MasterYoda Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Witam. Czy do kasety CS-HG30 w stanie jak na załączonych zdjęciach mogę założyć nowy łańcuch ? W tej chwili jest używany CN-HG40 na którym przejechałem ponad 1700 km i zauważyłem, że na najmniejszej koronce (11) łańcuch zaczyna hałasować i zaczynam go "czuć" na korbie podczas jazdy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M333 Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Na dwoje babka wróżyła. Po obejrzeniu samego zdjęcia stwierdziłbym, że raczej nowy łańcuch się przyjmie. Po uzyskaniu informacji jaki przebieg ma kaseta oraz jakim łańcuchem była używana szansa trochę spada. Zasada jest taka (potwierdzona również przeze mnie), że jeżeli koronki kasety współpracowały z łańcuchem o zużyciu 0,75-1.00% to nowy, niezużyty łańcuch prawie na pewno będzie działać. Powyżej tej wartości (<1,25%) przez 50-200km mogą być sporadyczne przeskoki, na bardziej używanych koronkach. Moja rada: kupić nowy łańcuch i zamontować. Jeżeli będzie bardzo skakał to odłożyć na półkę i założyć w przyszłości, z nową kasetą. Jeżeli się przyjmie to starego, dotychczasowego, łańcucha nie wyrzucaj. Może się przydać do systemu 2-3 łańcuchowego (poczytaj o tym w archiwum). Opcja druga, najprostsza. Nic nie zmieniaj. Jeździj dopóki wszystko działa, ale wyczyść dokładnie i nasmaruj aktualny łańcuch. Jak się zużyje (zacznie skakać) to założysz nowy zestaw, łańcuch i kasetę. To wersja najbardziej ekonomiczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vidoq5 Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Kolega napisał wszystko, ja mogę jedynie stwierdzić ,że zgadzam się z jego zdaniem, a na przyszłość możesz kupić kasetę z wymiennymi małymi trybami, jeśli tylko ich używasz i wymieniać je razem z łańcuchem, chociaż i ta metoda ma przeciwników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 15 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Zeby 4 i 5 mysle ze nie przyjmą lancucha reszta raczej tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MasterYoda Napisano 16 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Dziękuję za odpowiedzi. Skoro istnieje duże prawdopodobieństwo, że nowy łańcuch nie porozumie się ze starą kasetą, to chyba do końca sezonu będę jeździł na tym co mam. Czytałem na forum dobre opinie o przerzutkach i manetkach SRAM-a i chciałbym je wypróbować (tak max X.5). Niestety wiąże się to chyba z przejściem na napęd 9-cio rzędowy, ponieważ nie udało mi się znaleźć manetek SRAM Trigger na 8 rzędów. Co o tym myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.