Skocz do zawartości

[Amortyzator] Rosk Shox Sid Race vs. Fox F100 RL vs. Fox Alps F100 RL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czytałem kilka podobnych tematów ale dotyczyły one roczników 2009 a ja szukam 2010/2011. Niedawno moja Reba zostałą uszkodzona i postanowiłem zakupić coś innego. Pod uwagę biore trzy amortyzatory takie jak w temacie - w wypadku Foxów są to konkretne egzemplaże z aukcji, Sid Race podaje aukcje jako przykład. Foxy są nowe, Sida brałbym raczej używanego. Waże około 84kg, lubie pośmigać po lesie, w góry raczej żadko wyjerzdżam. Zależy mi na bezawaryjności, czułości oraz wadze amorka.

Fox Alps F100 RL:

http://allegro.pl/fox-alps-f100-rl-series-nowy-czarny-mat-i1807415460.html

Fox F100 RL:

http://allegro.pl/fox-32-f100-rl-remote-1550gram-nowy-i1797633520.html

(zna ktoś ten sklep?)

Sid Race (akucja przykładowa):

http://allegro.pl/rock-shox-sid-race-2010-nowy-1525-gram-pop-lock-i1810654371.html

Może mi ktoś objaśnić różnicę pomiędzy Fox F100 RL i Fox Alps F100 RL?

Alpsy to Oemy, wnętrze to samo co w normalnych lisach ale sterówka już jest stalowa i inne golenie dolne. Całość wychodzi cięższa na pewno a czy gorsza to już w praktyce można się przekonać.

A Sid w jaki sposób poległ? Jak taka kwota jest w obrocie to może warto pomyśleć o sztywniejszej osi 15mm?

Wagowo niewiele więcej a na pewno sztywniej i mocniej.

Reba (nie Sid) została uszkodzona w transporcie na jeden z rajdów. Rower był przewożony na lawecie ciągnionej za busem spięty z 18 innymi rowerami przy użyciu materiałowych pasów. Mimo zabespieczenia go tekturami i szmatami poslkie drogi zrobiły swoje i cały amor został porysowany. Golenie górne mają jedno niewielkie otarcie na teflonie, dolne są w nieco gorszym stanie. Sprzedaje ze wzgędów estetycznych. Co do osi to niecałe 2 tygodnie temu nabyłem zestaw 240s i nie chce ich sprzedawać. Można też dokupić specjalne części do DT które są na 15mm ale myślę, że 9mm wystarcza w zupełności. Jeśli ktoś byłby zainteresowany rebą (race 2009r ale zakupiona w 2010 i używana tylko jeden sezon) to będe miał ją do sprzedania gdzieś za miesiąc.

Jeżeli dobrze jeździło Ci się na Rebie to i na Sidzie gorzej nie będzie a i zawsze 150 gramów mniej. Opinie o jego wiotkości przy takiej wadze to efekt placebo... Natomiast co do Foxów- faktycznie alps to "tylko" stalowa sterówka i 300 gramów wiecej niz zwykły Fox ale praca... jakby tu powiedzieć - w magazynach rowerowych zrzuconoby to pewnie na brak dotarcia ale ja się przeraziłem jak alps działa ( czyli jednak nie tylko róznią się sterówką ). Ten zwykły Fox byłby najlepszą propozycją gdyby nie brak manetki w zestawie a ona jest naprawdę świetna.

Fox wykorzystuje praktycznie cały skok, side jest bardziej progresywny. Sztywność podobna, jakość wykonania pokręteł itp. zdecydowanie Fox.

Z tym wykorzystywaniem całego skoku to się nie do końca zgodzę.

Mam wersję F100 RLC z 2009 (otwarta kąpiel olejowa - jeszcze nie FIT) i żeby dobić ostatnie 10-15mm to muszę nieźle się postarać ;-)

Nie zmienia to faktu, że amor działa jak marzenie i znakomicie wybiera nawet najmniejsze nierówności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...