eta Napisano 16 Września 2011 Napisano 16 Września 2011 Witam Po dłuższej lekturze forum zdecydowałam się na zakup rometa rx500. Znalazlam jeden romet rx500, ale z ramą 18. Czy rozmiar ten będzie dla mnie odpowiedni? Szukałam w internecie porad na temat doboru rozmiaru, stronki podają orientacyjne rozmiary dla odpowiedniego wzrostu z podzialem na ramy mtb i trekkingowe.Czy w tym modelu jest rama mtb czy trekkingowa? Zrobiłam też specjalny test na www.competitivecyclist.com , ale szczerze mówiąc nic nie mówią mi te parametry. Moje wymiary : wzrost 173, odległość między podłożem a kroczem 81. Jeżeli nie ta 18, to jaki rozmiar były odpowiedni dla roweru unibike viper ( rama męska , damskie niebardzo mi się podobają). Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź znalazłam jeszcze jeden model, univega terreno 300 rozmiar ramy 19. z kalkuratora rozmiarów dostępnego na bikeland.pl wychodzi mi 18,5. Proszę poradźcie
Walter Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Tu widać geometrię rometa Link podeśle na PW bo oficjalnie nie mogę. Mam 20", 182 wzrostu, 84 nogę i jeździ się dobrze. Nie mam doświadczenia więc więcej nie napiszę.
dziobolek Napisano 22 Września 2011 Napisano 22 Września 2011 Romet RX500 to rower cross a więc ramę dobieramy jak dla rowerów cross/trekking/touring. Mamy tutaj poradnik - http://www.forumrowerowe.org/topic/90215-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/ - z którego polecam sposób nr.2: Zmierz długość nogi od podłoża do krocza. Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego wynik w centymetrach należy pomnożyć przez współczynnik 0,57. Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to mnóż przez współczynnik 0,67. Jeżeli ma to być rower cross/trekking/touring - 0,63. Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach. Ponieważ rozmiary rowerów górskich podawane są zazwyczaj w calach, należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54. Sposób ten sprawdza sie doskonale szczególnie podczas zakupu na odległość, kiedy nie ma możliwości wykonania przymiarki do roweru. Rozmiar ramy dla kobiety jest taki sam jak dla mężczyzn, różnica jedynie w kształcie ramy. Pozdrówka!
eta Napisano 22 Września 2011 Autor Napisano 22 Września 2011 Dzięki za odpowiedzi. Stwierdziłam, że 19 albo 18 będzie ok. Zdecydowałam się na univegę , bo jest ładniejsza. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.