej jakości świeżo palone i genialnie smakującej:)

  • 5 tygodni później...
Napisano

Od pewnego czasu, sprawdzam tansze gatunki kaw np. Robusta

Slyszalem na jej temat kilka pozytywow i rzeczywiscie, robusta mimo niskiej ceny potrafi byc bardzo dobra kawa :)

  • 2 tygodnie później...
Napisano

Zgadzam się, choć czysta dobrą robustę nie łatwo znaleźć, ja najbardziej preferuję mieszanki 85/15, 80/20 (arabika/robusta) dużo łatwiejsza i pod mleko też jak dla mnie przyjemniejsza..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...