Skocz do zawartości

[rower szosowy]czy warto zmieniać na lepsze

marciniw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu zacząłem przygodę z "szosą" i nie ukrywam "wpadłem po uszy".

Obecnie posiadam rower Cube Aerial, aluminium, na osprzęcie Sora. Pytanie moje jest następujące: czy warto modernizować ten konkretny rower??? Jeżeli tak to będę wdzięczny za podpowiedzi w jaki osprzęt zainwestować. A może po prostu zbierać kasę i za jakiś czas kupić coś karbonowego???

Z góry uprzedzam, że kolarstwo traktuję jako zabawę i fajne spędzenie czasu. Nie zamierzam raczej się ścigać.

Z góry dzięki za wszystkie sugestie.

P.S. Tu jest link do roweru - http://www.rowery-cube.pl/?Rower_Cube_Aerial,10932

Prawda jest taka, że sam powinieneś wiedzieć czy warto ;) Sztyca jest na 31.6, podsiodłówka na 34.9 więc wszystko standardowe, zawsze można kiedyś przełożyć klamoty do innej ramy bez kupowania całego roweru ;) Jeśli masz pieniądze i nie musisz się żyłować na każdą kolejną część to ja bym modernizował stopniowo, ewentualnie wraz z zużyciem. Z doświadczenia wiem, że taka "stopiątka" Shimano dłużej pojeździ niż Sora, a przy tym przyjemniej i lżej (czyli przyjemniej :icon_wink: ). W końcu w jeździe chodzi o przyjemność z niej płynącą, a taką daje dobry sprawnie i szybko działający lekki rower. Kto nie przejechał się na lekkim rowerze z dobrym osprzętem nie powinien się wypowiadać na temat inwestycji w sprzęt. Nie trzeba się ścigać żeby mieć dajmy na to Dura-Ace, przy amatorskim użytkowaniu myślę że taki zestaw wytrzyma spokojnie 15 tys km bez modyfikacji, a potem przyjdzie wymienić klocki, łańcuch i kasetę a cała resztą dalej będzie się trzymać ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...