Maras 79 Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 Witam, Przymierzam się poważnie do kupna SPD do rozpoczynającego sezonu. Prosze Was przedstawcie swoje opinie za i przeciw ich użytkowaniu oraz własne doświadczenia. Czy łatwo wypiąć się w trudnym terenie? ryzyko kontuzji? ustawienie? Czy jest lepsza wydajność niż na platformach? Proszę o argumenty. Pozdrawiam Maras 79
bialykom Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 zle nazwany temat.. zly dzial... sam nie uzywam, ale na wiosne na 100% kupuje pedaly zatrzaskowe. plusy to lepsza wydajnosc, dzieki ciaglej pracy nog (w platformach noga pracuje przez pol obrotu), lepsza kontrola roweru na wyboistych zjazdach (nie trzeba uwazac, ze sie 'zgubi' pedaly), wieksza sila przekazywana na korbe (jezeli mamy odpowiednio sztywne buty). jezeli ktos dlugo jezdzi w spd to samo wypiecie jest intuicyjne i podswiadome. poczatki sa podobno trudne, ale da sie przezyc z pedalami dostajesz (nie wiem czy zawsze) specjalne nakladki, dzieki ktorym mozesz wygodnie jezdzic w normalnych butach, na poczatku to sie przydaje. ryzyko kontuzji... jak sie noga nie wypnie, to jasne, ale nie jest az tak wielkie, zeby przekreslac spd. na poczatku sporo osob nazeka na bole kolan, ktre mijaja wraz z przejechanymi kilometrami (staw musi sie przyzwyczaic do ruchu w nieco innej plaszczyznie). jest regulacja napiecia sprezyny, dzieki ktorej ustawiamy sile potrzebna do wypiecia/wpiecia nogi.
skrzynia Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 Polecam lekturkę: http://forumrowerowe.jgc.pl/Zasady-Pisania...atow-t9018.html A tu trochę opinii o spd: http://forumrowerowe.jgc.pl/index.php?showtopic=4593&hl=
Kaska Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 Glowna zaleta to wedlug mnie mniejsze ryzyko kontuzji niz w przypadku platform. Jezdzac w platformach po wybiostym terenie spadla mi noga z pedala i zlamalam kosc skokowa, co skonczylo sie 2-miesiecznym gipsem i 4-miesieczna rehabilitacja. Takie cos nigdy nie zdarzylo mi sie w SPDach. Poza tym tak, jak wspominal kolega wyzej, zaleta jest lepsze przekazywanie sily kolarza na korbe. Poczatki nie sa trudne. Trzeba tylko pamietac, zeby w odpowiednim momencie sie wypiac. Pozniej robi sie to juz intuicyjnie. Taka moja mala rada: Przed kupieniem SPDow, kup noski i troche w nich pojezdzij, to bedzie Ci latwiej w SPDach. Wad szczerze mowiac nie widze. No moze to, ze nikt oprocz mnie nie moze jezdzic na moim rowerze, bo kazdy boi sie tych "dziwnych pedalow", ale to raczej mozna uznac za zalete.
MIC Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 Wedlug mnie nie ma zadnych minusow. Jak decyduje sie na spd to trzeba wiedziec ze bedzie sie jezdzic tylko w spd i nie bardzo mi sie tu widza jakies nakladki ale jak kto woli. Do jazdy "po bulki" mam inny rower
Mod Team Odi Napisano 31 Stycznia 2006 Mod Team Napisano 31 Stycznia 2006 Witam kolegę z okolicy Z minusów wymieniłbym brak możliwości natychmiastowego podparcia w kryzysowej sytuacji. Po prostu można nie zdążyć się wypiąć, choć może to kwestia wprawy. Kolejny minus to to, że na dłuższe wyjazdy trzebaby zabrać cywilne buty. A reszta to chyba same plusy.
Kaska Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 Rowniez witam! Chcialabym jednak zauwazyc, ze jestem kolezanka.
Tooreck Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 sa same zalety jedyny minus to taki że cały zestaw pedały+buty troche potrafi kosztować...
Gość Gość Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 Jazda z spd to zupełnie coś innego - zupełnie inna przyjemnośź z jazdy: lepsze wydajniejsze pedałowanie, stabilniej, lepiej się kontroluje rower. Raz pojeździsz z spd to już nie pomyślisz o platformach :twisted: Jedyna wada to większa cena niż w przypadku platform, bo jeszcze buty dochodzą - ALE WARTO
MIC Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 Jak kupilem pedaly i buty to przez pierwsze kilkaset kilometrow mialew watpliwosci co do mojego zakupu ale z czasem sie przezwyczailem i do platform bym juz nie wrocil
Alvaren Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 Oczywiście trzeba też wspomnieć że do takich dyscyplin jak fr dir dh preferowane są platformy no chyba że cię stać na platformy + spd
Twiggy Napisano 31 Stycznia 2006 Napisano 31 Stycznia 2006 Ja się już nie mogę doczekać kiedy będę kupował SPD
Cub_S Napisano 1 Lutego 2006 Napisano 1 Lutego 2006 naprawde jazda w platformach a spd to niebo a ziemia tylko raz wyglebiłem w spd kiedy pierwszy raz je założyłem i zahamowałem , w pewnym momencie ... oooOO i bummm o ziemie , poprostu zapomniałem że stanowie całość z rowerqiem Ale po czasie [tak jak i ja] wyrobisz odruchowe wypinanie i nawet w extremalnej sytuacji nie ma z tym problemu
Schwefel Napisano 1 Lutego 2006 Napisano 1 Lutego 2006 Jednak jest jedna wada - nie można chodzic w butach pod SPD. Pół biedy jak ktoś ma same bloki ale w droższych butach są wkręty.
