Skocz do zawartości

[Góry Świętokrzyskie] Gdzie jeździć?

Krezystof

Góry Świętokrzyskie  

25 użytkowników zagłosowało

1. 1. Bywasz, lub jeste? z tych okolic i jakie masz zdanie o tym rejonie?

• Tak, super jest!
      15
    • Tak, nie podoba mi si?
      1
    • Nie, ale s?ysza?em, ?e jest fajnie
      6
    • Nie, ale s?ysza?em, ?e jest do kitu!
      0
    • ?adna z wy?ej wymienionych
      3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piszcie tutaj czy jest to dobry teren do jazdy rowerem, jakie znacie tam trasy godne polecenia, od których trzymać się zdala i inne porady. Od razu zaznaczcie czy jesteście z tej okolicy czy nie. Zastanawiam się nad wybraniem tam na rowerek w wakacje, moja babcia mieszka w Starachowicach i tam bym się zatrzymał. Już w tym mieście samym są takie góry po których w życiu nie jeździłem (Jestem z Wielkopolski) ale jechałem autem po tych górach i trochę mnie one ciekawią, czy tam się warto?

Napisano

Witam

Ja jestem z Kielców.

Oczywiście polecam - najwspanialsze tereny - mamy tu wszystko: błoto, piach, las, łąki, jeziora, rzeki i góry. Na razie tylko morza nie mamy, ale będzie chęcińskie, a jak stopią się lodowce, to jak czytałem Kielce staną się miastem portowym.

A wracając do tematu - jest duże urozmaicenie, piękne widoki, dodatkowo atrakcje przyrody ożywionej i nie, czynne i opuszczone kamieniołomy, jaskinie, miliony ścieżek, itp.

Z racji miejsca zamieszkania jeżdżę głównie wokół skoczni i w stronę "Patrola". A Patrol to już poezja - szacunek, czapki z głów - połowa z miliona ścieżek jest właśnie tam ;-) Można wypuścić się lasami do Jaskini Raj, na Czerwoną Górę i dalej na zamek w Chęcinach (choćby którymś ze szlaków - niebieski, czerwony; czerwonym można wrócić do Kielc na górę Karczówkę). Zjazd pod wyciągiem narciarskim na Telegrafie, gdzie organizowanych jest wiele zawodów (w tym Mistrzostwa Polski) wzbudził respekt nawet u Nieustraszonych Kobiet z Lotto).

Znajomy zjeźedził i bardzo chwalił okolice na zachód od Małogoszcza, czytałem też zachwyty nad pasmem Jeleniowskim. Jak najbardziej godne uwagi sa okolice Starachowic, czy Skarżyska. Sam byłem na maratonie w Suchedniowie - też wspaniałe okolice. Przez m.in. Skarżysko przebiega rowerowy szlak transwojewódzki (Lwów - Berlin)

Bardzo dobry przewodnik szalaków rowerowych województwa świętokrzyskiego jest do pobrania ze strony www. mtb.kielce.pl (czasowo nieczynna).

Kielecczyzna - nic tylko jeździć - polecam wszystkim !!!

Napisano

Okolica warta odwiedzenia, co prawda mieszkam troszke na uboczu (Jędrzejów czyli ok 40 km od Kielc) ale np. sobie mykałem w okolicach Chęcin - mozna sobie wjechać na zamek :P, ładne widoczki a dookoła lasy - mozna sobie pośmigać - jest nawet northshore :D)

Polecam

Napisano

Mieszkam w Kielcach. Rowerkuję hoho niepamiętam od kiedy ... jeszcze nie potrafiłem chodzić a już jeździłem ;) Polecam nasze góry. Nawet nie te z Parkiem Narodowym w tle ale te w najbliższych okolicach Kielc: Telegraf, Pierścienica, Patrol. Niesamowite ścieżki, różnice wysokości, klimat, czyste powietrze, niesamowita przyroda .... polecam wszystkim.

http://www.rekreacja.kielce.pl/inside.php?t=l&pg=rowery

dzieje się tu wiele - maratony, wyścigi i zwykłe codzienne rekreacyjne jeżdżenie

Gość Gość_Marcin_*
Napisano

Fajne tereny, polecam ;)

polecam okolicę Kielc i całą krainę świętokrzyską. To wymarzony region do uprawiania kolarstwa góskiego, ale i szosowego. Piękne widoki, urozmiacony teren.

