Luk33 Napisano 11 Września 2011 Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Witam wszystkich Czym może być spowodowany skurcz jednej łydki(prawej)? Co jadę jakieś zawody to pod koniec trasy mnie łapie. Sprawy mineralne raczej odpadają, bo staram się odpowiednio suplementować. Lewa noga chodzi jak szwajcarski zegarek. Zły but, ustawienie bloków SPD, żylak(mały mam na tej nodze), uszkodzony mięsień??? // Przeniosłem Twój temat, założyłeś go w dziale 'Forum rowerowe dla niezarejestrowanych" ... - Safian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PatrykLegnica Napisano 13 Września 2011 Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Co prawda pisałeś, że to nie są sprawy mineralne, ale według mnie to jednak jest typowy niedobór magnezu, może jednak przyjmujesz go za mało? Dawka dla rowerzystów powinna być większa niż dla przeciętnych zjadaczy chleba, bo przez częste używanie mięśni magnez jest w szybkim tempie wydalany z ciała. A poza tym picie kawy również zwiększa zużycie magnezu. A może nie uzupełniasz minerałów podczas zawodów? Isostar mógłby załatwić sprawę Z innych spraw to jedynie do głowy przychodzi mi za wysoko ustawione siodełko przez co w butach spd za bardzo ciągniesz z łydki lub za mało pary w udach przez co pomagasz sobie łydkami (zauważyłem to u kolegi, który po bieganiu ma wyrobione łydki, jednak brak isły w udach), ale są to tylko domysły autora, które mogą być nic nie warte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Co prawda pisałeś, że to nie są sprawy mineralne, ale według mnie to jednak jest typowy niedobór magnezu, może jednak przyjmujesz go za mało? Dawka dla rowerzystów powinna być większa niż dla przeciętnych zjadaczy chleba, bo przez częste używanie mięśni magnez jest w szybkim tempie wydalany z ciała. A poza tym picie kawy również zwiększa zużycie magnezu. A może nie uzupełniasz minerałów podczas zawodów? Isostar mógłby załatwić sprawę Z innych spraw to jedynie do głowy przychodzi mi za wysoko ustawione siodełko przez co w butach spd za bardzo ciągniesz z łydki lub za mało pary w udach przez co pomagasz sobie łydkami (zauważyłem to u kolegi, który po bieganiu ma wyrobione łydki, jednak brak isły w udach), ale są to tylko domysły autora, które mogą być nic nie warte Dzięki za odpowiedz. Magnez wykluczyłem, bo skurcz zawsze dopada mnie w jednej, prawej łydce. Przy brakach mineralnych chyba wszystko wysiada? Zwiększę lekko dawkę magnezu, ale głównej przyczyny tego stanu będę poszukiwał w blokach i siodełku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Kiedyś w bikeboardzie był artykuł o skurczach. Podobno nie zawsze znana jest przyczyna skurczów, jedni je mają drudzy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adder Napisano 16 Września 2011 Udostępnij Napisano 16 Września 2011 polecam Ci basen. Od czasu do czasu też mnie dopadają takie akcje ze skurczami, zwłaszcza po szybkich rejsach. od roku staram się być na pływalni 2 razy tygodniowo i od początku wakacji tylko raz, kilka dni temu mnie złapał ale już nie taki mocarz jak wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.