Skocz do zawartości

[opony] co mi proponujecie?

turysta

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poszukuję oponek do mojego bike. Na oponach to ja się nie znam, ale chciałbym takie od 2,0 do 2,1. I najlepiej by bylo gdyby oponki miały fajny agresywny bierznik. :P

Mam nadzieję że mi w tym wyborze pomożecie.

To mają być oczywiść oponki letnie.

Pozdrawiam.

Hehe - mówiąc o wadze miałem na myśli czy wazne dla Ciebie jest ile waży rower :P

Bo jeżeli nie bardzo to polecam przyjżeć się naszej polskiej produkcji - Dębica robi bardzo dobre oponki, trochę ciężkie są (ok. 800-1000 gram) ale są bardzo tanie i trwałe no i z agresywnym bieżnikiem na pewno coś znajdziesz.

Panaracer fire xc - bardzo dobrze spisuje sie w terenie - uniwersalna bo wsadzisz ja do przodu i do tylu. Agresywny bieznik. Plus dla gadzeciarzy plus :P bo mozna ja sobie strzelic z kolorowa scianka.

Wybralem ja na naped bo czytalem o niej bardzo duzo pozytywnych opinii na mtbr - i juz po pierwszej wycieczce czuje ze pieknie idzie pod gore ;) .Moja stara tioga slabiej wgryzala sie w teren.

Nie wiem tylko jak bedzie z jej scieraniem na asfalcie.

Zwijane są również lżejsze, niż ich odpowiedniki z drutem. Ja też polecam Contiego - ale jeśli naprawdę zależy ci na szerokości 2.0-2.1", Explorer odpada. Pomyśl o Verticalu: podobny bieżnik, a szerokość odpowiednia (Conti zaniża rozmiarówkę o ~ 2"). Może być też Survival (używam i sobie chwalę ;) ).

Pozdrówko z podpowiedzią :) .

Podepnę się do tematu,i trochę go rozwinę, bo akurat na wiosnę będę zmuszony kupować nowe oponki. Również potrzebuję do XC, nie zależy mi za bardzo na masie i wolę mniejszą rozmiarówkę.

Z moich dotychczasowych faworytów to:

- Panaracer Fire XC (2.1) 780g - właściwie wszędzie gdzie czytałem zbiera super pozytywne opinie, no może oprócz błota. Trwałe i mocne.

- Conti Explorer (2.1) 630g - również dużo pozytywnych opini, jednak podobno na zbyt miękim podłożu potrafią uciekać w łukach. Mam Escape'y które mocno się ścierają na asfaltach, myślę, że z Explorerami będzie podobnie. No i ta rozmiarówka (mi akurat odpowiada, wolę cieńsze oponki)

- Tioga Factory XC - 683/734g (przod/tyl 1.95) rownież sporo dobrych opini, oprócz mokrego.

Znalazłem jeszcze ponizsze oponki, o których nie znalazłem zbyt wielu opinii:

- Hutchinson Python

- Maxxis Larsen

- Maxxis Ignitor

- Maxxis DY-NO-MITE

- Tioga Factory Extreme

- Panaracer Speed Blaster

- Schwalbe Smart Sam

Dane masowe pobrałem ze sklepów w których znalazłem oponki i dotyczą podstawoej wersji drucianej. Potrzebuję opinii od użytkowników jak się spisują w terenie i czy mają rozmiarówkę mniejszą od 2.1?

Oponki - mój ukochany dział :D

Hehe, to tak: dodam, że zwijana opona lżej zakłada się na obręcz, oraz ma dużo niższe opory toczenia, na takim samym modelu(np. Vertical drut ma opory rzędu 37.3W, a wersja zwijana ProTection ma 31.6W. Różnica jest znaczna), oraz opona zwijana trzyma się lepiej powierzchni(chodź to tez zalezy jakiej, bo jej klocki na środku są ciut bardziej miękkie, niż w drutówce), jej klocki lepiej sie dopasowują. Różnice sa, ale to zależy od zamożności, a porównywac można tylko na przestrzeni jednego modelu.

