stigzak Napisano 13 Września 2011 Napisano 13 Września 2011 Ktoś jedzie? Patrząc na zgłoszenia trochę jedzie . Podobno trasa ciekawa i mało asfaltu - jeśli ktoś był w zeszłym roku niech podzieli się wrażeniami. Aha - start jest w sobotę
Mod Team michuuu Napisano 13 Września 2011 Mod Team Napisano 13 Września 2011 Wal z pytaniem do KŁOSIA ,on już piąty raz jedzie Michałki. Trasa ciekawa ale to niziny więc nie licz na wiele. Hermanów chyba bardziej wymagający. Jechałem dwa razy i wspomnienia bardzo owszem, organizacja dobra, nagrody niezłe, super atmosfera no i przy takiej pogodzie jak teraz to piaskownica. Nie będziesz żałował ,warto. A start na Michałkach tradycyjnie w sobotę. Chyba trochę frekwencja siada, dlaczego? No ale może sobota zweryfikuje listę startową.
Klosiu Napisano 13 Września 2011 Napisano 13 Września 2011 To jeden z moich ulubionych maratonów w Wielkopolsce. Polecam giga . Trasa praktycznie bez asfaltu, tylko początkowe 3km i później kilka krótkich kilkusetmetrowych odcinków. Wszystkie nawierzchnie - ekstremalny piach, normalny piach , glina, błoto, korzenie, twarde leśne drogi, bruk. Dość sporo stromych, ale krótkich podjazdów, ogólnie nie jest trudno, ale trasa jest dość upierdliwa, mało przetarta i nie da się jechać szybciej. Zresztą w zeszłym roku Kaiser na giga miał średnią w okolicach 25km/h, to o czymś świadczy . michuuu --> no moim zdaniem Hermanów był łatwiejszy. Mówię o giga, raz że trasa krótsza, a dwa to w Hermanowie jednak długie odcinki dawało się jechać 40km/h, były płaskie i twarde, we Wieleniu jednak dużo takich nie ma.
Mod Team michuuu Napisano 13 Września 2011 Mod Team Napisano 13 Września 2011 Fakt w Hermanowie średnią podnosi asfalt, i chyba masz racje że trasa bardziej cywilizowana. Klimat Wielenia jest niepowtarzalny, nie wiem skąd to się bierze. W ub. roku nie byłem a dwa lata wstecz pogoda taka jak teraz i piasek duży do wielkiego. No i tradycyjne kartoflisko na końcówce , każdy amor się poddaje.
stigzak Napisano 13 Września 2011 Autor Napisano 13 Września 2011 No to czadowo, bo Hermanów jak do tej pory najbardziej mi się podobał (oczywiście po za Murowaną ). Po Poznaniu potrzebuję czegoś trudniejszego (w okolicy)
bloom Napisano 13 Września 2011 Napisano 13 Września 2011 No to czadowo, bo Hermanów jak do tej pory najbardziej mi się podobał (oczywiście po za Murowaną ). Po Poznaniu potrzebuję czegoś trudniejszego (w okolicy) To jeszcze masz osieczną za niespełna 2 tygodnie
miskov17 Napisano 14 Września 2011 Napisano 14 Września 2011 Michałki są świetne, polecam w 100%. Trasa tak jak napisał klosiu, mimo, że nie ma jakiś specjalnych przewyższeń to przez podłoże nie zapieprza się tak jak na podpoznanskich maratonach. I trzeba być przygotowanym na jeden wielki kurz na początku - bez okularów nie polecam Organizacja/klimat/nagrody to 1 klasa.
stigzak Napisano 14 Września 2011 Autor Napisano 14 Września 2011 Artur - na piasek i kurz jestem przygotowany. W końcu jeżdżę po Puszczy Zielonka
miskov17 Napisano 14 Września 2011 Napisano 14 Września 2011 U nas jakoś specjalnie dużo piachu nie ma, w sumie tylko okolice Zielonki i Kamińska, + droga Owińska - Dębogóra, reszta jest twardziutka Na michałkach wg mnie jest zdecydowanie więcej piaszczystych odcinków, ale ostatni raz byłem tam 2 lata temu i być może co nieco się pozmieniało.
stigzak Napisano 14 Września 2011 Autor Napisano 14 Września 2011 Okolice Jez. Okońca, Zielonka, droga na Tuczno - nie gadaj, jest dużo piaszczystych odcinków.
miskov17 Napisano 14 Września 2011 Napisano 14 Września 2011 Nie będę się sprzeczał, mój punkt widzenia też jest trochę inny po pobytach w puszczy noteckiej gdzie jest piach piach i piach. U nas jakby nie było parę km przejedziesz i jest twarde podłoże.
