Skocz do zawartości

[Warszawa] Codzienne ustawki - wspólne jazdy

safian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

O proszę, szykuje się ciekawa impreza, wielkie dzięki za info :)

EDIT: Ah, Rejestracja internetowa zakończona (38 minut temu...) rozumiem, że bez tego nie można wystartować :c

zapomniałem ze w necie mozna było do wczoraj sie zapisywac

na dystansie standard(1 kolko) jest limit 100 osob i chyba został wyczerpany wczesniej

na sport(3 kółka) limit to 150 osob i wczoraj byly miejsca, zreszta w zeszłym roku wystartowało ok 80 osob na 3 kołka

wiec spokojnie mozna podjechac w sobote i sie zapisac w biurze zawodów , 99 procent szans na udział

wszystkie info na stronce, polecam poczytac no i startowac, nie znam osoby której by sie tamtejsza trasa nie podobała

Napisano

ja też w sobote lece do KPN na 70-80 km,Szczebel

To chyba najlepiej będzie zrobić 2 wycieczki:

- w sobotę na Szczebel

- w niedzielę dookoła Kampinosu szlakiem rowerowym (zbiórka o 10:00 na rogu Arkuszowej i Estrady)

O której i gdzie robimy zbiórkę w sobotę?

Napisano

A na niedzielę nikt nic bliżej nie planuje?

Jakieś bliskie MPK, albo Kampinos niedaleko gdzieś :<

Jak będzie coś wiadomo,przyłącze sie w niedziele na 100%

Napisano

Potwierdziłem jeszcze u organizatora - w sobotę można się zapisać w biurze, więc do zobaczenia na starcie :>

nie zapomnij o kaucji 50 pln za chip

plus dwie uwagi taktyczne

jezeli masz zajawke na mocne sciganie to ustaw sie bisko czuba na starcie i mocno cisnij na rozbiegowym asfalcie, 80 procent lasu to wąskie dróżki gdzie bardzo ciezko sie wyprzedza, pierwszą wydme w lesie wal z buta, bedzie szybciej, reszta trasy do zrobienia z siodła

jezeli wolisz tempo turystyczne to miej na uwadze ze w zeszłym roku (w sumie nie wiem jak jest w tym bo nie widze info na ten temat) była zasada xc ze jak łapiesz dubla to konczy sie dla ciebie wyscig na mecie najblizszego kólka, czyli warto sie wysilic na dwóch kółkach zeby zrobic trzecie i nie zaliczyc przykrego dnfa, w wyscigu regularnie startuje Radek Rękawek więc kazdy

bajker o nachyleniu turystycznym ma przechlapane :)

Napisano

Kilka uwag o trasie.

Pierwsza wydma - chodzi o coś czym kończy się pierwsza droga leśna po zjeździe z dziurwego asflatu/szutrówki ? To co ledwie widać jak się wznosi ale jest piaszczyste ? Jeśli tak można pojechać lekko po jej lewej stronie i tejże się trzymać.

Później występuje wiele ciekawych, krótkich podjazdów choć, jak wspomniał przedmówca, podjechanie powinno dać więcej satysfakcji niż realnych problemów.

Trasa jest naprawdę bardzo ciekawa jak na nasze lokalne warunki ale ... na SUCHO.

Z tym właśnie wiąże się problem. Sekcje błota, choć nieliczne, są jednak konkretne i nie do objechania w warunkach wyścigowych. Odcinek wzdłuż asfaltu 631 zasyfi niejedne piasty. Oczywiście da się obejść pobliskimi chaszczami nie nadkładając zbyt wiele ale nie muszę chyba mówić jak pojądą zorientowani na wynik. Nie wszystko z resztą da się suchą nogą obejść.

Runda jest też bardzo piaszczysta. Po dzisiejszym deszczu powstała przy jego udziale sposób papka lepi się do wszystkiego. Osobiście z największym trudem znoszę mega-upierdliwy dźwięk zarzynanego napędu, ten nieustanny chrzęst piachu, błota i chrobot przy którym sieczkarnia wydaje dźwięki miłe dla ucha. Warto zrobić rachunek sumienia nt tego jak znoszę jazdę w takim akompaniamencie, czy kurier dostarczy nowy napęd do następnego wyjścia na rower itp.

Objazd trasy obowiązkowy. Tak ze względu na rozeznanie warunków jak i optymalnego rozłożenia sił oraz przede wszystkim poznania trasy pod względem technicznym. Najlepiej 2x. Jest to pętla przypominająca lżejsze XC i powinno się jechać ją z pamięci.

Napisano

nie zapomnij o kaucji 50 pln za chip

plus dwie uwagi taktyczne

jezeli masz zajawke na mocne sciganie to ustaw sie bisko czuba na starcie i mocno cisnij na rozbiegowym asfalcie, 80 procent lasu to wąskie dróżki gdzie bardzo ciezko sie wyprzedza, pierwszą wydme w lesie wal z buta, bedzie szybciej, reszta trasy do zrobienia z siodła

jezeli wolisz tempo turystyczne to miej na uwadze ze w zeszłym roku (w sumie nie wiem jak jest w tym bo nie widze info na ten temat) była zasada xc ze jak łapiesz dubla to konczy sie dla ciebie wyscig na mecie najblizszego kólka, czyli warto sie wysilic na dwóch kółkach zeby zrobic trzecie i nie zaliczyc przykrego dnfa, w wyscigu regularnie startuje Radek Rękawek więc kazdy

bajker o nachyleniu turystycznym ma przechlapane :)