Pod kątem rowerów polecam stronę www.mtb.kielce.pl

Napisano

tak czytam, i aż mnie trochę zachęciło

być może uda się mi ze znajomymi jakoś w tym roku zawitać (zwłaszcza że od Łodzi to tylko około 150km)

a wie może ktoś jak wygląda sprawa kwater w Górach Świętokrzyskich??

Napisano

Ja jestem ze Starachowic i mogę polecic Góry Świętokrzyskie, zwłaszcza pasmo Klonowskie, Św. Katarzyna – Św. Krzyż i pasmo Jeleniowskie, dla mnie to najfajniejsza trasa.

Z kwaterami też nie powinno być problemu. Jeśli nie w samych górach (np. Nowa Słupia, Św. Katarzyna) to w Kielcach lub Starachowicach znajdziesz coś na pewno.

Napisano

Dzięki za info, zarzuciłem wczoraj temat kumplowi podczas wycieczki i swojej dzielnej bikerce w domu, i pomysł zdecydowanie trafił na półkę "do realizacji w 2006 roku" ;)

Napisano

To nie tylko kwestia szczęścia, ale wkładu pracy. Są przygotowywane już trasy w okolicach Małogoszcza, Morawicy, Masłowa czy Bielin. Szczegóły wiosną. Zapraszamy !!!

Napisano

Jeśli poziom organizacji maratonów będzie na takim samym poziomie, jak w zeszłym sezonie, to ja już nie mogę się doczekać.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Napisano

Jak to powiedzial pewien czlowiek spozniajac sie na pociag: lepiej pozno niz wcale. Ja tez jestem z Kielc i kazdy z tego miasta nieraz byl na Telegrafie, bo to bardzo fajne miejsce mozna powiedziec kultowe. Polecam rowniez tereny w okolicach gory Patrol, Checin i Nowin

Napisano
Znajomy zjeźedził i bardzo chwalił okolice na zachód od Małogoszcza

To nie tylko kwestia szczęścia, ale wkładu pracy. Są przygotowywane już trasy w okolicach Małogoszcza,

Czy koledzy mogą mnie oswiecić który region macie na myśli? :) Chodzi o nazwy miejscowości.

Napisano

Czy koledzy mogą mnie oswiecić który region macie na myśli? :D Chodzi o nazwy miejscowości.

Przepraszam najmocniej - pisząc zachód miałem na myśli wschód :):):D:)

Chodzi o trasę (raczej na przyszły rok):

- z Małogoszcza w kierunku Brzezinek (Pola Gorgolewskie,

- zwrot w prawo w kierunku Mieronic,

- na najbliższym szczycie w lewo i kilka kilometrów szczytami aż za Nidę,

- na wzgórzu na wysokości końca leśnego kompleksu po lewej ręce, skręt w lewo w dół i na dole w szutrówkę w lewo,

- łukiem koło leśniczówki Bizorenda naprzeciwległy koniec "kwadratowego" kompleksu leśnego otaczanego przez Białą Nidę,

przez górę Wilkomiję do miejscowości Chojny,

- w lewo znowu przez most na Nidzie i (raczej) w prawo i lewo za piaskownią (tu jest nadal kilka opcji),

w lewo wąwozem na górę Moskozala i przez Grzywy Korzeckowskie, Jedlnicę i (żółtym szlakiem piszym) szczytami Grząbów Bolmińskich do końca do Gajówki,

- za asfaltem nadal prosto w Las Bolmiński u stóp góry Miełechowskiej, wokół góry Bolmińskiej i rezerwatu Milechowy do skrzyżowania dróg w pobliżu Bolmina-Nowiny,

- na skraju lasu w prawo i znowu w las w stronę Wiernej Rzeki,

- przez kładkę na rzece i lewą stroną wokół zalewu (niebieski szlak pieszy),

- (ewentualnie przez górę Brogowica) do sfaltu w Bocheńcu,

na drugą stronę szutrówką w znowu kierunku "miejscowości" Brzezinki,

- w prawo i za chwilę znowu w prawo w stronę Małogoszcza.

Polecam i pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dwa tygodnie temu jeździłem właśnie w tamtych okolicach. Moje ulubiona traska to pasmo jeleniowskie od strony Stanisławowa. Poza tym oczywiście okolice Sw.Katarzyny.

Jestem z Warszawy, więc bywam tam od czasu do czasu, bo blisko i urokliwie. POLECAM

• Mod Team
Napisano

Marjucha prześlij mi proszę na PW info dokładne gdzie nocowałeś (jeźeli byłeś tam dłużej niż 1 dzień) i jak traktują bike-rów, jakie trasy polecasz itd. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...