Ja dodam, jeszcze takie oponki do zestawienia:

Nokian: NBX Lite 2.1" - do dostania tylko na allegro, ceny różne, ale jak ma się za 70PLN ją do kupienia, to bierz i sie nie ogladaj.

Michelinki: Cała kolekcja, teraz na allegro z ciekawszych i niedrogich jest model CROSS COUNTRY XL 2.0" za 42PLn sztuka

Hutchinson: Cameleon 1.95"(ciut wąska, ale i tak szersza w rzeczywistości, niż 2,1" conti) - 54PLN - http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83306057

A i jeszcze dodam coś do drutówki ... jak "uda ci sie "ją przez przypadek wywinać to może być cięzko z odwinięciem :eek: teki coś udało mi sie zrobić z Z-Maxami w starym rowerq.... Poprostu drut w brzegu opony się wywinął .. przykra sprawa :)

Ja Larssena TT miałem i nie polecam szybko się ściera i ni cholery nie tzryma na piachu, żwirze, w błocie na asfalcie zaliczyłem 2 gleby przez ten syf bo pna mokrej nawierzchni jadąc 10km/h skręciłem i bęcc B) nie polecam i stanowczo odradzam. Oponka typowo na asfalt ale suchy .....

(np. Vertical drut ma opory rzędu 37.3W, a wersja zwijana ProTection ma 31.6W. Różnica jest znaczna)http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83306057

Witam

Widzę, że jesteś znawcą tej tematyki i w związku z tym mam pytanie do Ciebie. Co oznaczają symbole, które podałeś np. 37.3W, 31.6W. I ewentualnie gdzie takie symbole można znaleźć do poszczególnych opon? I jeszcze jedno mam problem z wyborem opon na okres letni do tej pory jeździłem na seryjnie montowanych RITCHEY SpeedMax Alfa 26"x1.90" przód i RITCHEY SpeedMax Omega 26"x1.90" tył. Ja akurat jeżdżę ok. 60% asfalt (dojazdy do terenu) i reszta to teren, niestety te oponki w terenie nie bardzo się sprawdzają po prostu się ślizgają i są problemy np. ze zjazdami i podjazdami. Dlatego to musi być taka guma żeby niemała dużych oporów toczenia nadawała się na dłuższą jazdę asfaltem ale jednocześnie sprawdzała się w terenie? Czy w ogóle istnieje taka opona? Czy mógłbyś doradzić coś sensownego?

POZDRO

Oczko

Witam,

Ja też mam małe pytanko: otóż na lato zamierzam zamienić moje beznadziejne Hutchinsony Mosquito (2 kapcie/tydzień) na jakieś lepsze opony, ale nie wiem dokładnie co wybrać:

-IRC Mythos XC

-Panaracer Fire XC

-Continental Explorer

-Kenda Karma

Zależy mi, aby opona nie była bardzo ciężka (najwyżej 600g) i lepiej by było, żeby była zwijana. Cena do 70zł za sztukę. Przeznaczenie oczywiście XC, głównie po lesie.

Słyszałem, że continentale w rzeczywistości są węższe niż w specyfikacji, a ja chciałbym mieć oponę w szerokości ok.2,1.

Które byście mi polecali?

Z tego co o nich czytałem to chyba najlepiej wypadają Mythosy XC (zwijane, szerokość 2.1, wqaga ok.550g)

Witam!!

Obecnie sklep Cyklotur ma ciekawa oferte opon continentala nie wiem jak w innych sklepach ale tam sa np:

Survival Pro:

- Kolor: czarny

- Rozmiar/cecha: 26x2,3 (60-559) / zwijana

- Waga katalogowa [g]: 630

- Waga rzeczywista [g]: 640

- Cena z VAT: 54.00 zł /stara: 130 zł/

Sam wlasnie sie zastanawiam czy nie kupic sobie ich na nowy sezon poniewaz obecnie mam jeszcze orginalne semi slicki IMPAC CROSSWAY, jak wszyscy zapewnie wiedza nie nadaja sie na jazde XC.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...