A to odrobinka info czym śmiga Rękawek :):) Rama w rowerze Radosława Rękawka to wyczynowa konstrukcja przystosowana do kół w rozmiarze 29”, przy której konstruowaniu Kross opierał się na modelu Level A+. Do jej budowy użyto materiału Uni Direction Carbon charakteryzującego się wzdłużnym ułożeniem włókien węglowych. Rozwiązanie to pozwoliło na uzyskanie wysokiej sztywności całej konstrukcji przy jednoczesnym, równie wysokim poziomie redukcji drgań. Rama posiada zwężaną główkę sterową z dolną średnicą 1,5” która doskonale poprawia sterowanie rowerem oraz suport w standardzie BB92, który usztywnia węzeł suportu poprawiając tym samym efektywność pedałowania. W ramie widać również dbałość o estetykę - niebanalne profile rur i wewnętrzne prowadzenie pancerzy. Pierwsze odczucia z jazdy na nowym 29erze KROSS’a – opisuje Radek Rękawek – są niesamowite. To jest maszynka do ścigania. Rower jest szybki, sztywny i wygodny. Już po pierwszych testach, które odbyłem w zimie, stwierdziłem, że nie chcę wracać do 26”. Teraz gdy otrzymałem finalną wersję, tylko się w tym utwierdziłem.
Napisano

Ok to na ktora ten szczebel w sobote i gdzie sie ustawiamy?

Proponuję 10:30 w Sierakowie. Dzwoniłem do Marcina i jego wariant mi zupełnie nie odpowiada (rusza w południe i planuje wolną jazdę ze znajomymi).

Napisano

Panowie

jako że pierwszy raz się udzielam a od dawna kombinowałem co by sie podpiąć. Czym jest dla was tępo spacerowe a jakie "to ambitniejsze" możecie podać średnią np. Sieraków zielonym i potem czerwonym do Roztoki?

I druga rzecz - czy ja dobrze rozpoznałem temat iż szczebel to traska niebieskim szlakiem z Cybulic-Dąbrówke-Stara Dobrowe-aż do Posady Cisowej ?

• Mod Team
Napisano

Możesz zerknąć na mojego bikestasa (link w podpisie) tam są średnie podane.

Przykładowo z kilku wypadów:

km: 111, km/h: 21.84

km: 130, km/h: 22.48

km: 155, km/h: 22.96

Średnie uwzględniają tylko czas jazdy (te wycieczki to raczej takie tempo umiarkowane :P), więc jak widać nie są to jakieś zawrotne prędkości ;)

Szczebel to tam niebieski od Górek na wschód :)

Napisano

Może i dał bym radę ale niestety ja muszę dużo wcześniej czyt 8-9 z Sierakowa wyruszyć - niestety obowiązki rodzinne:)

Napisano

Panowie jako że pierwszy raz się udzielam a od dawna kombinowałem co by sie podpiąć. Czym jest dla was tępo spacerowe a jakie "to ambitniejsze" możecie podać średnią np. Sieraków zielonym i potem czerwonym do Roztoki?

I druga rzecz - czy ja dobrze rozpoznałem temat iż szczebel to traska niebieskim szlakiem z Cybulic-Dąbrówke-Stara Dobrowe-aż do Posady Cisowej ?

Każdy ma inne tempo spacerowe i ambitniejsze - zazwyczaj szybsi dostosowują się do wolniejszych lub co jakiś czas na nich czekają. Zazwyczaj, ponieważ zdarzały się podziały na podgrupy gdy ktoś bardzo odstaje na plus czy minus.

Zielony szlak z Sierakowa do Pociechy jest gładki niczym asfalt dlatego tam prędkości wynoszą od 25 km/h (wersja spacerowa) do 30 km/h (ambitniejsza). Zdarza się że ktoś podkręci do 35 km/h ale wówczas musi zaczekać w Pociesze. Natomiast gdy zaczną się piachy, korzenie, trawy, dziury, błoto i hopki to prędkość spada do 20-25 km/h.

Co do szczebla to ograniczyłbym go do odcinka niebieskiego szlaku po wydmie wzdłuż asfaltu.

Napisano

venom2000, objechaliśmy dziś pętlę z Safianem (miało być więcej osób ale z niewyjaśnionych przyczyn ich zabrakło.

Trasa piękna. Wątpię jednak by rękawek wybrał 29" na ten teren, przynajmniej z własnej woli. A rama jak rama - co komu pasuje.

Padły ostateczne ustalenia co do leniwej niedzieli ? Zakładając, że nie jedziemy na objazd puszczy to gdzie życzycie sobie poobijać się ?

Napisano

Padły ostateczne ustalenia co do leniwej niedzieli ? Zakładając, że nie jedziemy na objazd puszczy to gdzie życzycie sobie poobijać się ?

No cóż ja nie wiem gdzie w niedzielę się wybiorę,ale na pewno będę w Kampinosie. Tym razem ze sobą zabieram mapę żeby się przypadkiem nie zgubić.

Napisano

OK dziara, do Ciebie dzwonimy z Roztoki albo jakoś się spikniemy po drodze. Kompas weź bo słońce może być ale może nie być.

A pozostali (B, S, RM, LK1, inne sławy ?) - jeśli macie zapotrzebowanie możemy zrobić trasę pt. "wszystkie górki KPN", oczywiście spokojnym, tlenowym (niskie stany strefy) tempem. Podejrzewam, że w 60-65km można to zamknąć. Niemniej to tylko propozycja, czekam na inne.

Napisano

OK dziara, do Ciebie dzwonimy z Roztoki albo jakoś się spikniemy po drodze. Kompas weź bo słońce może być ale może nie być.

Spoko już Ci kiedyś wysyłałem numer?Ale wiesz może się spotkamy np na Młocinach jakbyście stamtąd startowali ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...