buckowina Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Witam, Przymierzam się do kupna hamulca i koła do mojego roweru. I mój wybór padł na tektro auriga. Niestety na razie nie mam funduszy aby kupić jeszcze amor więc muszę ten sezon zakończyć na sr suntor xcr z 2010r. I tu pojawia się moje pytanie: Jaką max tarczę mogę zastosować do tego amora? Z tego co zauważyłem nie ma on możliwości montażu adaptera. W przyszłości mam zamiar kupić epicona i do niego przełożyć hamulec wiec proszę się sugerować tylko wytrzymałością tego amorka (xcr jest do zajeżdżenia). Czy tarcza 203mm nie będzie za duża do xcr'a ? Od razu przeproszę za moją małą wiedzę w sprawie hamulców tarczowych gdyż od zawsze jeździłem na v-brake. Pozdrawiam Buckowina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialy1241 Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Ja mialem 180 mm i smigal normalnie . Nie lapal zadnych luzow Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Mi nie chodzi o luzy gdyż i tak go wymieni8am tylko czy da radę do niego zamontować 203mm i czy potem nie rozsypie mi się epicon? Czy taki adapter będzie pasował do xcr i Tektro auriga 203mm? oraz czy potem będę mógł potem zamontować hamulce do epicona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 17 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Września 2011 I tu pojawia się moje pytanie: Jaką max tarczę mogę zastosować do tego amora? Z tego co zauważyłem nie ma on możliwości montażu adaptera. To jak chcesz to poskładać bez adaptera? Z tego co widzę to max. tarcza to 185mm, zakładanie większej chyba i tak jest pozbawione sensu. Z tego co widzę to starsze XCRy mają mocowanie IS, za to te z 2011 mają PM, tak więc zobacz jakie masz i kup odpowiednie. Zacisk jest mocowany pod PM. Epicony chyba podobnie, model 2012 ma mocowanie PM, starsze IS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Napisałem ten tekst myśląc, że adaptery są tylko do is a w międzyczasie dowiedziałem się, że do pm też są Mój xcr ma pm tak samo jak epicon, który chce kupić. Czyli z twojej wypowiedzi mam wnioskować, że epicon się szybko rozleci jak dam mu 203mm? Przyznam, że będą to moje pierwsze tarczówki i nie chce się na nich szybko zawieść stąd wybór 203mm. Czy 180mm będzie dobrze hamowało? Poczytałem trochę i w przyszłości zamierzam zmienić klocki na metaliczne. Kolejne pytanie brzmi: czym różnią się podane przeze mnie tektro auriga od wersji comp i pro, poza ceną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 17 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Września 2011 No to skoro masz mocowanie PM to tamten adapter będzie ok. Nie chodzi nawet o to, że coś się rozleci, tylko o to, że takiej dużej tarczy raczej się do XC nie stosuje a skoro będziesz miał Epicona to podejrzewam, że taki styl uprawiasz. Tarcza 180 z pewnością będzie wystarczająca, nie ma sensu obciążać amortyzatora. Ile ważysz? Kup dobre klocki, dobrą tarczę i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2011 ważę 55kg Ok tylko tektro jest do kupienia z tarczą i klockami w zestawie... Czy wiesz może czym się różnią tek wersje pro, comp i zwykłe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Przy takiej wadze to i 160mm wystarczy. 203mm ma sens najwyżej w kolarstwie grawitacyjnym. I to nie zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Raczej będę brał 180mm. Teraz pytanie: Czy BR-M575 2011 lub BR-M535 będą lepsze od tektro? i jeśli tak to które wybrać? Co do tektro to zniechęca mnie płacenie za tarcze 203mm którą i tak muszę zmienić na 180mm... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebaxgh Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Jak chcesz porządny hampel to lepiej weź Deore BR-M595 tylko trzeba jeszcze tarcze osobno dokupić, ale warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buckowina Napisano 18 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Ok zakładając, że wezmę te hample to czy warto dopłacać to TAKIEJ tarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.