wojtus025 Napisano 10 Września 2011 Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Cześć, Mam do was pytanie w sprawie wymiany korby. Mam wolnobieg 7-rzędowy, a na allegro znalazłem korbę, która jest na 9-rzędowy. Mam pytanie czy taka korba(największa zębatka ma 48 zębów - nie wiem ile mam na starej korbie, ale mniej na pewno ) będzie pasować do mojego roweru(patrz:garaż)? Stara jest trochę zjechana i strasznie łańcuch przeskakuje na tej korbie. Link do tej nowej korby: http://allegro.pl/sr-suntour-xcr-48-36-26-9-rzed-cros-trekk-wroclaw-i1791795832.html Myślę, że cenowo też nie jest zła...Dodam, że na starej korbie zrobiłem troszkę ponad 6000km. Trochę chyba mało ale jazda była zwykle intensywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 10 Września 2011 Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Korby SR Suntour mają bardzo miękkie zębatki stąd dość szybko się zużywają, polecam zainwestować coś pokroju Alivio bądź kup sobie bezgrupuwkę Shimano M521. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 10 Września 2011 Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Jeżeli wcześniej miałeś korbę z mniejszą ilością zębów to istnieje szansa, że będziesz musiał też wymienić wkład suportu na dłuższy. Ja tak, jak przedmówca polecam korby alivio. Cena porównywalna, a sprzęt sprawdzony. Sam mam taką w wersji 44/32/22 w drugim rowerze już 3 rok i śmiga. http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m411-48-38-28-ramiona-175-i1799903965.html http://allegro.pl/korba-shimano-alivio-fc-m411-48-38-28t-super-i1794936595.html Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus025 Napisano 11 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Bardzo dziękuję za linki beardman. Kupię to alivio bo raczej będzie pasować - doczytałem się, że w mojej korbie też jest 48 zębów na blacie więc będzie dobrze. Tylko mam pytanie co do mocowania. Na allegro jest że ten alivio ma "na kwadrat", a ja żeby sprawdzić odkręciłem przy pedałach pierwszą zaślepkę i zauważyłem, że tam też jest wszystko zamocowane na kwadratowej "ośce", rurce( nie wiem jak się to nazywa) co oznacza, że u mnie będzie pasować nowa korba, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 11 Września 2011 Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Niekoniecznie gdyż długość suportu dobiera się pod korbę, pod korbę Alivio pasuje suport 123 mm-link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beardman Napisano 11 Września 2011 Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Powinno pasować. Jeśli wcześniej też miałeś korbę z blatem 48z. to wg mnie suport powinien być odpowiedni. Generalnie chodzi o długość osi suportu, czyli od jednego końca do drugiego (to jest ten wymiar 123mm dla korby alivio 48z). A dokładniej rzecz biorąc po to się to dobiera, żeby po założeniu korby środkowa koronka z przodu była w miarę w jednej linii ze środkowymi zębatkami kasety z tyłu (to jest właśnie ta "linia łańcucha"). Wtedy najłatwiej ustawić przerzutki i co za tym idzie najlepiej chodzą przełożenia. No i oczywiście po założeniu większej korby do krótkiego suportu istnieje możliwość ocierania największej koronki (blatu) o tylni widelec ramy. Ale mi "bełkot" wyszedł... Mam nadzieję, że nie namieszałem Ci za bardzo. Po zdjęciu korby odwróć rower do góry nogami (kołami ) i po prostu zmierz suport bez wyciągania go. Zresztą nowy wkład suportu (podstawowy na łożyskach maszynowych) to koszt ok 20-25 zł. Ja ostatnio (jakieś 2 miesiące temu) dałem w sklepie rowerowym 18zł i działa bez zastrzeżeń. Także myślę, że spokojnie możesz kupić tą korbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus025 Napisano 12 Września 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Eeee to nie problem:) jeśli będzie nie dobry suport do tej korby to się wymieni. Stara korba ma 48z(tak mi się wydaje) więc suport powinien pasować - chyba, że dobiera się go w zależności od marki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.