Skocz do zawartości

[Rower] Northtec Blade lub Giant Brass 1

typek99

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Czy ktoś z was ma może NORTHTEC BLADE lub GIANT BRASS 1.Chciał bym się od was dowiedzieć jakieś informację oraz opinię o tych roweruch.

Napisano

Obydwa to są typowe funbiki czyli rowery stworzone tak naprawdę do niczego bo nie są sprecyzowane na żadną z wymienionych dyscyplin. Aczkolwiek dla osób niezdecydowanych mogą stanowić dobrą bazę na rozbudowę.

Napisano

Ogólnie to niezły rower na początek tak jak napisał Bombell dla niezdecydowanych. Bo nie jest to ani typowy street/dirt ani fr/dh. Geometria może wskazywać, że jest to rower do sportów grawitacyjnych. Na pewno w Brassie jest kiepski amorek (twardy odbijacz w zasadzie a nie amorek) i od niego zacząłbym modyfikacje, pokusić się można też na zmianę hamulców (o ile nie masz Hayesów MX4) - ja na swoje Tektro IOx nie narzekam ale ja hamuje dopiero jak bardzo muszę i tylko tyłem ;) jednak bardzo chętnie do siebie założyłbym 180mm Avid BB5.

Ogólnie rowery nastawione są (o ile tak można powiedzieć) na wszechstronność - bo amatorsko to i poskaczesz i pofrirajdujesz, jak dorżniesz jakieś elementy to wymieniasz i jedziesz dalej - ja właśnie dojechałem (po 3-4 miechach średnio intensywnej jazdy) opony Kenda K-Rad, szybko się ścierają.

Napisano

Zależy ile ważysz, Rux jest na stalowej sprężynie. Jak będziesz za lekki to on w ogóle nie będzie amortyzował. Może poszukaj czegoś powietrznego? Napompujesz sobie jak chcesz i gra gitara. Ja mam w Brassie 2 SR Epicona (powietrzny), zwiększyłem skok do 140mm i ogólnie do powściekania się po lesie jest ok.

Napisano

Prościej będzie jak powiesz jaki masz budżet na amortyzator i do jakiej konkretnie dyscypliny chcesz to masz rozstrzał jak Kałasznikow

Napisano

budżet to nie za duży max to 800zł.Chciał bym używać rower do DH/FR i czasami dirt jumpingu

ale najbardziej do DH oraz dirtu jumpingu

Napisano

Dh i dj to akurat mega rozbieżne dyscypliny. Jedynym ratunkiem jest amor z regulacją skoku. W tym budżecie najsensowniej będzie szukać Domaina 318 U-turn.

Napisano

powiem ze tora daje rade. niby do xc ale ogarnia sprawe, 130-85 regulacji skoku i jest dosc sztywna i prace ma plynna.

Napisano

Raz, ze do tych ram w temacie za wysoki. Dwa, że automatycznie ograniczasz się do fr/dh bo o dircie z takim skokiem zapomnij. Szukaj 318 u-turn.

Napisano

ok załóżmy że będę tylko jeździł w DH i jakaś zwykła jazda.Czy jakiś amortyzator z wymienionych przeze mnie nadawały by się do mojego stylu jazdy

Amory:

rock shox tora 120

Marzocchi Junior

SR SUNTOUR DURO D.J.E 2009

STORM SUPER TA

PS.:Co myślicie o firmach Rst i Sr Suntour

Napisano

Tora nie

Junior nie do każdej ramy będzie bezpieczny, prosta do bólu budowa i praca nie każdemu odpowiada

Duro jako budżetowy do funbika na początek ogarnie

O Stormach mam mieszane uczucia

Napisano

Cześć mam tego Brass'a 1 z 2009r amortyzator to jakiś żart. Interesuje mnie w szczególności ten amortyzator Marzocchi Junior czy by się nadawał do tego roweru, czy by się dało na tym jeździć.

Napisano

Dwupółka do ht to średni pomysł a tym bardziej do ht średniej klasy, nie przystosowanego do wysokich amorków.

Powiedz ile masz kasy i do czego chcesz go używać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...