Skocz do zawartości

[Ekspres do kawy] jaka kawa ?


TocaS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam dostałem za friko nowy ekspres przelewowy philipsa start stop. Chce go jakoś przetestować, czy wystarczy na początku użyć zwykłej kawy Jacobs Kronung, którą na co dzień zalewamy gorącą wodą z czajnika ?

 

Drugie pytanie czy potrzebny jest jakiś filtr papierowy ? Bo generalnie mam jakiś filtr stały plastikowy.

 

Szukałem na forach kawowych ale tam znaleźć odpowiedź jest ciężko sami koneserzy i tematy z wyższej półki.

 

...dzięki pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od kawy jestem uzależniony od wielu lat. Ekspres przelewowy posiadam.

1) Potrzebujesz papierowego filtra, który wkłada się do tego plastikowego. W instrukcji obsługi powinien być wyszczególniony wymiar. Ja posiadam HD 7690, rozmiar filtru 4.

2) Kawa dowolna, ale szczerze powiedziawszy kawa z ekspresu przelewowego jest okropna. Już lepiej zaparzyć w zwykłym kubku. O wiele lepszy aromat niż ekspresu przelewowego.

3) Jeżeli ekspres, to tylko ciśnieniowy i to taki z konkretnym ciśnieniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem zobaczymy, w instrukcji napisane jest, że jeżeli ekspres posiada filtr stały, papierowych nie potrzebujemy, rozmiar zaś to również 4. Model 7562 http://www.ceneo.pl/2063839 zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Przelałem na razie samą wodę, czy on się sam jakoś wyłączy czy muszę wyłączyć go sam ? Bo po przelaniu całej wody strzelał jak czajnik elektryczny bez wody. Kolego mklos1 smak kawy zobaczymy, opinie są różne jednemu smakuje innemu nie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ekspres posiada stały filtr nie potrzebujesz papierowych wkładek, z dobrego przelewowego można naprawdę dobra kawę uzyskać, bardzo wiele tutaj niestety zależy od kawy.

Przede wszystkim czy jest świeża, kawa w sklepach pakowana jest z terminem 2 lata, jednakże tak naprawdę już po 6 miesiącach od daty palenia kawa zatraca swój aromat i smak, dlatego też trzeba patrzeć na daty i kupować z jak najdłuższym terminem. Druga sprawa to stopień jej zmielenia a dokładnie grubość mielenia, inaczej mieli się pod przelewowe ekspresy a jeszcze inaczej pod ciśnieniowe. Dlatego też najlepszy jest zakup kawy w ziarnach i mielenie jej samemu najlepiej tuz przed zaparzaniem.

Najlepszym rozwiązaniem jest korzystanie z usług palarni, tj. zamawiamy kawę w takiej palarni / minimum chyba jest 100g / palarnia na świeżo nam wypala i jeśli nie mamy w domu młynka możemy napisać aby nam ją zmielili pod dany ekspres :) wtedy otrzymujemy najświeższa kawę, która czasem nawet musi poleżeć bo najlepiej gdy jest 2-3 dni po wypaleniu.

 

Dopiero wtedy się poczuje naprawdę różnicę i posmakuje się jak może smakować kawa. Pomijam już zapach w kuchni jaki daje sama obecność świeżutkiej kawy w szafce :)

 

Jednak osobiście jeśli nie masz ekspresu ciśnieniowego polecam korzystanie z kawiarki / koszt już chyba od 30zł /

 

oj o kawie to ja bym mógł pisać i pisać :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podpisuje sie pod wypowiedzia poprzednika.

Ekspres przelewowy to dla mnie zlo konieczne,uzywam go w pracy zeby szybko miec duza ilosc kawy na start dla calej ekipy. I choc cisnieniowy stoi nie mam czasu go uzywac.

W domu z kolei rzadzi kawiarka ze stali,kawa wydaje mi sie delikatniejsza niz z cisnieniowki,a parzenie jej urasta do rangi niemalze ceremonii.

A co do 'cykania' przelewowki to normalne-zazwyczaj gdy zostawisz go wlaczonym podgrzewa stale metalowa plyte pod dzbankiem,o ile jest w nim napar nic sie nie stanie oprocz spodlenia smaku. Jesli parzysz kawe i od razu ja wypijasz,to normalne,ze ekspres trzeba wylaczyc.

Ps. Filtr staly to taka drobna siateczka,a nie tylko plastik z dziurkami na dole. Papierowy nie jest konieczny,jest wygodniejszy-mniej do mycia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piłem kawę we Włoszech, co prawda tylko przez 3 dni, i nic takiego nie zauważyłem, a aktualnie parzę w domu różne kawy powiedzmy średnio półkowe na dość tanim ekspresie ciśnieniowym więc bez szaleństw. Piłem w kawiarniach i parzoną w kawiarce przez rodowitego Włocha. Myślę, że placebo ma tutaj duże znaczenie :icon_wink: albo ja nie nadaję się na konesera kawy :whistling:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Jeżeli chodzi o kwaę to polecam Ci Segafredo czerwoną okolo 10zł w Auchan. Bardzo aromatyczna i mocna:)

A ja bym jej raczej nie polecał jak zresztą większości kaw "z wielkich koncernów" pomijając kilka rodzajów gastronomicznych nie supermarketowych robionych z innych ziaren.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wypowiadacie się jak "koneserzy" albo "kawosze", jeżeli ktoś nie wymaga od kawy za wiele to wszystkie kosztujące około 20zł będą ok. A tak poza tym nie popadajmy w paranoje, zresztą każdy ma inne upodobania a ja poleciłem tanią i dobrą kawę, która mi smakuje i jest na pewno lepsza od tchibo żółtej:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Mod Team

Jeżeli uważasz że kawa za. 20,- jest ok to nie polecaj takiej za dychę bo brak konsekwencji. Nie trzeba być koneserem ani kawoszem żeby poczuć różnicę między popularesami a dobrą kawą. Fakt ,pojęcie dobra jest względne. Gatunek kawy swoją drogą a sposób przygotowania to jeszcze inna bajka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się Michuu z Tobą...Kawę uwielbiam i interesuję się nią nie mniej niż rowerami choć koneserem się nie będę nazywał, pomijając jakość ziaren i smak kawy można też mówić o sposobie produkcji, w którym kawa sama w sobie nie potrzebuje chemii i innych tym podobnych eksperymentów których nie brakuje w kawach "po 20zł". Niestety daleko nam do kultury kawowej, a rachunek jest dosyć prosty "niezła kawa" w supermarkecie 200g kosztuje ~ 20zł czyli kilo 100zł za tą cenę można kupić ziarno bardzo dobrej jakości świeżo palone i genialnie smakującej:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...