Skocz do zawartości

[przerzutka] Shimano Tourney - wymiana kółek

wojtus025

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, chciałem ostatnio wymienić kółka w mojej tylnej przerzutce (Sh. tourney) ale mam wielkie ALE:) Poszedłem do rowerowego po kółka(koszt - 5zł) i facet daje mi komplet kółek - okazuje się, że duże kółko z nowego kompletu jest takiej samej wielkości co małe, stare. A to nowe małe jest o wiele mniejsze od małego starego. I tu mnie nurtuje sprawa czy takie kółka też będą pasować do tej przerzutki nawet z tak mniejszą średnicą?? Nie mówcie mi nic o tym, że lepiej by było wymienić całą przerzutkę bo nie zgadzam się z tym że to jest słaba przerzutka. Ma nabite ponad 6kkm i trzyma się świetnie(no oprócz kółek).

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

Chyba nie powinno być żadnych problemów jeżeli łańcuch normalnie przechodzi przez "wózek" i przerzutka po regulacji pracuje normalnie. Jeśli byłyby za duże i łańcuch by się klinował gdzieś to jest o co się martwić... może łańcuch będzie luźniejszy zależy ile ząbków różnicy, tak to nic poza tym chyba.

Napisano

No właśnie - a jak będzie łańcuch za luźny to właśnie będzie raczej bardziej do d*py...W dwóch już sklepach dziś byłem i wszędzie nie mają tych większych... masakra

Napisano

Nie mówcie mi nic o tym, że lepiej by było wymienić całą przerzutkę bo nie zgadzam się z tym że to jest słaba przerzutka.

Nie jest słaba, jest bardzo słaba :icon_mrgreen: albo i jeszcze gorzej :icon_mrgreen:

Powinna działać z mniejszymi kółkami bez problemu, jak łańcuch będzie luźny to go skrócisz o jedno ogniwo i będzie po kłopocie.

Napisano

Kółeczka za 5 zł też wieją tandetą, bo ihmo za najtańsze kółeczka do xt zapłaciłem 20zł, a oryginalne xt to koszt 50zł.Za 5 zł możesz wymienić, za więcej nie ma sensu lepiej kupić np. używane alivio.

Napisano

Jest bardzo słaba... ale jeździ i to się liczy - nie mam zamiaru zmieniać jej dopóki się nie uszkodzi w takim stopniu że nie będę mógł jej sam naprawic lub przy pomocy serwisu. Jeśli kupujesz kółka za 30-50zł to wiadomo że nie starczy ci tak jak moje na 6kkm tylko na znacznie więcej...ja wymienię częściej w tym samym okresie co ty zrobisz na jednej - wyjdę cenowo w miarę podobnie, a to że będę musiał od czasu do czasu dłubać przy przerzutce to nie problem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...