lookiquartz Napisano 11 Września 2011 Udostępnij Napisano 11 Września 2011 witam sprawa wygląda następująco posiadam pulsometr i moje min tętno wynosi 80Bpm kiedy zamulam przy kompie ;p, a maxymalne przy którym juz prawie mdleje to ok. 235 Bpm, przy predkosci 25km/h na szutrach itp. moje tętno wynosi ok 185Bpm jest to dla mnie troche powyzej średniej jesli chodzi o moją wydolnośc mam 14 lat ok 165cm wzrostu waga ok 57kg i zamierzam spalic tłuszcz i przy czym troche budowac mięsnie ale nie wiem jakie do tego dobrac dla siebie tętno wiem ze jest pełno takich tematów ale ja nie czaje za bardzo jak dobrac to pod siebie mój pulsometr to : http://www.decathlon.com.pl/PL/cw-kalenji-300-heartwear-97897082/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardakon Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Poniważ pytanie trąci lekką ignorancją, więc twoje zadanie bojowe to przetłumaczyć tekst http://www.steelcityendurance.com/testing/cycling-threshold-field-test-20-min.html i jeździć w strefie 1 i 2. Kadencja podejrzewam niższa niż 90 obrotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookiquartz Napisano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Strefa LTHR% Łatwy Math Poziom 1 (Recovery Zone) 0-68% <LTHR - 35 uderzeń Poziom 2 (Endurance) 69-83% 25 - 35 uderzeń poniżej LTHR przetłumaczyłem to ale nic nie kumam jakie mam mieć tętno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 12 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Wszystko, we wszystkich tematach opiera się o tętno maksymalne, skoro Twoje to 235 (mierzyłeś to?) to chyba łatwo wyznaczyć tętno w odpowiedniej strefie :c Wystarczy znaleźć, która strefa tętna sprzyja czemu i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardakon Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Ja tam sugeruję jednak wyznaczyć sobie tętno na podstawie testu (to nie jest test na puls maksymalny!), bo to 235 to jednak wydaje się wątpliwe, choć nie wiem jak to jest z pulsem w wieku 14 lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Opieranie sie o tentno max to przezytek (stosowany z "automatu" bo najprostszy - ale zarazem najbardziej nie mirodajny i TYLKO orientacyjny). Dla osob traktujacych trening powaznie grozi przetrenowaniem lub niedotrenowaniem. Najlepsze wyjscie - test drogowy, wyznaczenie progu mleczanowego (ktory sie zmienia w zaleznosci od wytrenowania) i ustawienie treningu wobec niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardakon Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 To nie jest przeżytek, a wg. niektórych źródeł to nawet lepsze źródło informacji o progach niż test drogowy. Myślę, że trzeba wykonać kilka testów i porównać wyniki. Wg im226 określanie progu wg Hr Max daje 80% trafności (http://im226.blogspot.com/2009/11/prog-tlenowy-prog-beztlenowy.html). Problem w tym, że kolega ma puls maksymalny z nieba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 HRmax nie jest w ogole potrzebne do treningu! Wyznacza sie je raz na rok (sic!) tymczasem mozliwosci organizmu, wytrenowanie zmienija sie nawet kilka razy w roku. Sorry, ale m.in. opinia Carmichaela (trenera Armstronga) czy Friela znaczy dla mnie wiecej niz mysli ziomka z blogu. Trenowalem w oparciu o Hr max i prog mleczanowy, i z doswiadczenia powiem ze jak sie przezucilem na mleczan zaczal sie progres w moich mozliwosciach - znaczny. Od nowego sezonu mam zamiar przezucic sie na moc, ale to inna bajka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bardakon Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Tak, o ile umiesz ten próg wyznaczyć. Jeżeli źle zrobisz test 20 minut to lepiej jest już wyznaczyć próg na podstawie maksa. To wszystko chodzi o przybliżenie. Najlepiej oczywiście iść na badania. Trening w oparciu o moc jest świetny, niestety mam do niego dostęp tylko na trenażerze a piasty z mocą są w kosmicznych cenach. W każdym razie tutaj chodzi tylko o jazdę w strefie tlenowej. Tak czy siak jak widzisz na górze sam pisałem, żeby zrobił test drogowy a nie patrzył na max, ale korzystając z sytuacji jak Ty robisz ten test? Tętno na progu to średnia z 20 minut czy średnia - 5% jak podaje pierwsza cytowana strona w tym temacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lookiquartz Napisano 15 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2011 wysokie tętno wynika z tego ze uciekałem z 2km na maksymalnych obrotach poniewaz kilku kolesi chciało mi rower skroic i ucikałem przed nimi z "kupą w batach" i po powrocie do domu mało nie zemdlałem spojrzałem na pulsometr i było tam 235bp albo 225 sorry ale nie pamietam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 15 Września 2011 Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Wg mnie test drogowy jest najlepszy, ale wymaga troche doswiadczenia (poczatkujacym polecam go zrobic pod okiem osoby doswiadczonej). Jesli chce otrzymac dokladny wynik to test powtarzam po kilku/kilkunastu dniach (wazne dla mnie jest aby byc calkowicie wypoczetym - inaczej wynik jest wypaczony. Raz zrobilem test drogowy i 2tyg potem zrobilem badania na AWFie - wyniki byly podobne (roznily sie o 3-4 uderzenia/min). Co ciekawe zawodnicy MTB XC jako srednie tetno z wyscigu maja prog mleczanowy (np ja i kilkoro moich znajomych ktorzy bazuja na mleczanie), postawie niesmiala teze ze to tez moze byc metoda na zmierzenie progu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.