Skocz do zawartości

[Univega DX-902] Downhill FR Dirt

Zolfik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam pytanie dotyczace roweru UNIVEGA DX-902 DOWNHILL FR DIRT ktos cos wie na ten temat? Mam okazje kupic za 800 zl nizej specyfikacja roweru:

Rama: 26" aluminiowa DX-902

Amortyzator: Marzocchi Bomber Z1 !!! Niesamowity amortyzator Ceny na allegro zaczynają się od 400zł!!!

Opony: oryginalne Michelin (ok. 60zł sztuka)

Hamulce : Tarczowe promax

Korba: Shimano Alivio !!!

Kaseta: Shimano Deore 9 rzędów lekka (75zł)

Łańcuch: prawie nowy Shimano Deore (50zł)

Pedały: aluminiowe z mocowaniem na buty SPD !!!

Siodło: Selle montegrappa

Obręcze: stożkowe odmalowane na czarno- piękne

Manetki Shimano Deore - kasowniki

Przerzutka przód: Shimano

Przerzutka tył: Shimano Alivio 9 rzędowa!!! Jako że rower jest używany ma też kilka mankamentów:

-oczywiście kilka mniejszych i większych otarć

-Hamulce i przerzutki dobrze by było wyregulować niestety nie mam na to czasu (koszt ok. 15zł w serwisie lub samemu - 0zł )

Dziekuje z gory za rady.

Napisano

Zastanawiam sie nad nim poniewaz chce zaczac przygade z rowerami mtb :D Konfiguracja roweru nie jest podstawowa to wiem ;p A oto zdjecia:

Po za tyym jednym rowerem znalazlem kilka innych ciekawych tak mis eie wydaje. Od razu mowie ze rower bedzie do jazdy w lesie czyli rower mtb lecz chcialbym zeby rama byla wytrzymala poniewaz chce by byla podstawa do roweru, z czasme chce wymienic czesci a to kilka linkow prosze o pomoc :D

KROSS SIGN DS

http://tablica.pl/oferta/-rower-kross-sign-ds-w-b-dobrym-stanie-IDcJ3X.html

MONGOOSE MTB/CROSS

http://tablica.pl/oferta/rower-mongoose-mtb-cross-IDgCjd.html

Mongoose Fireball 2007 boxxer DH FR

http://tablica.pl/oferta/mongoose-fireball-2007-boxxer-dh-fr-okazja-IDiQ5r.html

Northtec Blade 2

http://tablica.pl/oferta/rower-northtec-blade-2-IDeip5.html

Tutaj brak nazwy

http://tablica.pl/oferta/extra-dh-rowerek-26-IDjX1H.html

Dartmoor Street Fighter

http://tablica.pl/oferta/rower-dartmoor-street-fighter-jak-nowy-IDhqsn.html

Dodaje dwa zdjecia poniewaz dwa dodalem miniatury same:

post-146105-0-52609700-1316082710_thumb.jpg

post-146105-0-76904000-1316082716_thumb.jpg

post-146105-0-25890000-1316082722_thumb.jpg

post-146105-0-19627000-1316082738_thumb.jpg

post-146105-0-81695400-1316083966_thumb.jpg

post-146105-0-03806200-1316083972_thumb.jpg

Napisano

Z tych dojechanych rowerkow ktore podales to tylko ten dart jako tako nadaje sie i wyglada przyzwoicie. Mongosow i signow sie wystrzegaj - ciezkie to i zeby bylo cacy to trzeba wymienic praktycznie wszystko. Zaraz zima bedzie, koniec sezonu wiec dozbieraj z 500-600zl i w styczniu-lutym cos sobie kupisz, wtedy bedzie wysyp rowerkow w atrakcyjnych cench i jakas okazje zlapac bedzie mozna.

Napisano

Tylko widzisz chcialbym rower jeszcze teraz kupic a przez z zime po ywmieniac czesci jesli bedzie taka potrzeba sprecyzuje przeznaczenie roweru mtb i dh ale na poczatek nie bede szalal az tak :D

Znalazlem cos takiego zobaczcie powiedzcie czy mzoe cos z tego?

Tutaj zdjecia trzech rowerow :D

Pierwszy to GARY FISHER GENESIS drugi Schwinn Rocke trzeci Cube niestety tutaj zdjec nie mgoe dodac :(

Co do Schwinn Rocket PRO podam specyfikacje rewoeru:

Pełna specyfikacja roweru:

Rodzaj: DH/FR/ENDURO/ALL-MOUNTAIN/DIRT

Waga: 14 kg

Materiał ramy: aluminium 7005 FS Iso Drive

Amortyzator: Manitou Splice 130mm

Amortyzator tylny Manitou Radium

Rozmiary: L (zalecany wzrost od 170cm w górę)

Stery: Cane Creek, 1-1/8"

Mostek: Accent

Kierownica: Schwinn, aluminiowa, 31,8 mm

Sztyca: Schwinn Ride Tuned, 31,6x350 mm

Siodełko: Provip

Piasty: Formula Disc, 32 otw.

Obręcze: Alex DP-20, dwuścienne, oczkowane

Opony: WTB MotoRaptor, 26x2,24" kevlar

Manetki: SRAM X-7 Trigger

Przerzutka przód: Shimano LX

Przerzutka tył: SRAM X-9

Dźwignia hamulca: Hayes

Hamulce: Hayes Sole, hydrauliczne, tarczowe

Korby: Truvativ Firex, 44-32-22 z.

