Skocz do zawartości

[napęd] Tani napęd na zimowe katowanie

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka, napęd w moim rowerze kończy już żywot (SRAM PG-630 + KMC Z51, kilka tysięcy km, ale licznik mam od tego sezonu dopiero, myślę że 5tysięcy przejechał) w kasecie najbardziej zużyte są zębatki 5 i 6 dlatego od jakiegoś czasu nie używałem ich korzystając z 3-4-7 ale i na nich łańcuch przy szarpnięciach zaczyna przeskakiwać. Próbowałem go mierzyć suwmiarką ale mi jakieś dziwne wyniki wychodziły, jak ktoś widział grafikę jak dokładnie trzeba go mierzyć - będę wdzięczny.

No i tu pojawia się problem, miałem wymieniać cały napęd, blaty z przodu, kasetę HG50 i łańcuch również HG50 ale wolał bym zrobić to na wiosnę.

Czy kupno czegoś tańszego do "katowania" w błocie piachu soli i śniegu i nauki jazdy na kole czyli np. kasety Acera (CS-HG30) i jakiegoś taniego łańcucha (jakiego) to dobre rozwiązania? Przednie zębatki nie są zbytnio zużyte więc powinny sobie poradzić. A potem taki zestaw albo dalej męczył bym w sezonie letnim albo odłożył na kolejną zimę jeśli y się nie zużył za bardzo.

• Mod Team
Napisano

Również możesz poszukać czegoś używanego :) Wyjdzie to pewnie jeszcze taniej, a jak potrafisz ocenić stan kasety, to sobie poradzisz z kupnem jej. A do roweru zimowego nie potrzebujesz nie wiadomo jakich rewelacji. W szczególności, że masz blaty stare :thumbsup:

Kaseta Acery to dobry wybór jeśli chciałbyś kupować nową :)

Napisano

http://######.pl/product-pol-7799-Kaseta-Shimano-Alivio-CS-HG40.html

http://######.pl/product-pol-14305-Kaseta-Shimano-Acera-CS-HG30-8-rzedowa-11-30T-czarna.html

a coś z tego by się nadawało? Najlepiej Acera :D Do tego jakiś łańcuch tani który bym po sklepach lokalnych znalazł i poniżej 50zł mam napęd, w sumie do zimy jeszcze daleko a na skatowanym ciężko teraz pięknej jesieni śmigać.

Napisano

Kaseta kupiona, do tego wyrwałem za 26zeta łańcuch HG40 choć gdzieniegdzie w tej cenie mają w Rzeszowie UG51. W sumie inny nieco ten łańcuch od poprzedniego KMC, inny rozstaw ogniw ale może dlatego że tamten rozciągnięty bo nawet jak użyłem go jako bacika (łańcuch + imadło) to przeskakiwał :D Ale wszystko zamontowane na gumie można spokojnie śmigać, nic nie przeskakuje z tyłu, zapinka SRAM z trudem ale zaciśnięta i oby nic jej się nie stało.

Niestety środkowy blat na korbie jak to się ładnie mówi "nie przyjął" łańcucha, ze starym jakoś współpracował a teraz lekko szarpnę i przeskakuje, mogę fotki wrzucić ale chyba nie ma sensu, ewidentnie jest do wymiany. Pytanie czy do korby Truvativ Isoflow dokupię pojedynczy blat 32 a jeśli tak to jaki? W jednym sklepie polecali mi cały komplet ale to odkładam do wiosny, nie pamiętam jednak co to były za blaty, trzeba było je lekko podpiłować i wchodziły. Mi jednak wystarczy cokolwiek w miarę przyzwoitej jakości. Czego szukać?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...