Skocz do zawartości

[Wyprawa] Bydgoszcz-Warszawa

kresowiak1993

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Planuję w przyszłe wakacje pojechać rowerem z Bydgoszczy do Warszawy. Najważniejsze żeby omijać główne szlaki komunikacyjne, interesuje mnie jazda bocznymi gminnymi drogami, ewentualnie częściowo żółtymi tj wojewódzkimi. Plan jest taki, żeby zrobić trasę w jedną dobę. Znam szlak przyjaźni Bydgoszcz-Toruń, miałem okazję jechać rok temu tam i z powrotem (około 117 km). Zastanawiam się jak optymalnie dalej jechać na Warszawę. Chciałbym zmieścić się w maksymalnie 300 km. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi :)

Często goszczę w Warszawie, mam w stolicy większość rodziny i dobrze znam miasto oraz okolice, w przyszłości zamierzam wrócić do swoich. Nigdy nie miałem jednak okazji przyjechać rowerem do Warszawy. Stąd moje pytanie o trasę czy ktoś się orientuję w temacie, wiem że nie jest to zbyt popularny szlak dla rowerzystów. Może ktoś ma pojęcie ? Pozdrawiam

Jeśli będziesz jechać przez Płock, co jest prawdopodobne (bo można tam dotrzeć i od Włocławka i od Lipna), to od Płocka do Warszawy warto jechać drogą po południowej stronie Wisły (nr 575) a nie główną po północnej (jak zerkniesz w atlas samochodowy, to zobaczysz, o co biega) - asfalt, ruch samochodowy mało intensywny, więc jedzie się fajnie. Jak dojedziesz w okolice trasy nr 7, to masz wybór: jazda głowną trasą (szybko, ale mało przyjemnie z uwagi na ogromny ruch, ale możesz byc już nieźle zmęczony, więc nei skreślałbym tego wariantu, bo oszczędza siły, jest szerokie pobocze w sam raz dla roweru), jazda równoległą drogą lokalną położoną bliżej Wisły przez okoliczne wioski i miasteczka (Czosnów, Łomna, Łomianki itp.), jest też szlak rowerowy między drogą nr 7 a Puszczą Kampinoską, w zasadzie zahaczający o Puszczę - czasem nieco upierdliwy, ale bez tragedii, jednak na szbyką jazdę tamtędy nie licz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...