Skocz do zawartości

[rower] Cannondale Flash 2

abelard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, może ktoś z Was może doradzić czy warto kupić Cannondale Flash 2 z 2011. Specyfikacja wydaje się sensowna, chociaż nie zachwyca w tej cenie, piasty mizerne, korba fajna ale nie wiem jak z wytrzymałością oraz martwi mnie amortyzator, brak też info o wadze całości. Ciekawe czy poniżej 11kg...?

http://ww2.bikekatalog.pl/2011/rowery/65/Cannondale.Flash.2/

Cena to 6700zł. Zależy mi na jednolicie czerwonej ramie. Zastanawiałem się nad złożeniem, liczyłem na różny sposób ile by mnie kosztowało zbudowanie czegoś podobnego ale cena byłaby zbliżona a bardzo trudno jest znaleźć na rynku ramę w kolorze czerwonym w rozmiarze M.

Napisano

Jeśli jeździsz dużo i w każdych warunkach musisz liczyć się z problemami z amortyzatorem - one nie lubią mokrego traktowania, nieczystości z przedniego koła trafiają prosto na goleń widelca. Jest ona osłonięta gumą, ale i tak z doświadczenia wynika, że jest to niewystarczające. Być może nie mam styczności z zadbanymi hedshokami, ich użytkownicy, z którymi mam kontakt raczej nie przywiązują wagi do sprzętu.

Hamulce to loteryjne avidy elixiry, jest dużo informacji na ten temat.

Korba jest bardzo specyficzna, fsa z zębatkami na trzy śruby, patent stosowany wyłącznie przez tą firmę. Skazany jesteś raczej na zakup firmowych zębatek.

Jak to bywa z rozwiązaniami specyficznymi chyba także stery są nietypowe - ale to musiałby określić ktoś, kto ma doświadczenie w tej sprawie.

Rower raczej nie waży poniżej 11 kilo.

Napisano

Egzemplarz który ewentualnie bym kupował może mieć korbę SLX, bynajmniej tak wynika z opisu (zdjęcie mimo wszystko wskazuje na FSA). To ewentualnie ułatwiało by utrzymanie napędu.

Stery pewnie 1 calowe są więc, gdybym zmieniał w przyszłości amortyzator musiałbym skorzystać z przejściówek. Chyba że rozwój przednich amorków pójdzie w kierunku stosowania sterów 1 calowych w górnej i dolnej misce. Ciekawy jestem jak jeździ się na tym amortyzatorze w porównaniu do Reby.

Jeśli waga była by powyżej 11kg to chyba za tę cenę trochę to mało opłacalne. Ale z drugiej strony rower podoba mi się wizualnie. Będę jeździł w warunkach deszczowych ale w łagodnym terenie i trochę po mieście.

Napisano

Stery w cannonie nie są jednocalowe, ze względu na konstrukcję systemu są to specjalne stery - widelec hedshok. To patent cannondale, w rowerze za tyle raczej powinny być łożyska maszynowe, zamknięte, nie wiem jednak jak prosty jest demontaż widelca w celu serwisowania sterów.

Jeszcze coś - rower ma mostek o specjalnej średnicy mocowania na sterówce - również patennt cannondale - nie wiem jak wygląda dostępność innych rozmiarów jeśli ten byłby za krótki/za długi itd.

Napisano

Stery w cannonie nie są jednocalowe, ze względu na konstrukcję systemu są to specjalne stery - widelec hedshok. To patent cannondale, w rowerze za tyle raczej powinny być łożyska maszynowe, zamknięte, nie wiem jednak jak prosty jest demontaż widelca w celu serwisowania sterów.

Jeszcze coś - rower ma mostek o specjalnej średnicy mocowania na sterówce - również patennt cannondale - nie wiem jak wygląda dostępność innych rozmiarów jeśli ten byłby za krótki/za długi itd.

Bardzo fajny ten Canyon! Ma znacznie ciekawszy osprzęt, równie fajną ramę (jak nie fajniejszą) i znacznie lepszy amortyzator, koła itp. Tylko ten rozmiar... Ja potrzebowałbym M'ki. Dzięki wielkie, napiszę do nich i spróbuję dowiedzieć się czy w następnym sezonie będą mieli ten kolor.

A czy wiecie może czy istnieje możliwość przejścia w łatwy sposób z lefty na typowy amortyzator jak Fox czy Reba?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...