elolve Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Witam mam duży problem ze swoim rowerkiem. Rower kupiłem używany i sam już na nim jeżdżę 3 lata i przez ten czas bardzo dobrze mi służył. Nowy planuję kupić w następne wakacje. Problem jest taki, że ok 2 tygodni temu miałem problemy z jazdą więc oddałem go do serwisu tam mi wymienili kasetę i łańcuch + regulacja przerzutek tył i przód. PO 2 dniach znowu musiałem do nich jechać żeby wyregulowali przerzutki(problem opisze troszkę niżej)w ramach gwarancji teraz 4 dni pojeździłem i znowu zaczynają się problemy. Zamieszczam kilka zdjęć może coś ułatwią Problem jest taki że w trakcie jazdy łańcuch mi się tak jakby blokuję na ułamek sekundy pod siłą pedałowania jest taki przeskok. Czasami kilka z rzędu. Nie wiem do końca z czym jest problem, czy to regulacja czy przerzutka czy linki czy kaseta na korbie czy coś innego. Na kolejnym zdjęciu narysowałem strzałkę która pokazuje jak się przemieszcza ta zębatka od przerzutki w trakcie takiego jednego przeskoku. Łańcuch jest nowy i nasmarowany. A do serwisu na razie nie chcę znowu jechać bo znowu mi wyreguluje coś tam i po 3 dniach problem wróci. Po samej wizycie rowerek działał bez zarzutów. A i przy okazji się zapytam jak się nazywa część która jest jakby w środku napędu pedałowego- ta niby oś. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudy102 Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Spróbuj wyczyścić napęd. Tyle syfu tam masz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariuszpk Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 - Możesz mieć problem z powodu rozplecionej linki przy tylnej przerzutce. Ktoś zapomniał założyć Ci końcówki linki. Jeżeli linka się rozplecie robi się naleśnik i przerzutka może mieć tendencję do rozregulowywania się. - Chodzi Ci o to coś między jednym pedałem a drugim w środku ramy ? To jest suport, znajduję się w mufie suportu, do niego przykręcone są korby do korb pedały. - Poszukaj na forum "sztywne ogniwo". To może być problem przy nowym łańcuchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czy ten ruch oznaczony czerwoną strzałką nie jest spowodowany podwijaniem się łańcucha na korbie? Jak się nowe i stare alementy dopasują to powinno przejść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elolve Napisano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2011 mariuszpk Czyli może by wymienić linkę na nową z końcówką? Bo wystarczy zamienić starą na nową bez dodatkowej regulacji? Tak to chodziło mi o suport. A może to być wina suportu? Niedźwiedź Dokładnie tak. Tylko najdziwniejsze jest to że przez pierwsze dni działało bardzo dobrze. Rudy102 Dziś wyczyszczę cały napęd i go nasmaruje i napiszę czy pomogło. I nie wiem czy to pomoże ale problemu zaczęły się jak podjeżdżałem pod górkę i zmieniłem szybko z 3x7 na 1x3 by podjechać. Potem na prostej znowu wrzuciłem 3x7 i zaczęły się lekkie przeskoki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Furc Napisano 17 Września 2011 Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Umyj to wszystko, i nie smaruj na miłość boską za dużo bo zaraz będzie to samo, sprawdź czy łańcuch jest poprawnie zakuty, czasami to może być problemem, sprawdź czy linka płynnie przesuwa się w pancerzu, sprawdź też czy prosty jest hak przerzutki bo na zdjęciach widać że oberwała kiedyś. Masz łańcuch dedykowany do 8 biegów czy do 9-ciu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elolve Napisano 17 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Dziś niestety nie dam rady wymyć napędu lecz zrobię to jutro. Przejechałem się za to do sklepu tak na szybko i zauważyłem 2 rzeczy które może coś pomogą Pierwsza to że te przeskoki występują tylko jak mam na przedniej przerzutce bieg 3. Druga to że jak mam wrzucone 3X7 to linka pod ramą i pod tylnim "widelce" ma trochę luzu, znaczy nie jest na 100% naprężona. Łańcuch mam na 8, a jeżeli chodzi o ten hak to jest troszeczkę przechylony tam gdzie jest przerzutka na nim w stronę koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.