Skocz do zawartości

[Pedały SPD] zalety i wady użytkowania.

Maras 79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jakie sa różnice pomiędzy Shimano 520 a 540?

Czlowieku wez uzyj raz na jakis czas wyszukiwarki. Walkowane to bylo juz nascie razy...

A tematow co kupic do ... ceny tez jest duzo

Napisano

moze nie umie się posługiwać, więc wytłumaczmy... przede wszystkim różnica jest w ośce, troszkę inne materiały użyte i cena- oto różnice :] ja jezdze w m520 i jestem z nich zadowolony :mellow:

Napisano
Wystarczy na samym pamietac o tym ze jest sie wpietym i odpowiednio wczesnie sie wypiac. Z czasem nabiera sie wprawy i robi sie to bezwarunkowo (tak slyszalem tongue.gif tongue.gif biggrin.gif biggrin.gif )

tak jest. tydzien jezdzenia, 2-3 gleby i wypinasz sie odbuchowo. zreszta na poczatek dobrze jest zaczac jezdzenie od montazu tylko jednego pedalu. gdy juz sie wycwiczy technike mozna zamontowac drugi. podobno pozwala to uniknac gleb i innych "przykrosci" na poczatku.

Napisano

Co do szybkiej ewakuacji na spd to też kwestia wprawy. Wyrobiłem sobie już dawno odruch wysuwania pięty na bok w sytuacjach kiedy przewiduję nagłego stopa - tuż w punkcie wypięcia pedałów. Przy pokonaniu przeszkody pięta wraca na swoje miejsce bez ponownego wpinania. Poza tym taki odruch powinien być intuicyjny, mozna się czuć bezpiecznie w spd kiedy wypinamy się nie myśląc o tym. Moment zastanowienia to w niektórych sytuacjach kwestia być albo nie być (w bliskim uścisku z matką ziemią).

Poza tym nie ma nic gorszego niż przejście bezpośrednio z nosków na spd, jeśli przechodzimy ze zwykłych pedałów lub platform to jeszcze pół biedy... Ale bez obaw, po tygodniu intensywnego treningu z częstymi stopami i wypinaniem będzie już ok :rolleyes:

Rafaello

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...