PatrykLegnica Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 "Krzesełko" popularne ćwiczenie polegające na zgięciu nóg w kolanach do kąta prostego i oparcie pleców o ścianę, w takiej pozycji trzeba wytrzymać jakiś czas. Wykonuję to ćwiczenie od niedawna (na razie 3x 30s/30s przerwy) i dzisiaj usłyszałem od kolegi, że to rozwala kolana. Jakie jest wasze zdanie o wpływie tego ćwiczenia na staw kolanowy? Może znacie też inne fajne ćwiczenia wzmacniające nogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 13 Września 2011 Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Podstawowym ćwiczeniem na nogi są wykroki i przysiady ze sztanglą, potem wspięcia na palce. Zresztą każdym ćwiczeniem na nogi można rozwalić sobie kolana jeżeli wykonuje się go nie poprawnie i przesadza się z ilością powtórzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sev Napisano 13 Września 2011 Udostępnij Napisano 13 Września 2011 A czy są jakieś ćwiczenia rozciągające lub rozgrzewkowe, które "wzmacniają" kolana, minimalizując ryzyko urazów podczas jazdy na rowerze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sp0q Napisano 13 Września 2011 Udostępnij Napisano 13 Września 2011 "Kolana: złączamy nogi razem i kręcimy kolanami starając się robić przysiady." Nie wiem co jeszcze można zrobić. Ja rozciągam całe nogi i tyle, na pewno nie zaszkodzi im też mały rozjazd w ramach pierwszych dwóch kilometrów (mały opór). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatrykLegnica Napisano 13 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Ja polecam rozciąganie z gumą, są ćwiczenia rozciągające całe nogi, ale kiedyś podczas jakiejś kontuzji kolana wykonywałem w ramach rehabilitacji takie na wzmocnienie kolana. Polegało to na przywiązaniu jednego końca gumy do kostki drugiego do czegoś co się nie rusza (np. brama). I odciąganiu przywiązanej nogi od bramy na trzy sposoby: 1) stojąc przodem prosta noga w tył 2) stojąc bokiem noga w drugi bok, przed drugą nogą 3) stojąc bokiem noga w drugi bok, za drugą nogą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.