MikeSkywalker Napisano 14 Września 2011 Napisano 14 Września 2011 Siemka, napęd w moim rowerze kończy już żywot (SRAM PG-630 + KMC Z51, kilka tysięcy km, ale licznik mam od tego sezonu dopiero, myślę że 5tysięcy przejechał) w kasecie najbardziej zużyte są zębatki 5 i 6 dlatego od jakiegoś czasu nie używałem ich korzystając z 3-4-7 ale i na nich łańcuch przy szarpnięciach zaczyna przeskakiwać. Próbowałem go mierzyć suwmiarką ale mi jakieś dziwne wyniki wychodziły, jak ktoś widział grafikę jak dokładnie trzeba go mierzyć - będę wdzięczny. No i tu pojawia się problem, miałem wymieniać cały napęd, blaty z przodu, kasetę HG50 i łańcuch również HG50 ale wolał bym zrobić to na wiosnę. Czy kupno czegoś tańszego do "katowania" w błocie piachu soli i śniegu i nauki jazdy na kole czyli np. kasety Acera (CS-HG30) i jakiegoś taniego łańcucha (jakiego) to dobre rozwiązania? Przednie zębatki nie są zbytnio zużyte więc powinny sobie poradzić. A potem taki zestaw albo dalej męczył bym w sezonie letnim albo odłożył na kolejną zimę jeśli y się nie zużył za bardzo.
Mod Team Pixon Napisano 14 Września 2011 Mod Team Napisano 14 Września 2011 Również możesz poszukać czegoś używanego Wyjdzie to pewnie jeszcze taniej, a jak potrafisz ocenić stan kasety, to sobie poradzisz z kupnem jej. A do roweru zimowego nie potrzebujesz nie wiadomo jakich rewelacji. W szczególności, że masz blaty stare Kaseta Acery to dobry wybór jeśli chciałbyś kupować nową
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2011 Mod Team Napisano 14 Września 2011 Szukaj na allegro sporo jest kaset np deore razem z lancuchem za 20-30zł tak ze opłacalny sprzet na zime.
MikeSkywalker Napisano 14 Września 2011 Autor Napisano 14 Września 2011 http://######.pl/product-pol-7799-Kaseta-Shimano-Alivio-CS-HG40.html http://######.pl/product-pol-14305-Kaseta-Shimano-Acera-CS-HG30-8-rzedowa-11-30T-czarna.html a coś z tego by się nadawało? Najlepiej Acera Do tego jakiś łańcuch tani który bym po sklepach lokalnych znalazł i poniżej 50zł mam napęd, w sumie do zimy jeszcze daleko a na skatowanym ciężko teraz pięknej jesieni śmigać.
Mod Team Puklus Napisano 14 Września 2011 Mod Team Napisano 14 Września 2011 Jeżeli roznica faktycznie jest taka czyli prawie żadna to bierz HG40
MikeSkywalker Napisano 17 Września 2011 Autor Napisano 17 Września 2011 Kaseta kupiona, do tego wyrwałem za 26zeta łańcuch HG40 choć gdzieniegdzie w tej cenie mają w Rzeszowie UG51. W sumie inny nieco ten łańcuch od poprzedniego KMC, inny rozstaw ogniw ale może dlatego że tamten rozciągnięty bo nawet jak użyłem go jako bacika (łańcuch + imadło) to przeskakiwał Ale wszystko zamontowane na gumie można spokojnie śmigać, nic nie przeskakuje z tyłu, zapinka SRAM z trudem ale zaciśnięta i oby nic jej się nie stało. Niestety środkowy blat na korbie jak to się ładnie mówi "nie przyjął" łańcucha, ze starym jakoś współpracował a teraz lekko szarpnę i przeskakuje, mogę fotki wrzucić ale chyba nie ma sensu, ewidentnie jest do wymiany. Pytanie czy do korby Truvativ Isoflow dokupię pojedynczy blat 32 a jeśli tak to jaki? W jednym sklepie polecali mi cały komplet ale to odkładam do wiosny, nie pamiętam jednak co to były za blaty, trzeba było je lekko podpiłować i wchodziły. Mi jednak wystarczy cokolwiek w miarę przyzwoitej jakości. Czego szukać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.