19MICHELIN93 Napisano 11 Września 2011 Udostępnij Napisano 11 Września 2011 witam, kupiłem sobie łańcuch xtr. chciałem go montować, ale w zestawie nie ma zadnej spinki ani bolca zebynabic.. łańcuch zapakowany tak jak z fabryki i troche mnie to w... wyprowadzilo z równowagi. ten bolec musze dokupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalin20 Napisano 11 Września 2011 Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Lepiej kupić spinkę łatwiej zamontować Jak juz chcesz go dokładnie spinać to musisz mieć skuwacz łańcucha i wtedy kupisz sobie piny i skujesz go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 11 Września 2011 Udostępnij Napisano 11 Września 2011 1. Jeśli decydujesz się na samodzielny montaż to i tak musisz mieć skuwacz. 2. Łańcuchy shimano są spinane na tzw pin, czyli bolec bardzo podobny do bolców, które łącza poszczególne ogniwa łańcucha. Pin którym łańcuch zamkniesz posiada coś w rodzaju przedłużacza, którym łatwiej jest poprowadzić pin przez oczka w ogniwach - po skuciu wystający nadmiar się odłamuje. 3. Zamiast pinu stosuje się produkowane przez inne firmy tzw spinki - zastępują one jedno ogniwo zewnętrzne łańcucha. W tym przypadku również potrzebny ci jest skuwacz, bo a)łańcuch z reguły jest dłuższy niż potrzeba, b)z jednej strony zakończony jest zewnętrznym ogniwem, które trzeba usunąć, by zamontować spinkę. 4. Przewagą spinki nad pinem jest to, że łańcuch można łatwo zdemontować np do umycia - nie jest potrzebne specjalistyczne narzędzie jedynie kombinerki. Jednak do jej samodzielnego montażu i tak jest potrzebny skuwacz. 5. Do zamontowania nowego łańcucha NIE JEST CI POTRZEBNY ANI PIN ANI SPINKA!! Łańcuch można spiąć jednym z bolców, który wysuniesz skracając łańcuch do potrzebnej długości - skuwaczem wsuwasz go na miejsce. Rozwiązanie takie nie jest jednak zalecane przez producentów łańcuchów - wg nich miejsce spięte w ten sposób ulega osłabieniu. Z mojego doświadczenia wynika że tak nie jest. 6. Najprostsza w montażu jest spinka, potem pin, na końcu wg mnie ponowne użycie wysuniętego z łańcucha bolca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalin20 Napisano 11 Września 2011 Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Właśnie dlatego napisałem że potrzebny jest pin bo jak sam powiedziałeś, producent nie zaleca spinania starym pinem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Ja podobnie jak ToBo nie zuwazyłem osłabienia lancucha przy rozkuwaniu i skuwaniu tymże samym pinem tudzież sworzniem ale kiedyś w poprzedniej epoce jeszcze jak kupiłem kasete razem z lancuchem po dosć sporym przebiegu lancuch był własnie shimano i był skuwany tym specjalym pinem i w tym miejscu zrobił sie najwiekszy luz tak że zastosowanie spinki jest chyba najlepszym z możliwych rozwiązań bo wnosi wiele plusów nie dająć przy tym minusa wg mnie, no moze po za tym ze przy niektórych (shiamno chyba wszystkich) trzeba spinke dokupić osobno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
19MICHELIN93 Napisano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2011 To shimano sprzedaje łańcuch, do ktorego trzeba dokupic ten pin? Kupie sobie spinke bo nie chce mi siebawic w skuwanie. dzieki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Nie, zawsze daja pin ale jak widać moze sie zdarzyć ze nie tradił do kompletu ... no coż, kup spinke i po kłopocie, ale idź z lancuchem, czesto spinki srama nie pasują do shimano, lepiej go mieć na miescu i przypasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 12 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Skuwacz i tak musisz kupić, bo zapewne łańcuch trzeba skrócić :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 12 Września 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Września 2011 "Musisz" to pojęcie względne jak odkąd pamiętam radziłem sobie bez, co prawda w trasie bez to praktycznie mission imposible w razie potrzeby ale w domu można sobie spokojnie poradzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 12 Września 2011 Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Pin jak ktoś wyżej wspomniał jest rzecz jasna dołączany do kompletu z tym, że pakują go osobno i przy otwieraniu załóżmy, że mógł Ci wypaść. Skuwacz oczywiście jak najbardziej powinieneś kupić. Wiadomo, że niczego nie musisz, ale kucie metodami partyzanckimi (w stylu gwoździk, młotek i tulejka oraz tym podobne ) przypomina mi jedzenie zupy ręką. Da się, ale wygląda obrzydliwie; poza tym łyżką jest precyzyjniej. I jeszcze jedno: łańcuch skuty 2 razy tym samym pinem jest o niebo słabszy. Dzieje się tak z następującej przyczyny: Podczas kucia nowym pinem, zbierana jest część materiału z zewn. blaszki ogniwa. Proces ten jest uwzględniony średnicą samego pinu, jak i fabryczną średnicą otworu w blaszce. Jeśli jednak skuwamy łańcuch tym samym pinem drugi raz, wówczas niewielka ilość materiału zbierana jest nie tylko z blaszki, ale i z pinu. Pół biedy, gdy mamy napęd typu SS. W klasycznym, wielobiegowym rozwiązaniu łańcuch pracuje jednak pod dość dużymi przekosami i to właśnie wtedy go zrywamy (lub podczas samego momentu zmiany biegu). Mówiąc frywolnie, dziurka jest za duża jak na wielkość bolca Z wymienionych wyżej powodów Shimano nie zezwala nie tylko na wielokrotne kucie tym samym pinem, ale i na kucie 2x w tym samym miejscu (nawet nowym bolcem). Na upartego, w sytuacji kryzysowej łańcuch można zakuć tym samym pinem jedynie skuwaczem Rohloff, który posiada opcję "nitowania" pinów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.