Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano Deore - prawidłowy montaż

m2sc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - zwróciłem rower do sprzedawcy a ten nie wie jak poprawnie założyć tylna przerzutkę , nie mam roweru przy sobie wiec nie potrafię pomóc na odległość - pamiętam że ja czymś zakręciłem - nie wiem czy całą przerzutką i nie wiem w która stronę - poprosiłbym o przystepny opis , dołaczam zdjęcie w załączniku

post-140972-0-18319800-1316280396_thumb.jpg

Jezu co za ludzie w tych sklepach , nie mogę żeby przerzutki nie móc założyć , nie wierze w to

widzisz taką śrubę przy haku , na imbus . w około tej śruby jest taka jakby malutka śrubeczka która blokuje odchylenie przerzutki . trzeba tą śrubeczkę odpowiednio ustawić żeby wkręcić imbus

... no właśnie - dziwna sprawa z tym 1-szym zdjęciem. Nie bardzo mogę sobie wyobrazić jak toto się stało. Jedyne, co mi przychodzi na myśl to przekręcony wózek (kiedyś miałem podobnie, jak mi się patyk wkręcił w szprychy).

Przerzutka w "stanie spoczynku" powinna mieć "podwinięty" wózek a na Twoim zdjęciu układa się w jednej linii z pantografem. Najlepiej zrobisz jak dasz ją do ręki komuś obeznanemu z tematem.

przerzutka po zdjęciu tylnego koła i zdjęciu łańcucha idzie właśnie w taką pozycję, pamiętam - myslałem że jest uszkodzona ale właśnie czymś przekręciłem i zaczęło być ok tylko kwestia czym i w którą stronę

Trochę dziwnie to wygląda. Łańcuch nie powinien luźno wisieć. Nawet przy nie do końca poprawnym zmocowaniu przerzutki wózek powinien odchylać się do tyłu.

Sprawdź czy śruba naprężenia ramienia przerzutki opiera się o hak w ramie i czy przypadkiem nie puściła Ci sprężyna w wózku?

Jeżeli wózek jest obrócony to trzeba odkręcić śrubę blokującą wózek ( ma kształt wystającego bolca w okolicy górnego kółeczka i blokuje obrót wózka pod wpływem sprężyny) i potem obrócić wózek przeciwnie do ruchy wskazówek zegara. Trzymając wózek napięty trzeba ją wkręcić z powrotem, żeby zablokować powrót wózka do poprzedniej pozycji.

hm tylko jak to teraz powiedzieć żeby sprzedawca zrozumiał, nie zna się on za bardzo na tym.

Sprężyna była ok jak przekręciłem to cała przerzutka się napięła i było ok - to chyba to co piszesz - żeby śruba oparła się o hak w ramie

http://www.forumrowerowe.org/gallery/image/6720-tylna-przerzutka-budowa-wg-leonard-zinn/

Chodzi o to, żeby cały wózek (kolor czerwony)obrócić przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, żeby naciągnąć sprężynę. Ale żeby to zrobić trzeba odkręcić ten bolec zaznaczony na zielono. A potem go wkręcić, żeby wózek nie wrócił do poprzedniej pozycji.

Oczywiście przy założeniu, że w tym tkwi problem :icon_lol: .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...