Środek suportu: Truvativ Giga X Pipe

Pedały: Dartmoor platformy z wymiennymi pinami

Łańcuch: KMC Z-73 + spinka connex

Kaseta: SRAM PG-950-9, 11-32 z.

Dętki: maxxis

Gripy: Schwinn

GARY FISHER GENESIS:

Widelec: Rock Shox Tora

Przerzutka przednia: Shimano Deore LX

Przerzutka tylnia: Shimano Deore LX

Manetki: Bontrager

Hamulec przedni: Hayes nine

Hamulec tylni: Hayes nine

Mostek: Gary Fisher

Napisano

Stary naprawdę sobie odpuść bo widać, że bladego pojęcia o dh nie masz. To nie jest budżet na rower tego typu i to nie jest kwestia estetyki, tu chodzi o twoje zdrowie i życie.

Albo kupujesz raz a konkretny, bezpieczny sprzęt do zjazdu który będzie spełniał jakieś minimum bezpieczeństwa albo kup sobie zwykły rower do xc i śmigaj ale spokojnie.

• Mod Team
Napisano

Nie, ten Schwinn nadałby się co najwyżej do jakiegoś lżejszego Enduro, ale nie do DH.

Ten z drugiego linka to streetówka, dalszy komentarz jest zbędny.

Pooglądaj rowery do DH to będziesz chociaż wiedział jak wyglądają, jaką mają geometrie.

Tak jak koledzy wyżej piszą: najlepiej uzbieraj jeszcze trochę kasy i obserwuj allegro, teraz ludzie zaczynają sprzedawać sprzęt i można trafić super okazje.

Napisano

Tylko pomysl co ten kross musial przejsc ze jest za tak smieszne pieniadze wystawione. Dozbieraj przez zime kase i wtedy mysl nad zakupem. Ja osobiscie bym roweru do "latania" w takim budzecie nie kupowal bo pozyc troche jeszcze by wypadalo a szkoda zeby na takich dojechanych rowerach umierac (co inego na big hicie czy demo :P )

Napisano

Kurde ludzie czy Wy rozumiecie ja dopiero zaczynam przygode wiec chyba logiczne ze od razu nie ebde wykonywal skosow wielkich ja chce sie dopiero w to wkrecic a nie wydam na razie majatki an rower jak moze mi zajawka minie...

• Mod Team
Napisano

To skoro nie rozumiemy to kup najładniejszy rower i tyle. Tylko o ubezpieczeniu nie zapomnij

Nie rozumiesz, że na słabym sprzęcie może zdarzyć się wszystko? Poczynając od niedziałających hamulców kończąc na pękającej ramie.

Chciałbyś, żeby coś takiego się zdarzyło na jakimś szybszym zjeździe?

Zaczynając od tego, że do DH najlepiej byłoby kupić fulla...

Napisano

Safian ja chcialbym po probwac na razie w czym bedzie mi najlpeiej czy w dh czy po prostu w normalnej jezdzie w jakims trudniejszym terenie ;p Sluchaj a ten Schwinn Rocket Pro? Na poczatek nie do ciezkiej jazdy nadalby sie? Albo ten Kross tak na poczatek tylko z czasem jak sie wkrece to zakupie cos lepszego :D

Napisano

Jak nie wiesz czy ci sie bedzie podobalo to zagadaj z ktoryms riderem z twojej okolocy zeby dal ci sie przejechac (w zastaw daj klucz od domu czy cos bo jednak sprzet kosztuje ;) ) przejedziesz sie z raz czy dwa i albo bedziesz mial ochote na wiecej albo uciekniesz do domu bo ci sie nie podobalo.

Jak chcesz na tych rozklekotanych rowerach skakac to twoj wybor ale w wieksze ubezpieczenie sie zaopatrz bo przed kazdym torem (czy to do dh, czy dirtowym czy tez skateparkiem) stoi tablica, ze w razie polamania sie/smierci itp wlasciciel/e obiektu odszkodowan nie wyplacaja. Na tych roweruch co je podales ja bym na dirt nie pojechal bo zeby nowe u dentysty to gruba kasa a o dh nie wspominajac bo tam to mozna cos wieej stracic niz zeby.

I takie male porownanie - ja dirt i street latam na darcie quinnie (z tego roku) i w pewnych momentach mam obawy czy wytrzyma. Teraz oblukaj mojego darta i porownaj z tymi wynalazkami ktore podales ty i zastanow sie czy dalej chcesz je nabyc ;)

Napisano

Fakt jest taki, że podczas nauki sprzęt najbardziej obrywa. Co do tego Krossa to nie ukrywając sprzęt ma już swoje lata. Ale jest z głową złożony a jeśli jest zadbany a na takiego wygląda to wart tych pieniędzy. Sprzedający też raczej sprawdzony co na plus przy zakupie jest. Bo lepiej kupić sprzęt od kogoś kto się zna niż od jakiegoś 12-13latka.

Napisano

No rozumiem rozumiem a ten Scwhinn? Pisalem i rozmawialem z facetem od niego facet wydaje sie calkiem wiarygodny poniewaz to ejst koles gdzies w moim wieku czyli 23-25 lat mowil ze roweru uzywal przewaznie an asfalcie i wyglada na takiego wstawilbym wam zdjecia ale nie moge nie wiem czemu... Ten Schwinn obecnie stoi nie cale 900 zl a ten Kross za 1000 zl kup teraz bym mogl zrobic odp szybko bo licytacja sie konczy ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...