Skocz do zawartości

[Hydrauliczny] Shimano SLX - jak wyjąć klocki

almightcrew

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Musisz np. śrubokrętem płaskim wyjąć zawleczkę znajdującą się w zacisku po tym zabiegu klocki same wylecą. Poza tym klocki się nie czyści a co najwyżej szlifuje drobnym papierem ściernym bądź wypieka(ale tylko metaliki).

Same nie wylecą, ja do wyjmowania używam pensety. Oczywiście najpierw trzeba tą nieszczęsną zawleczkę zdemontować, ale warto zastąpić ja czym innym, bo jej zdejmowanie i zakładanie nie należy do przyjemnych rzeczy. Ja zastąpiłem ją kawałkiem uciętej szprychy lekko zagiętej na końcu:

brake003.jpg

Jeżeli nastąpiło drastyczne pogorszenie właściwości hamulcowych wymiana jest konieczna gdyż masz zatłuszczone klocki jak i tarcze o ile tarcze odtłuścisz benzyną ekstrakcyjną o tyle klocki już nie, możesz je spróbować przelecieć drobnym papierem ściernym ale jeżeli sytuacja się nie zmieni klocki są do wymiany. Ja 2 lata tamu miałem podobną sytuację tyle że mi ściekł na klocki z przodu Brunox Duo-niestety jedynym wyjściem była wymiana klocków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...