Cub_S Napisano 2 Lutego 2006 Napisano 2 Lutego 2006 Nie no znów nie ma tak źle Ale nie jest to super wygodne tym bardziej jeśli masz sztywną podeszwe. Ale ja do jady po mieście wykręcam kołki
Jarod Napisano 3 Lutego 2006 Napisano 3 Lutego 2006 Ja kiedys jak jezdzilem trzymalem srodek stopy na pedalku. Zaczelo sie to mscic jak kupilem spdy - jak zjazd trwal ze 2-3min to mi lydka po prostu odpadala taki bylem niewytrenowany.... ale to bylo dawno
Lobster Napisano 3 Lutego 2006 Napisano 3 Lutego 2006 Jednak jest jedna wada - nie można chodzic w butach pod SPD. Pół biedy jak ktoś ma same bloki ale w droższych butach są wkręty. Jak ktoś chce chodzić w butach SPD zawsze można wybrać model bardziej turystyczny, zrobiony podobnie jak zwykłe buty, dzięki czemu mozna wygodnie chodzic i jezdzic
WojtasGCE Napisano 5 Lutego 2006 Napisano 5 Lutego 2006 Jeśli chodzi o bardziej zaawansowaną turystykę oraz XC, to SPD mają w zasadzie same plusy. Pierwszym i najważniejszym jest o wiele lepsze niż na platformach przekazywanie enegii na korbę. Drugim równie istotnym, szczególnie podczas zjazdów w trudnym terenie jest fakt ciągłego i mocnego trzymania stopy w jednym miejscu. SPD dają również możliwość podskoczenia całym rowerem w bardzo naturalny sposób (przez wyprostowanie się) i bez wysiłku. Z pozoru mało istotna możliwość jest bardzo przydatna zarówno w miejskiej dżungli, gdzie pełno jest wyrw, progów i wykopów oraz w jeździe w terenie (szczególnie w górach). Z minusów należało by wymienić w sumie jedynie brak możliwości szybkiej ewakuacji z roweru. W każym razie gorąco polecam i zachecam do jeżdżenia w SPD
czaja188 Napisano 9 Lutego 2006 Napisano 9 Lutego 2006 A jakie SPD kupić najbardziej sie opłaca? Bo chciłbym sobie sprawić ale nie wiem jakie...
Mod Team Odi Napisano 9 Lutego 2006 Mod Team Napisano 9 Lutego 2006 A jakie SPD kupić najbardziej sie opłaca? Bo chciłbym sobie sprawić ale nie wiem jakie... Było 1000 razy. Przejrzyj ten wątek i inne a na pewno znajdziesz.
Kosmita Napisano 9 Lutego 2006 Napisano 9 Lutego 2006 Co masz na myśli, pisząc :arrow: jakie SPD najlepsze :question: "SPD", to i buty i pedały. Możliwości jest bardzo wiele. Wszystko zależy od tego jakie chcesz buty (sztywność, zapięcie, wygląd, firma) i pedały (system zapięcia, np. SPD w SHIMANO, a ATAC w TIME, waga, osie, uszczelnienia, wytrzymałość, wielkość, firma) Wszystko zależy też od tego ile chcesz przeznaczyć na oba elementy (buty + pedały)
czaja188 Napisano 9 Lutego 2006 Napisano 9 Lutego 2006 No do 350zł. Ale może nawet 400zl. Zobaczymy ile uzbieram ... No widziałem że Shimano ma fajne buciki.. A pedały może 520 albo 540.
pyootr Napisano 9 Lutego 2006 Napisano 9 Lutego 2006 Przed zima pierwszy raz jechałem w SPD. Powiem szczerze REWELACJA. Teraz nie moge sie doczekac az znowu bede mogl sie wpiac. Roznice odczuwa sie za peirwszym razem. A te wszystkie opowiesci o tym jakie to SPD jest niebezbieczne to bajki. Wystarczy na samym pamietac o tym ze jest sie wpietym i odpowiednio wczesnie sie wypiac. Z czasem nabiera sie wprawy i robi sie to bezwarunkowo (tak slyszalem ) tak samo bezwarunkowo schylam glowe gdy przechodze przez drzwi PS.Mam 204 cm wzrostu
czaja188 Napisano 9 Lutego 2006 Napisano 9 Lutego 2006 A jakie sa różnice pomiędzy Shimano 520 a 540?
szakq Napisano 10 Lutego 2006 Napisano 10 Lutego 2006 bylo bylo bylo i jeszcze raz bylo przynajmniej kilka razy wyszukiwarka nie gryzie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.