Skocz do zawartości

[Rower] Pomóżcie w wyborze

Kieziu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc,

Juz Was męczyłem wcześniej z pytaniami, czytając forum oraz przeglądając specyfikacje wybrałem te 3 modele które mnie interesują. Proszę Was użytkownicy o szczere wypowiedzi. Kross A8 mogę mieć za 3300 zł, tyle że A7 ma lepsze przerzutki, ale gorszy amor. W Expercie jest amor spreżynowy (w Krossach powietrzny). Czy lepiej kupić A8 z dobrym amorem (Rock Shox Recon Gold) ale z minimalne gorszymi przerzutkami i korbą (w stosunku do Expert)? i Cena: Expert jest w granicach 2900-3000 zł... A7 to 3000-3100. Rowery chcę kupić na miejscu w mojej miejscowości bo do każdego od firmy mam roczny serwis w cenie.

Czekam na sugestie i opinie

Napisano

Amortyzator

A8 Rock Shox Recon Gold Solo Air

A7 SR Suntour Raidon RLD coil

Expert Rock Shox Tora TK-CL

Przerzutki przód - wszystkie mają SLX-M660

Przerzutki tył

A8 SLX RD-M663

A7 XT RD-M772

Expert XT RD-M773 Shadow

Hamulce

A8 M590

A7 M575

Expert M595

Korba

A8 M552

A7 M590

Expert M552

A8 jest z nich najlżejszy - waży 11,8 kg - czekam na opinie, sugestie

Napisano

a ja bym poszedł do sklepu i spróbował się dogadać na jakąś niewielką dopłatę do Experta w zamian za wymianę amora na jakiś inny :)

po prostu za dużo tych Krossów wszędzie jak dla mnie

Napisano

oryginalność to rzecz zgubna w rowerach , bierz A8 i się nie zastanawiaj . Co z tego że ta sama rama , ale przecież są różne osprzęty i amory

Napisano

Założyłem podobny temat, tyle, że zastanawiam się pomiędzy A8 2011 a A7 2012 http://www.forumrowerowe.org/topic/99647-rower-kross-a8-2011-czy-kross-a7-2012/page__p__941796__fromsearch__1#entry941796

Swoją drogą o expercie trochę już tu napisali ludzie i jak dla mnie on odpada. Z innym amortyzatorem bym się zastanawiał, ale, że sprężynowy to nie.

Ktoś napisał, że w rowerze najważniejszy jest amor i rama, reszta potem stanowi tło ;]

Napęd w A8 gorszy, ale czy naprawdę zamierzasz tak nim cisnąć hardcorowo po górach, żeby był on dla Ciebie "za słaby" ?

Na Twoim miejscu brałbym A8.

Napisano

Dzieki wszystkim za podpowiedzi... przejechałem się dzisiaj A8 w jednym z trojmiejskich sklepów... ale był po 3700 wiec podziekowałem... powiem tak... bardzo fajnie się jeździ... rama 20 jak znalazł dla mnie.. dogadałem się z ziomkami blisko miejsca zamieszkania i mam rowerek za 3400 zł... do tego roczny serwis w cenie... + 10% rabatu na akcesoria w dniu zakupu roweru... czekam tylko na przelew z poprzedniej pracy i po rowerek... jak już będę jego właścicielem napiszę wrażenia z jazdy.

Napisano

Witam,

No i stało się... zdecydowałem się w końcu na Unibike Expert 2011 r. Udało mi się go kupić za 2949 zł. Rozmawiałem z właścicielem sklepu z którym ustalilismy moje priorytety w stosunku do użytkowania. Do tego dołożyli pedały SPD M520 i oświetlenie CatEye za 150 zł. + serwis roczny gratis. To tyle. Jak ktoś chce bede mógł napisać wrażenia z jazdy.

Pzdr

Napisano

Witam,

Rower odebrałem we wtorek. Od tego dnia przejechałem jakieś 100 km. Wrażenia z jazdy: bardzo dobre, chociaż amortyzator sprężynowo-olejowy to fajnie wybiera nierówności, blokada skoku z kierownicy, możliwość modulacji powrotu amortyzatora. Hamulce tarczowe jak na razie bardzo dobrze - musze się tylko przyzwyczaic do odgłosu ich hamowania - w v-brake'ach czegoś takiego nie było. Napęd Dyna-sys działa jak na razie rewelacyjnie, szybkie zmiany biegów, łagodnie się to odbywa. W stosunku do Kellysa sylwetka bardziej wyciągnięta. Zamontowałem od razu do niego SPD M520. Oponki fajnie sie sprawują, nawet w deszczu, ale prawdopodobnie do jazdy po mieście zmontują drugie kółka.

Pzdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...