Skocz do zawartości

[do 1800 zł] Trekking lub cross na dojazdy do pracy/szkoły

MattPDL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szukam roweru na dojazdy do pracy (9km w jedną stronę) i na uczelnię (5 km, kilka razy dziennie). Oprócz tego jazda po mieście (asfalt, kostka, krawężniki) i poza miasto do 30km (po asfalcie, dużo podjazdów).

- Wzrost 184 cm.

- Potrzebne błotniki, przydałby się bagażnik (na plecak), oświetlenie, licznik

W tygodniu jeździłem na Unibike Viper 19" i 21" (1700 zł) oraz Expedition 19" (1800 zł, niestety nie ma 21"). Sprawdzałem najpierw tabelki z rozmiarami ram, wg. nich powinienem wybrać 21", ale sprzedawca w jednym sklepie widział mnie na 19" (pewnie temu, że tylko taki były).

Expedition jest bardzo wygodny, ale mam dziwne wrażenie, że kierownica jest blisko moich nóg. Nie wiem, czy przyzwyczaiłem się do MTB 26", czy rama 19" jest za mała. Z tego co czytałem między 19" a 21" nie ma aż tak dużej różnicy w długości ramy.

Viper też jest ok. Lżejszy, bardziej sportowa sylwetka, ale brak osprzętu i w 100 zł nie wyrobiłbym się z błotnikami, bagażnikiem i oświetleniem. Tym bardziej, że muszę jeszcze kupić licznik.

Ja widziałbym siebie na Expedition, bo jest wszystkomający, jego wagę już bym przebolał, bo naprawdę fajnie i lekko się toczy. Szkoda tylko, że nie mam gdzie przetestować ramy 21".

Szukam porady, która utwierdzi mnie w decyzji o wyborze jednego z Unibikeów lub propozycji innych rowerów do 1800 zł.

Napisano

Właśnie jeździłem na Authorze Stratosie 22". Bardziej rozgarnięty sprzedawca go polecił. Razem z błotnikami i bagażnikiem mógłbym się wyrobić w 1800 zł. Ale z kolei odległość krocza od ramy to jakieś 4-5 cm. Nie wiem czy nie za mało.

Napisano

...Ale z kolei odległość krocza od ramy to jakieś 4-5 cm. Nie wiem czy nie za mało.

Jeśli możesz unieść przednie koło o min 10cm w górę, to powinno być OKi.

Co do ustalenia rozmiaru ramy polecam sposób nr.2 z wątku

http://www.forumrowerowe.org/topic/90215-rama-jak-dobrac-rozmiar-ramy/

Zmierz długość nogi od podłoża do krocza.

Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego wynik w centymetrach należy pomnożyć przez współczynnik 0,57.

Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to mnóż przez współczynnik 0,67.

Jeżeli ma to być rower crossowy/trekkingowy - 0,63.

Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach.

Ponieważ rozmiary rowerów górskich podawane są zazwyczaj w calach, należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54.

Pozdrówka!

Napisano

wystarczy wejsc na strone kross.pl i masz tabelke z rozmiarami, ja mam 178 i rame 21' -Viper GTS, rowerek swietny osprzetowo jeden z lepszych w tej kwocie, ja za swojego dalem 1,8k do tego licznik, oslona, torba pod siodlo, przejechane prawie 2tysie i fajnie sie sprawuje, polecam!

Napisano

Mam 182 cm wzrostu i rama 21" Levela A4 była dla mnie nieco za duża. Mam 19" i jest ok.

Nie wiem dlaczego, nie mogę edytować a źle kliknąłem. Toteż pozwolę sobie kontynuować.

Fakt też jest niezaprzeczalny , że sprzedawcy z którymi rozmawiałem twierdzili iż treking powinien być teoretycznie o rozmiar większy od mtb - Więc teoretycznie 21" jest ok.

Raptem 4 dni temu kupiłem mojej połówce Krossa Trans Pacific 17". Powiem uczciwie że bestia jest tak wygodna, że zastanawiam się nad zakupem jeszcze jednego roweru na spokojne wycieczki. Taki np. Trans Alp...... chyba się skuszę.

Napisano

Jeśli możesz unieść przednie koło o min 10cm w górę, to powinno być OKi.

Już kilka razy mi się zdarzyło obsunięcie buta na pedale, ale na szczęście, teraz mam do ramy kilkanaście cm w MTB. W Authorze, rama jest niebezpiecznie blisko. Chociaż przy spokojnej jeździe, nie stanowiło by to problemu.

Jeżeli ma to być rower crossowy/trekkingowy - 0,63.

Wychodzi 21", muszę się poważnie zastanowić między Stratosem, a Viperem. W Stratosie są wygodniejsze chwyty w standardzie, ale osprzęt chyba gorszy niż w Viperze. Ale z kolei Stratos jest lżejszy.

Napisano

Proponuje Treka Navigator 2.0.Jeżdzę nim od maja i jest super.Zaliczyłem nawet maraton 107 km (asfalt wlekkich górkach)bez bólu .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...