Skocz do zawartości

[korba+suport]

bigwalus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Posiadam rower croossway 20-v meridy z 2009 roku. Ponieważ skasowałem w nim lichej jakości pedały (po 2000 km) konieczna była ich wymiana.

No i tu był zonk. Praktycznie nie dało się ich odkrecić (kręciłem we właściwą stronę). Wreszcie wsparłem się na serwisie w decatlonie (najbliżej domu) i pedały puściły. (WD-40 też było po drodze stosowane i nic nie dało). No i się okazało że gwinty w korbach są tak wytrzepane że ledwo je widać. Pan w serwisie wkręcił pedały ale powiedział że w każdej chwili może się zdarzyć że np jakiś pedał może wypaść ? No i poradził kupić nową korbę.

No i tu pojawia się problem. Co wybrać. W tej chwili mam jakiegoś suntoura. Przełożenie 48x38x28. 8 rzędowy napęd (kaseta i łańcuch)

Poczytałem sporo w internecie i zacząłem się zastanawiać nad tym czy przy okazji nie zmienić suportu (cholera wie co tam mam w środku ale pewnie nic super dobrego).

No wiec po wstępnej analizie stwierdziłem że okej zmienie i to i to i przy okazji może wymienie mocowanie z kwadratu na octalink (lub isis). No ale tu jest zonk. Nie ma dedykowanych 8 rzędowych korb na największym przełożeniu 48 na octalinku czy isis. Są na octalinku i Alivio 431 jak i Acera 391 ale przczytałem że obie są na 9 rzędowy łańcuch. Dzisiaj podczas wizyty w sklepie pan sprzedawca polecił mi żebym właśnie kupił 431 i że to w niczym nie będzie przeszkadzać. No właśnie - będzie czy nie będzie ? Czym to może grozić tak naprawdę ? Jak gdzieś doczytałem łańcuch 9 rzędowy jest węższy. Wiec szerszy wskoczy na węższe koronki jak rozumiem. Ale jak to bedzie działać ? (do tego ewentualnie suport LX BB-ES51).

Sporo dobrych recenzji zbiera 411. Tyle że jest na kwadracie. I też mam dylemat bo niby jak wszyscy piszą wielowpust jest lepszą konstrukcją. A do tego dedykowany do 411 suport BB-UN26 zbiera raczej same negatywne opinie. I nawet pan w sklepie to potwierdził i polecił mi zamiast niego Acenta BB-50. Czy ktoś używa tego ostatniego suportu ? Czy jest wart więcej niż shimano ?

Dodam że jeżdże albo asfalt albo ubite drogi polne i leśne. Wiadomo czasem trafia się piach. W tym roku odrobinę pojeździłem po pieninach ale tylko asflat. Waga 100 kg. Jeżdże głównie na 2/5, 2/6 albo 3/6. Średnio ok 20-22 km/h.

Co polecacie mi wybrać z tych opisanych zestawów.

Jeżeli pedały zostały wkręcone z właściwą siła to moim zdaniem nic się z nimi nie stanie. Następna okazja aby je odkręcić będzie wtedy gdy zużyją się zębatki w korbie, albo same pedały.

Jeżeli chcesz koniecznie zmieniać już teraz to miej na uwadze poniższe uwagi:

1. kwadrat nie jest zły, ale preferowany jest dla osób lżejszych; ktoś cięższy osi raczej nie złamie, ale może odczuwać pewien dyskomfort z powodu ocierania łańcucha o wózek przedniej przerzutki- objaw braku sztywności;

2. isis z racji na konstrukcję (gruba oś i przez to mała średnica łożysk) jest stosunkowo mało wytrzymały, mam na myśli przebieg;

3. octalink to dobre rozwiązanie, dość sztywne, dość trwałe, ot taki kompromis w pozytywnym znaczeniu tego słowa; dodatkowe plusy to duży wybór korb i atrakcyjne ich ceny;

4. poczytaj archiwum w tej kwestii różnicy pomiędzy stopniowaniami 48-38-28 i 42(44)-32-22 oraz długościami ramion w korbach- 170 vs 175mm

5. co się tyczy konkretnych modeli, przejrzyj archiwum; jest to dość często poruszany temat.

• Mod Team

Jeżeli gwint w ramionach korby lata świetności ma już za sobą to można skorzystać z kleju montażowego np. loctite niebieski.

Popatrz na korbę FC-M442 na octalink zbiera niezłe opinie . Co do korby na 9rz. swego czasu z potrzeby chwili jeździłem na korbie slx z kasetą 8rz. i nie zauważyłem konfliktu.

W niczym to nie przeszkadza. Niedługo będą same korby pod 10 biegów, taki jest postęp technologiczny.

Z tego co piszesz to jeździsz raczej rekreacyjnie także mocowanie korby nie ma aż takiego znaczenia. Oczywiście lepszy będzie Octalink bo to sztywniejsze połączenie.

Ja bym polecał tą korbę, bo jest 200g lżejsza od tych które napisałeś http://allegro.pl/korba-shimano-fc-m443-octalink-i1806933757.html

Ważne żebyś dobrał odpowiedni suport, w tym przypadku Octalink o długości 121mm.

Witam!

Na początku chciałem się ze wszystkimi przywitać. Mam na imię Grzegorz i jazda rekreacyjno-użytkowa na rowerze jest ze mną odkąd nauczyłem się jeździć na dwóch kółkach. Niestety brak talentu majsterkowicza sprawia, iż w dziedzinie sprzętu rowerowego jestem laikiem. Ponieważ mam podobny dylemat co autor wątku dlatego podpinam się z pytaniami:

1. Czy korba alivio FC-M443 Octalink 48x36x26, długość ramienia 170mm lub FC-M410/411 48x38x28 ramię 170mm będzie pasować do mojego roweru.

2. Jaki suport polecacie do tych korb alivio.

3. Które rozwiązanie jest trwalsze.

4. Mile widziane linki do sklepu z polecanym sprzętem.

Obecna Korba to Shimano FC-171 48x38x28 w CG długość ramienia 170mm. Oś korbowodu Shimano BB-UN 26 / 68-113mm. Przerzutka Shimano Tourney - pewnie niedługo do wymiany na alivio może nawet razem z korbą.

Moja waga to 85-90 kg i obecna korba pod obciążeniem delikatnie na najszybszym przełożeniu (duży blat i najmniejsza koronka)ociera o prowadnicę przerzutki. Rower Scott Sportster 50.

Pozdrawiam Grzegorz.

Z papierów shimano wynika że dedykowana długość dla octalinka jest 126 czy dobrze to rozumiem ?

Tak, 123mm dla kwadratu i 126mm dla Octalinka.

Grzech76 korbę masz podaną w moim poście wyżej i do tego 2 pasujące suporty

http://www.cyklotur....3010537&WSZDZ=T

http://www.cyklotur....3010537&WSZDZ=T

Witam!

Dzięki Schwefel za podpowiedź. Rozmawiam już ze sprzedawcą z linka w sprawie zakupu korby i zastanawiam się czy przy okazji nie kupić przedniej przerzutki. Stare części mają iść jako dawca do mojego starego górala. Czy przerzutka alivio FD-M412 może godnie zastąpić mojego obecnego FD-TX51 / 31.8mm clamp, górne prowadzenie linki i top swing. Co byś polecał pasującego do tej korby i kasety 8 rzędów?

Pozdrawiam Grzegorz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...