Amator Napisano 11 Września 2011 Napisano 11 Września 2011 Witam mam takie pytanie. jak jadę po asfalcie/polnej dróżce itd to wszystko działa idealnie nic nie hałasuje cisza po prostu, a gdy wjeżdżam np na kostkę brukową lub ja ścieżkę, gdzie dużo korzeni wystaje/kamienie itp. to słychać hałas jakby łańcuch podskakiwał i uderzał w zębatkę. Czy to normalne? A może źle łańcuch jest naprężony?
karolyfer Napisano 11 Września 2011 Napisano 11 Września 2011 Pewnie łańcuch uderza w rurkę tylnego widelca (dla absolutnej pewności możesz sprawdzić czy są na niej ślady obijania się łańcucha, odpryski lakieru itp.), kup osłonę neoprenową albo skombinuj osłonę np. ze starej dętki i będzie ciszej Chodzi o takie coś http://allegro.pl/bike-ribbon-neopren-basic-czarny-oslona-pod-lan-i1788055569.html
Amator Napisano 11 Września 2011 Autor Napisano 11 Września 2011 no właśnie odprysków nie ma, a nad osłoną dzisiaj myślałem i zrobię ze starej opony. Wiem co hałasuje przerzutka przednia bo jak palcem ją popchnę to jest właśnie ten dźwięk dokręcę zaraz. Nie jest popsuta chyba bo biegi dobrze chodzą .
Didusieq Napisano 13 Września 2011 Napisano 13 Września 2011 Przerzutki przednie Shimanowskie konstrukcji low profile czy jakoś tak, z mechanizmem poniżej wodzika łapią dość szybko luzy i mnie to na przykład doprowadzało do "szewskiej pasji".
c4r0 Napisano 13 Września 2011 Napisano 13 Września 2011 Może też przerzutka tylna uderzać górnym kółkiem o kasetę. To czy tak się dzieje może zależeć od tego na jakim biegu jedziesz.
Amator Napisano 13 Września 2011 Autor Napisano 13 Września 2011 ty była przednia na 1005 teraz jest ok, za jakiś czas wymienię ją.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.