Klosiu Napisano 14 Września 2011 Napisano 14 Września 2011 stigzak --> uwierz, w Zielonce w porównaniu do Puszczy Noteckiej nie ma piachu . Niektóre odcinki latem są nieprzejezdne nie tylko rowerem, ale i terenowym autem. To po prostu stare wydmy porośnięte lasem sosnowym . Jechałem dziś tam w okolicach, co prawda po szosie, ale widać było że w lasach jest dość sucho, więc na początkowym odcinku będzie wesoło .
kosciczek Napisano 15 Września 2011 Napisano 15 Września 2011 ja też się wybieram. Bedzie to mój 3 start w Michałkach i drugi Mega. Cel to lepszy czas niż w zeszłym roku. Trasa tak jak napisał Klosiu upierdliwa, jedynie początek asflatem i końcówka w wiosce dłuuuga prosta. Najlepsza jednak końcówa kartofliskiem gdzie ręce dostają w kość i cięzko równo kręcić
Wojtuś Napisano 15 Września 2011 Napisano 15 Września 2011 ja też się wybieram! Dawno nie byłem a naprawdę warto!
stigzak Napisano 15 Września 2011 Autor Napisano 15 Września 2011 Nie będę się sprzeczał, mój punkt widzenia też jest trochę inny po pobytach w puszczy noteckiej gdzie jest piach piach i piach. U nas jakby nie było parę km przejedziesz i jest twarde podłoże. No patrz - to może być gorzej? Osobiście mi to nie przeszkadza, chyba jestem po prostu przyzwyczajony Klosiu > układaj już lepiej trasę Murowanej do Golony
stigzak Napisano 17 Września 2011 Autor Napisano 17 Września 2011 No i nie pojechałem. Od środy ból gardła i gorączka a teraz zatoki Od maratonu w Poznaniu coś się za mną wlekło. Zdajcie relację jak było...
xmaniek Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 Pierwszy raz brałem udział w Michałkach. Zaskoczyła mnie rodzinna atmosfera. Nikt na początku nie pchał się, nie krzyczał, że ktoś wolno jedzie itd. Jechałem na MEGA gdzie trasa była wg mnie łatwa. Było trochę piasku gdzie 2 razy musiałem podchodzić bo nie dało się podjechać. Oznakowanie stałe na drzewach czytelne tylko wg mnie te wykrzykniki były niepotrzebne bo nie było niebezpiecznych miejsc. Dopisali kibice-szczególnie na ostatnich chyba 3 km dzieciaki, które grały na metalowych wiadrach Na bufetach było sporo osób podających wodę i coś do jedzenia ale nie wiem co tam było bo tylko wodę wziąłem. No i jeszcze jedno- słynne kartoflisko, które było dla mnie koszmarne bo, krótko przed nim odcięło mi prąd i strasznie się męczyłem na tych dziurach. Mój wynik zgodny z oczekiwaniami OPEN 79/M2 20. Za rok mam nadzieje, że wskoczę do pierwszej 50-tki Podsumowując. Za rok na pewno się tam zjawię.
Klosiu Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 xmaniek --> kartoflisko w tym roku było jakieś gładkie, nie zaorali porządnie . Tylko połowa ścieżki była tradycyjnie wyboista . Ja na giga jakoś dziwnie wystartowałem, intensywność była bardzo duża, bo nie zrobiłem rozgrzewki przed, i tempo prawie XC do rozjazdu strasznie mnie męczyło . Na rozjeździe z całego sporego pociągu zostało nas dwóch, ja i kolega z teamu i tak sobie samotnie rzeźbiliśmy do 50km, tam się urwałem (Michałki na giga zaczynają się po 50km, dopiero wtedy na pustej trasie zaczyna się walka charakterów) i pojechałem dalej sam, wyprzedziłem po drodze Magdę Hałajczak i jakiegoś jeszcze zawodnika na zgonie, i to właściwie wszyscy ludzie których do końca widziałem na trasie . Taka specyfika - długa pięćdziesięciokilometrowa runda "giga only" i stosunkowo mało zawodników, bo dystans jest ciężki. Na giga akurat moim zdaniem są najciekwsze fragmenty trasy, bardzo ładne okolice, sporo interwału, jazda skrajem jakichś bagien jak z horroru , parę fajnych zjazdów. Nie zabrakło przeprawy wpław - z lewej bagnisko, z prawej bagnisko, a pośrodku wielka kałuża 30cm głębokości. Trzeba było buty zamoczyć. We wioskach doping jak się patrzy, dziadkowie na krzesełkach podawali pozycję, dzieciaki wrzeszczały - fajnie . Ostatecznie 4:27, 13 m-ce open i 4 M3, heh, czas 16 minut lepszy niż w zeszłym roku, a miejce M3 oczko niżej. W tym roku mocniejsza konkurencja była jak widać. A i trzeba pochwalić organizację - w tym roku zero kolejek przy rejestracji!
xmaniek Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 Klosiu może za rok spotkamy się na GIGA, może będziesz mnie mijał i to ja wtedy będę na zgonie W tym roku dopiero zacząłem przygodę z rowerem i maratonami, ale w następnym chciałbym jakieś płaskie GIGA pojechać.
tomczi Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 zdjęcia z trasy: https://picasaweb.google.com/bocja23/MaratonWielenMichaKi2011#
kosciczek Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 Faktycznie w tym roku udało mi się nie stać w kolejce Cel uzyskałem bo lepszy czas o 12 minut niż w zeszłym roku, ale zawsze mogło być lepiej.
Mala2424 Napisano 18 Września 2011 Napisano 18 Września 2011 https://picasaweb.google.com/111487757158796204045/MaratonMTBMichaKiWielen2011 Fotki:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.