Skocz do zawartości

[koła] moment bezwładności

leo1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dawna chodzi mi po głowie ciekawy pomysł.

Otóż wielu z nas zmniejsza wagę, swoich rowerów w tym również kół.

Z dawnych czasów kiedy mnie zamęczano mechaniką na studiach pamiętam, że przy ruchu obrotowym parametrem decydującym o dynamice ruchu obrotowego nie jest masa lecz moment bezwładności.

Ciekawie to udowodniono w BB 01/2011 przy teście kół.

Stawiam hipotezę że koła tubeless o tej samej masie co dętkowe (identyczne koła i opony różniące się tylko dętką/mleczkiem) będą mieć mniejszy moment bezwładności niż dętkowe, ponieważ nie cała masa mleczka uczestniczy w ruchu obrotowym.

Niedługo zaczyna się rok akademicki. Pewnie są wśród nas studenci mechaniki (podobnych studiów).

Może znajdzie się ktoś chętny do naszego małego programu "pogromcy mitów" i przeprowadzi ten eksperyment w ramach jakiego zaliczenia.

Można to również zrobić metodą symulacyjną np. MES ale to już chyba temat na pracę magisterską.

Zainteresowanym wyślę mleczko.

Pozdrawiam

• Mod Team

Leo: wziąłeś pod uwagę rozkład masy oraz przemieszczanie się tejże? Zauważ, że przy obracaniu się koła siła dośrodkowa spowoduje rozmieszczenie płynu jak najdalej od osi obrotu, więc moment bezwładności wzrasta, w wypadku dętki tejże masy jest nieco bliżej osi.

Zresztą pewnie są to wartości nieodczuwalne dla zwykłych ludzi :P

Rozumiem, że jesteście zwolennikami przeciwnej tezy :)

"Zresztą pewnie są to wartości nieodczuwalne dla zwykłych ludzi" - myślę że bardziej nieodczuwalne jest zmniejszenie masy piasty o 100g - a przecież jest to droga którą podąża mnóstwo rowerzystów.

Stawiam hipotezę że koła tubeless o tej samej masie co dętkowe (...)

Masa mleka rozkłada się niekorzystnie w oponie - w obszarze opony pod bieżnikiem, więc gorzej niż w przypadku dętki ;)

"Zresztą pewnie są to wartości nieodczuwalne dla zwykłych ludzi" - myślę że bardziej nieodczuwalne jest zmniejszenie masy piasty o 100g - a przecież jest to droga którą podąża mnóstwo rowerzystów.

Ja nie odczuwam zmniejszonej o 100g masy - obojętnie czy to lżejsza obręcz, czy piasta, czy rama. Zbyt dużo innych wartości wpływa na odczucia z jazdy.

Bardzo ciekawa hipoteza. Zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy mogą mieć rację. Niestety w takich przypadkach jedyną opcją są pomiary i dostosowanie do tego teorii.

Co jest potrzebne to zestaw koła z oponą w którym można stosować zarówno dętki jak i mleczko. Rozpędzamy koło do zadanej prędkości i liczymy czas do zatrzymania. Koło o większym momencie bezwładności powinno kręcić się dłużej. Oczywiście pomiary powtarzamy kilka razy i przy różnych prędkościach :) Ktoś chętny? Sam bym się pokusił o taki eksperyment niestety dysponuję tylko zestawami na dętkę :P

Leo: wziąłeś pod uwagę rozkład masy oraz przemieszczanie się tejże? Zauważ, że przy obracaniu się koła siła dośrodkowa spowoduje rozmieszczenie płynu jak najdalej od osi obrotu, więc moment bezwładności wzrasta, w wypadku dętki tejże masy jest nieco bliżej osi.Zresztą pewnie są to wartości nieodczuwalne dla zwykłych ludzi :P

dokładnie to samo chciałem napisać;) można jeszcze dodać, że zależy to od prędkości z jaką jedziemy, bo przy bardzo małych prędkościach, gdzie mleczko w znacznej ilości praktycznie nie porusza się względem podłoża to faktycznie moment bezwładności może być nieco mniejszy, przy większych prędkościach jak już ktoś pisał siła odśrodkowa/dośrodkowa i tak dalej... ;)

• 2 tygodnie później...

stary temat ale wkońcu pamiętałem by spytać pana od fizyki... nie byle fizyka ale fascynatę ;]

Lżej będzie na mleczku nawet o takiej samej masie co dętki, także koła z mleczkiem będzie łatwiej zatrzymać. :) mi opowiedział całe wypracowanie z miejsca ale dokładnie wam tego nie zobrazuję :teehee:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...