paivs Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 Witam. Jestem zupełnie zielony w kwestii rowerów. Parę lat temu zakupiłem B'Twin Rockrider 5.2 w niejakim niebieskim sportowym markecie o nazwie Decathlon. Z mojego roweru, który jest de facto typu górskiego (MTB), chciałbym uzyskać coś na wzór vtc czy miejskiego, a może szerzej: "komunikacyjnego" . Nie wiem co do końca trzeba zmienić, ale oto co wstępnie wykombinowałem: zmiana kół z 26'' na 28''zamiana opon na węższe i mniej "górskie"nałożenie na układ napędowy (tarcze) czegoś co zapobieże "wcinaniu" prawej nogawki do środkazmiana kierownicy z "płaskiej" na "krzywą"montaż jakiegoś bagażnika czy czegoś w tym stylu, z tyłu Zweryfikujcie czy te zmiany są a) możliwe, b ) konieczne (jeśli spełniają pkt a), doradźcie jakieś inne przeróbki oraz podajcie przykłady tych nowych części. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Btw. jeśli zły dział/było(szukałem podobnego tematu, ale znalazłem tylko przeróbkę z MTB na szosę) to proszę przenieść/zamknąć. Pozdrawiam
kolopl Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 Niestety ale w ta rama nie ma możliwiości zamontowania kół 28". Nie wiem jak z bagażnikiem, ale kierownicę i opony możesz wymienić.
paivs Napisano 16 Września 2011 Autor Napisano 16 Września 2011 Niestety ale w ta rama nie ma możliwiości zamontowania kół 28". Nie wiem jak z bagażnikiem' date=' ale kierownicę i opony możesz wymienić.[/quote'] Dzięki za odpowiedź. Czyli moja główna koncepcja padła. Ale opony i kierownica to zawsze coś. A jak z tym "zabezpieczycielem" nogawek?
paivs Napisano 16 Września 2011 Autor Napisano 16 Września 2011 Czy chodzi ci o coś takiego? Tak, dokładnie. Dzięki wielkie. A do czego takie coś się przyczepia? I jeszcze znalazłem takie opony. Nadadzą się?
kolopl Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 1)Nie wiem bo nigdy nie miałem. 2)Powinny być dobre
slababateria Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 Ja do tej ramy kupiłem Schwalbe Hurricane 26x2.0 - idealne. Lekki bieżnik boczny (więc błotko niestraszne), małe opory toczenia, cena stówkę za komplet. Polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.