Picek91 Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Witam, chciałbym się trochę wyżalić, a że padło na Was... Posiadam rower Kross Hexagon V6, model z 2011r., dokładnie w takiej samej specyfikacji co na stronie producenta. Kupiłem go na początku czerwca tego roku z myślą o długich latach "życia z nim w przyjaźni"... Problemy zaczęły się już na zjeździe z pierwszej lepszej górki bodajże w 2 dniu użytkowania, hamulce naturalnie się trochę zagrzały, jednak wiem co robiłem. Lipiec i połowę Sierpnia przejeździłem raczej bezproblemowo, dokupując do niego kilka akcesoriów. Wszystko zaczęło się w połowie Sierpnia. Ucięło linkę od hamulca tylnego, pomyślałem sobie... zdarza się... Wymieniłem, ucięło przednią linkę, wymieniłem, ucięło znów tylną, zacząłem regulować hamulce jeśli chodzi o położenie i dalej to samo, oddałem do serwisu, znów to samo, ja już nie mam siły do tych hamulców... (są to powszechnie znane mechaniki M416). I tutaj nasuwa mi się pytanie co dalej? Wymieniać linki i ze strachem zjeżdżać nawet z najmniejszych górek klnąc na siłę hamowania czy zainwestować w hydrauliki ze średnio-niskiej półki? Na początku chcę zaznaczyć, że V-ki nie wchodzą w grę, musiałbym wymieniać obręcze, kupić pivoty, ramę, i co 3-4 dni nowe linki... Do wydania mam około 400zł, bo muszę jeszcze kupić manetki przerzutek (Kwestia 80zł za komplet). Kompletnie nie znam się na hydraulikach, jednak szperając trochę w sieci znalazłem kilka modeli: -Avid Juicy 3 - niewiele o samym modelu nie słyszałem, jednak firma jest mi znana, sam nie wiem co o nich sądzić, słyszałem same najlepsze opinie na temat mechaników. -Tektro Auriga - tutaj podobna sytuacja, sam używałem kiedyś hamulce tej firmy, ale były to V-ki, siłę hamowania miały doskonałą, nawet jeśli w grę wchodziły najtańsze. Kolega jeździ na nich do dziś i zazdroszczę mu ich. Do tarczówek już nie jestem tak przekonany, ale dlaczego? Sam nie wiem... -Hayes Stroker Ryde - widziałem na Alledrogo, są troszeczkę za drogie, ale w ostateczności mogę nad nimi pomyśleć. -Shimano - tutaj sam nie wiem co wybrać, chcę komplet na cały rower, a modeli tak dużo do wyboru. Osobiście najbardziej przyglądam się modelowi M596 i chyba to on najbardziej trafia do mojego gustu. Może się mylę? Więcej modeli nie pamiętam i postanawiam się poprawić, bo czytając wszystkie tematy już mam mętlik w głowie. To może troszkę o samym sobie... Ważę ok. 80kg, nie jestem jakimś szatanem prędkości, moje średnie zazwyczaj wahają się w granicach 26km/h, jestem znany wśród znajomych jako dobry "czasowiec" i "góral". Lubię pojeździć po górach, mam dobrą technikę zjazdu, jednak życie w strachu i świadomości że mam za słabe hamulce (lub za bardzo awaryjne?) mnie przeraża. Proszę, doradźcie mi coś, bo już sam nie wiem co o tym myśleć. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Powiedz nam, w jaki sposób ucinało tę linkę? Na którym odcinku pancerza? Dasz zdjęcie tego uciętego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Jeżeli dostaniesz to zmień na Shimano Deore M595 + do tego zakup sobie klocki metaliczne-będziesz bardzo zadowolony bardzo dobry model hampla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picek91 Napisano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Linkę odcina ze względu na za duży kąt pomiędzy linką i blaszką mocującą(?) przy mocniejszym nacisku na klamkę (i nie tylko, zdarzało się że lekko dotknąłem klamki). Przy obu hamulcach tak samo. Foto jak ucina linkę (nie mam możliwości zrobienia real foto - jestem w pracy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Ja posiadam tektro auriga comp 180/160 i jestem bardzo zadowolony szczególnie z przodu. Jak na ich cenę to bardzo fajne hample, modulacja też całkiem niezła. Kumpel ma strokery ryde i po pierwszym delikatnym upadku pękł mu pin mocujący klamkę, a ich siła jest podobna do tektro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek431 Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 a mógł by się ktoś wypowiedzieć na temat hamulców z tego roweru http://www.rowerymerida.pl/produkt33/matts-60-d-rower-merida.html to chyba to samo co Tektro Auriga.? Aktualnie mam hamulce tektro http://allegro.pl/hamulce-v-brake-tektro-836-al-i1813518760.html na klockach meridy http://rower-sport.pl/index.php?products=product&prod_id=661 będzie duża różnica w modulacji i sile hamowania.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 To dla mnie zdecydowanie dziwne, żeby "ucinało" linkę przy tych hamulcach. W sklepie, gdzie pracuję sprzedaliśmy w ciągu dwóch lat mnóstwo (300-500) sztuk rowerów z tymi hamulcami, mtb, trekkingów, hybryd i różnie rzeczy dzieją się z tymi shimano ale ani razu nie wymieniałem odciętej linki. Zbadałbym zaciski, miejsca na ich powierzchni, w których linka dociskana jest do prowadnicy i podkładki pod śruby, które trzymają linki. Może są zdeformowane, może mają ostre krawędzie? Może linki są kiepskiej jakości? Najprościej będzie wymienić zaciski, np na mechaniczne avidy bb7. To bardzo dobre hamulce. Z hydraulicznych dobre są nowe shimano, modele z 2011 roku, ze starszymi różnie bywa. Avidy też są losowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bruce95 Napisano 18 Września 2011 Udostępnij Napisano 18 Września 2011 a mógł by się ktoś wypowiedzieć na temat hamulców z tego roweru http://www.rowerymer...wer-merida.html to chyba to samo co Tektro Auriga.? Aktualnie mam hamulce tektro http://allegro.pl/ha...1813518760.html na klockach meridy http://rower-sport.p...uct&prod_id=661 będzie duża różnica w modulacji i sile hamowania.? Hample tej meridy którą to z resztą posiadam (tyle że rocznik 2010) to tektro draco niższy model od auriga, ale jak one hamują to nie wiem... Modulacja i siła hamowania jest lepsza w zdecydowanej większości tarczówek porównywanych do v'ek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picek91 Napisano 19 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Września 2011 Zbadałbym zaciski, miejsca na ich powierzchni, w których linka dociskana jest do prowadnicy i podkładki pod śruby, które trzymają linki. Może są zdeformowane, może mają ostre krawędzie? Może linki są kiepskiej jakości? Posiadam 2 takie same podkładki, niestety w jednej z nich próbowałem nawet przyszlifować powierzchnię, nic to nie dało, nie ma żadnych nierówności, ostrych kantów i tym podobnych wynalazków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.